SIBIU Valoarea tranzacţiilor de la Sibex din 2010 a depăşit un miliard de lei

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 12 aprilie 2010

La Bursa din Sibiu, şedinţa de vineri 09.04 a pus punct săptămânii printr-o evoluţie "verde" a cotaţiilor derivatelor pe acţiuni, a indicelui american DJIA, respectiv a cursului futures al euro, pe fondul acestor creşteri cumpărătorii revenind în piaţă. De-a lungul zilei, au fost încheiate 4653 contracte cu o valoare de 16,2 milioane de lei. Aprecierile au fost în special "gustate" de speculatorii long intra-day care au putut obţine randamente atractive. Această evoluţie a pus punct unei săptămâni dominată de volatilitate, schimbările de direcţie minus-plus alternând în cele patru şedinţe şi atrăgând în piaţă atât speculatorii, care au avut un larg teren de manevră, precum şi investitorii interesaţi de managementul ris-cului, mai ales în condiţiile în care corecţiile destul de severe contabilizate în două şedinţe au readus în prim plan necesitatea unor astfel de strategii pentru deţinătorii de portofolii. Tot vineri, pe piaţa spot au fost transferate 2.050 acţiuni SBX, preţul de cotare crescând cu un ban, până la 1,85 lei. Săptămâna a fost una bună şi din perspectiva evoluţiei numărului de poziţii futures care după ce a scăzut în zilele cu corecţii datorită marcărilor de profit ale longerilor, a revenit pe creştere odată cu aprecierile din piaţă. Astfel, la închiderea de vineri, totalul "tatona" îndeaproape pragul de 40.000. Raportat la întreaga săptămână, participanţii pe piaţa Sibex au încheiat circa 30.500 contracte cu o valoare de 85,2 milioane de lei. De la începutul anului, valoarea aferentă tranzacţiilor realizate la Sibex a depăşit astfel pragul de un miliard de lei.

Cel mai tranzacţionat simbol al săptămânii a fost DESIF5, cu 24.474 contracte. Pe locul secund s-a clasat derivatul pe indicele Dow Jones cu aproximativ 3000 contracte. Locul trei în top a revenit derivatelor EURO/RON cu1322 contracte prin care a fost rulat echivalentul a peste 1,3 milioane euro. Şi pentru segmentul spot, prima săptămână de după Paşte a fost una bună cu un volum de aproape 600.000 acţiuni Sibex transferate, adică 2,8 % din capitalul social. De altfel, în şedinţa din 7.04, numărul acţiunilor Sibex tranzacţionate de la listare pe piaţa spot administrată de bursa sibiană a depăşit pragul de 10 % din capitalul social. La finalul săptămânii, numărul titlurilor Sibex tranzacţionate de la listare a ajuns la 2,27 milioane, adică 10,5 % din capitalul companiei.

Revenind la şedinţa de vineri 9.04, pe lângă deja "consacratele" derivate SIF5, care au atras din nou cele mai multe contracte - 3448, s-a remarcat în special interesul pentru derivatul Dow Jones. Creşterile de joi de pe piaţa americană şi deschiderea pozitivă de vineri s-au reflectat şi în aşteptările investitorilor de la Sibiu, care au încheiat până la ora 17,15 aproape 700 de contracte, randamentele long intra-day fiind de circa 15 % pe scadenţa scurtă. De asemenea, s-a remarcat perechea EURO/RON cu aproape 500 de contracte, euro continuându-şi tendinţa de revenire faţă de leu. Pentru iunie, moneda unică a fost estimată la 4,1327 lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb