SIBIU Volum record pe trei produse şi cea mai bună lună din an, în august

D.N.T.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 1 septembrie 2011

La Sibiu Stock Exchange, şedinţa de miercuri 31 august a pus punct celei de-a opta luni din an printr-o evoluţie pe creştere a cotaţiilor Dow Jones şi DESIF5. Direcţia pozitivă a venit pe fondul influenţelor externe, bursele asiatice şi europene crescând iar futures-ul din SUA semnalizând aprecieri la NYSE. Această tendinţă s-a impus ca urmare a discuţiilor despre posibilitatea unor implementării noi stimulente pentru economie de către Banca Centrală Americană. Lichiditatea înregistrată a fost una bună, nivelul speculaţiilor crescând puternic după deschiderea NYSE. La ora 17.30, numărul contractelor încheiate era de 6300 cu o valoare de 62 milioane lei.

Per total, în august, numărul contractelor încheiate la Sibex a fost de peste 16.000 fiind înregistrat cel mai bun volum lunar de tranzacţionare din acest an. Precedentul record pe 2011 cifrat la 152.369 de contracte a fost înregistrat în iunie iar comparativ cu luna iulie transferurile au crescut cu peste 31%. De asemenea, este pentru prima dată în 2011 când lichiditatea se situează peste cea din luna similară a anului precedent, cu o creştere de circa 17%. Aceste rezultate au venit pe fondul atingerii unor volume record pe trei produse: contractele pe Dow Jones, pe uncia de aur şi pe preţul petrolului. Toate acestea beneficiază de activitatea unor Market-Makeri.

Şi în ultima şedinţă a lunii cel mai tranzacţionat produs a fost tot derivatul pe Dow Jones cu aproape 5000 de contracte încheiate până la ora 17.30. După o primă oră în care cotaţiile futures ale celui mai urmărit indice s-au depreciat, direcţia s-a schimbat şi preţurile au intrat pe plus, menţinându-se pe această direcţie în tot restul şedinţei. DEDJIA_RON s-a menţinut pe primul loc şi în topul pe întreaga lună cu peste 70.000 de contracte, fiind consemnat, pentru a treia lună la rând, un volum record pe acest produs. Deschiderea pozitivă de la NYSE s-a reflectat rapid şi în cotaţiile Dow Jones de la Sibex, care au atins maximele zilei în partea a doua a sesiunii. La ora 17.30 DEDJIA_RON septembrie creştea cu 124 puncte în vreme ce, pentru decembrie, se observa o apreciere de 149 puncte. Contractul pe Dow Jones deţine o pondere de 43,5% din volumul total.

Un alt produs cu o evoluţie spectaculoasă a fost derivatul pe uncia de aur, tranzacţionat în lei, cu simbolul SIBGOLD. Volumul pe acest produs a fost de aproape 25.000 de contracte, nivel record de la lansarea sa. Speculaţiile pe preţul metalului preţios s-au amplificat puternic, în condiţiile evoluţiei de pe pieţele externe, unde aurul a avut parte în acest an de creşteri spectaculoase. În ultima sesiune a lunii, beneficiind de spread-ul îngust dintre cotaţiile din piaţă, participanţii au încheiat 600 de contracte SIBGOLD. După ce s-a aflat pe plus de la deschidere, metalul galben a intrat pe teritoriu negativ în jurul orei 17.00, atât pe scadenţa octombrie cât şi pe decembrie. Pentru octombrie preţul şi-a revenit însă rapid, astfel că la 17.30 se observa o creştere de 4 dolari. Pentru decembrie cotaţia se menţinea pe minus, pierzând 7,4 USD.

Al treilea produs cu volum record în august a fost derivatul pe petrolul de tip Light Sweet Crude, cu aproape 2400 de contracte. Cotaţia futures a unui baril a crescut cu 1,37 % în şedinţa de miercuri.

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţă de la ora 17.30, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi valorii respectiv ale cotaţiilor DEDJIA, datorită programului de tranzacţionare prelungit pentru contractul futures pe indicele american Dow Jones, care se tranzacţionează pănă la ora 19.00. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul www.sibex.ro, secţiunea rapoarte de tranzacţionare, după ora 19.20.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nu este adevarat. speculez personal contractul pe uncia de aur in dolari la SIBEX si de multe ori am ajuns in situatia unei complete lipse de lichiditate, care aparea la orice ora (mai ales dupa-amiaza). Este frustrantsa cumperi si brusc sa nu mai ai cui sa vinzi, sau invers. Si asta in conditiile in care acelasi contract dar la BVB avea in permanenta bid-ul si ask-ul pline. Am contactat ofociali SIBEX si am aflat ca pe acel contract nu exista un market-maker oficial, si ca cine face asta o face cu bani proprii (se pare ca este adevarat, cotatiile erau in permanenta inre cele de la BVB, deci omul se inchidea pe BVB). cam asta am avut de spus despre asa-zisii "Market-Makeri" de pe contractul aur/dolar august de la SIBEX.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb