Siegfried Mureşan îi cere Ministrului Finanţelor să renunţe la Split TVA

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 24 octombrie 2017

Siegfried Mureşan îi cere Ministrului Finanţelor să renunţe la Split TVA

Siegfried Mureşan: Guvernul trebuie să vină cu o propunere serioasă de reformă fiscală"

Siegfried Mureşan: "Disperarea cu care Guvernul caută soluţii pentru a acoperi cheltuielile bugetare iresponsabile din acest an afectează puternic mediul de afaceri"

-----

Actualizare 13:15 Remus Borza, despre split TVA: "Pentru o minoritate de 17%, contribuabili rău platnici, nu poţi pedepsi peste 500 000 de firme oneste"

Deputatul Remus Borza a menţionat că pentru o minoritate de 17%, contribuabili rău platnici, nu poţi pedepsi peste 500.000 de firme oneste, precizând el a propus câteva măsuri de combatere a evaziunii fiscale şi de creştere a gradului de colectare a veniturilor bugetare.

Borza a declarat: "Într-adevăr, România înregistrează o evaziune fiscală la TVA de 37%. Cea mai mare din Europa. Anul trecut din 19 miliarde de euro TVA de colectat, au ajuns la buget doar 11,7 miliarde de euro. 7,3 miliarde de euro s-au pierdut pe drum. Nici anul acesta nu stăm mai bine la colectarea veniturilor bugetare. Din 254 miliarde de lei venituri estimate, pe primele şase luni, ANAF a strâns în visteria ţării doar 117 miliarde de lei. Că să atingă ţintă bugetată, ar trebui să colecteze în semestrul al doilea cu 17 % mai mult. Misiune imposibilă pentru o instituţie hiperbirocratizata şi nereformată. Cele şapte miliarde de euro necolectate din TVA ar acoperi toate găurile, deficitele şi nevoile din buget. Ar acoperi în primul rând creşterea cheltuielilor de personal din anul 2017 cu 12 miliarde lei faţă de anul trecut, respectiv de 57 la 69 miliarde de lei şi creşterea cheltuielilor cu asistenţă socială de 10 miliarde de lei, de la 81 la 91 de miliarde lei.

Pe aceste raţiuni, înţeleg preocuparea MF şi ANAF de a lua măsuri privind o mai bună colectare a veniturilor bugetare. Split TVA sau taxa ori contribuţia de solidaritate vor ajuta la fel de mult executivul precum au ajutat şi defunctele propuneri lansate în spaţiul public în ultimele luni: impozit pe gospodărie, impozit pe venitul global, impozit pe cifra de afaceri, translatarea contribuţiilor de la angator la angajat, naţionalizarea Pilonului II de pensii. Efectul, erodarea încrederii în executiv, o lipsă de predictibilitatea şi stabilitate a politicilor economice şi fiscale. Evident aceste propuneri trădează disperarea executivului şi foamea de bani a bugetului, probabilitatea tot mai mare a depăşirii ţintelor de deficit asumate de România prin Tratatul de la Maastricht.

Gura păcătosului Mişa, adevăr grăieşte. Ieri în plenul Parlamentului a recunoscut că 82,35% din contribuabilii care declară TVA îl şi plătesc. Pentru o minoritate de 17%, contribuabili rău platnici, nu poţi pedepsi peste 500 000 de firme oneste. Împingi spre faliment aproape 300 000 de IMM-uri care au peste 2,5 milioane de angajaţi şi 44 % din cifra de afaceri a României. Nu este un secret pentru nimeni că firmele româneşti sunt decapitalizate. Nici statul şi nici băncile nu au făcut mare lucru pentru a susţine capitalul românesc şi clasa antreprenorială românească. Aceste firme, mici şi mijlocii, rulează banii statului datoraţi cu titlu de TVA între 25 şi 55 de zile. Pentru că exigibilitatea la plată a TVA-ului survine în a 25 zi a lunii următoare facturării. Este o operaţie cât se poate de legală, reglementată de Codul Fiscal. Nu la fel de legală este politică statului care rambursează cu întârziere şi de nouă luni TVA-ul către agenţii economici, fără să fie sancţionat sau să plătească daune sau dobânzi suplimentare.

În ianuarie, în comisia de buget finanţe, la audierea privind învestitura ministrului Viorel Ştefan, i-am propus câteva măsuri de combatere a evaziunii fiscale şi de creştere a gradului de colectare a veniturilor bugetare. Evident că nu le-a implementat, motiv pentru care i le-am reiterat ieri în plenul Parlamentului şi actualului ministru, Ionuţ Mişa. Iată care sunt aceste propuneri :

1. Implementarea cu 1 ianuarie 2018 a ordonanţei 91/2014 care obligă agenţii economici să-şi conecteze casele de marcat cu registrele electronice la serverele ANAF. Prin această măsură, statul vede în timp real dinamica şi trasabilitatea impozitelor şi taxelor pe care le are de încasat. Deşi această măsură trebuia să intre în efectivitate la 1 ianuarie 2015 ea a fost amânată de trei ori. O dată de guvernul Ponta şi de două ori de guvernul Cioloş. Prietenii ştiu de ce. Prea multă transparenţă dăunează, mai ales anumitor firme cu statut special. Această măsură a fost preconizată a fi implementată încă din 1999, odată cu adoptarea Ordonanţei 28/1999. Impactul acestei măsuri plus două miliarde de euro la buget.

2. Implementraea cu 1 ianuarie 2018 în legislaţia internă a Directivei Europene 1164/2016 prin care multinaţionalele sunt obligate să plătească impozit în ţară în care realizează venit. Prin această măsură se limitează practicile multinaţionalelor de externalizare a profitului prin preţuri de transfer, împrumuturi acordate de societăţile mama, cu dobânzi prohibitive şi alte metode de "optimizare fiscală". Impactul aceastei măsuri plus patru miliarde de euro la buget.

3. Modificarea regimului redevenţelor. Prin contractul de privatizare încheiat în 2004, OMV Petrom a beneficiat timp de zece ani de un nivel redus al redeventei, respectiv de 3,5 % raportat la un preţ fix de 26 dolari barilul de petrol. Or, în intervalul 2004-2014, în niciun an, în nicio lună, în nicio zi, preţul barilului nu a fost sub 100 de dolari. Deşi această clauză detrimentală statului român a expirat în 2014, niciunul din guvernele care s-au succedat de atunci nu a majorat redevenţele către OMV Petrom sau alte companii care exploatează resursele ţării. Impactul acestei măsuri plus 200 milioane de euro la buget.

4. Înăsprirea legislaţiei privind combaterea evaziunii fiscale şi a spălării banilor. Asimilarea acestor infracţiuni crimei organizate, majorarea pedepselor între un minim de zece ani şi un maxim de 20 de ani închisoare şi confiscarea extinsă a averii. Impactul acestor măsuri plus 300 milioane euro la buget.

5. Campanii de informare şi insentivare care să conducă la creşterea gradului de conformare voluntară a contribuabililor în ceea ce priveşte plata impozitelor, taxelor şi contribuţiilor datorate statului. Fiecare cetăţean trebuie să aibă reprezentarea faptului că din impozitele lui se finanţează marile sisteme publice: infrastructură, administraţie, sănătate, învăţământ, armată. Impactul acestei măsuri plus 200 milioane de euro la bugetul de stat".

(A.C.)

-----

Introducerea măsurii split TVA va sufoca mediul de afaceri şi va alunga investitorii străini din ţara noastră, consideră deputatul european Siegfried Mureşan.

Astfel, acesta i-a cerut Ministrului Finanţelor Publice, Ionuţ Mişa, să renunţe la această măsură.

Deputatul european a declarat: "Introducerea măsurii split TVA de la 1 ianuarie 2018, indiferent de forma în care va fi aprobată, va sufoca mediul de afaceri din România, în special întreprinderile mici şi mijlocii, şi va contribui la scăderea investiţiilor străine. De aceea, ministrul Finanţelor Publice, Ionuţ Mişa, trebuie să anunţe astăzi, în Camera Deputaţilor, că renunţă la această măsură".

Disperarea cu care Guvernul PSD - ALDE caută soluţii pentru a acoperi cheltuielile bugetare iresponsabile din acest an afectează puternic mediul de afaceri de la noi din ţară, a mai afirmat domnia sa.

De asemenea, potrivit deputatului european, modificarea modului de plată a taxei pe valoare adăugată (TVA), prin introducerea unei TVA defalcate (split TVA), este imposibil de aplicat în doar câteva luni, aşa cum îşi doreşte PSD - ALDE, deoarece va aduce costuri suplimentare pentru mediul de afaceri, mai ales pentru întreprinderile mici şi mijlocii, costuri care nu au fost prevăzute în planul de venituri şi cheltuieli la începutul anului.

Totodată, adaptarea la noile modalităţi de plată va îngreuna funcţionarea de zi cu zi a companiilor afectând, astfel, întreg mediul de afaceri, a mai spus domnul Siegfried Mureşan, precizând că o nouă modificare a politicilor fiscale într-un timp atât de scurt, după propunerile privind trecerea cheltuielilor la angajat, taxa pe solidaritate şi supraacciza la carburant, contribuie la scăderea investiţiilor străine.

"Marile companii internaţionale îşi gândesc planurile de afaceri pe termen mediu şi lung, astfel că vor evita să investească într-o economie unde cadrul fiscal este imprevizibil şi unde taxele cresc de mai multe ori pe parcursul anului", a mai menţionat domnia sa.

Toate aceste măsuri toxice au fost introduse de guvernul actual fără a fi anunţate în Programul de guvernare, mai susţine deputatul european.

"Investitorii români şi străini, când şi-au făcut planul de afaceri pentru 2017, nu s-au pregătit pentru aceste măsuri şi acum se văd constrânşi să acopere nişte cheltuieli neprevăzute din alte surse. Vorbim de bani care, altfel, ar fi fost folosiţi pentru noi investiţii în economie sau pentru creşteri de salarii.

Este clar necesară o reformă fiscală din moment ce suntem ţara membră a Uniunii Europene cu cele mai mari fraude din TVA, dar este la fel de clar că Guvernul PSD - ALDE nu va reuşi să rezolve problema fraudei fiscale printr-o măsură introdusă în mai puţin de jumătate de an şi fără a ţine cont de poziţiile pe care patronatele, experţii fiscali, societatea civilă şi întreaga opoziţie le-au prezentat", a mai declarat domnia sa, adăugând: "Invit Guvernul să se uite la exemplul Poloniei care, la fel, a propus introducerea unei plăţi defalcate a TVA de la 1 ianuarie 2018. Deşi Polonia a venit cu o astfel de propunere în martie 2017, deci cu trei luni înainte de Guvernul României, au decis să amâne introducerea split TVA pentru aprilie 2018 astfel încât băncile să aibă timp să se pregătească pentru noile schimbări. Este, deci, cât se poate de evident că modificarea modului de plată a TVA nu poate fi aplicată în mod sustenabil în doar câteva luni", a mai spus domnul Siegfried Mureşan.

Conform domniei sale, acesta este motivul pentru care i-a cerut ministrului Finanţelor Publice să anunţe, încă de ieri, în Camera Deputaţilor, că Guvernul va renunţa în totalitate la introducerea split TVA de la 1 ianuarie 2018.

"Dacă actualul Guvern îşi doreşte cu adevărat să combată frauda cu TVA fără a împovăra inutil mediul privat, trebuie să vină cu o propunere serioasă de reformă fiscală, după consultarea tuturor părţilor implicate, şi să aloce timp suficient mediului privat să se adapteze la noile măsuri", a mai adăugat sursa citată.

Un Guvern care, încercând să rezolve o problemă, produce alte trei, este un Guvern incompetent, a conchis europarlamentarul.

Recent, premierul Mihai Tudose a anunţat că split TVA nu se va mai aplica pentru toate firmele începând cu 2018, ci doar pentru cele aflate în insolvenţă, faliment, cele care înregistrează datorii în plata TVA, precizând că această flexibilizare a măsurii split TVA va fi făcută în dezbaterile din Parlament, în concordanţă cu propunerile rezultate din discuţiile cu reprezentanţii mediului de afaceri.

Oamenii de afaceri, patronatele din domeniu, experţii fiscali, societatea civilă, şi nu numai s-au opus vehement acestei măsuri pe motiv că aceasta ar fi menită să acopere, cu orice preţ, lipsurile existente la bugetul statului, cauzate de guvernarea nepotrivită şi de cheltuielile bugetare iresponsabile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb