SIF Banat-Crişana (SIF1), societate ce controlează SIF Hoteluri, a aprobat vânzarea Hotelului Eurohotel Baia Mare în AGEA de miercuri, conform unui raport al companiei publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
În materialele aferente adunării acţionarilor, conducerea SIF Hoteluri motiva decizia vânzării unităţii de cazare şi alimentaţie prin faptul că societatea se află în faţa unor perspective nesustenabile de dezvoltare a afacerii, accentuate de creşterea semnificativă a costurilor de operare (energie, utilităţi, salarii). "Acestea nu sunt în măsură să asigure o creştere substanţială a profitabilităţii SIF Hoteluri în folosul societăţii şi al acţionarilor săi. În faţa unor intenţii de achiziţie manifestate de potenţiali investitori, se înaintează acţionarilor propunerea de înstrăinare a acestui hotel", se menţionează în document.
Conform hotărârii AGEA, Consiliului de Administraţie al SIF Hoteluri urmează să stabilească metoda optimă de vânzare, inclusiv prin negociere directă şi să aprobe preţul tranzacţiei în baza unui raport de evaluare întocmit de către un evaluator independent, membru ANEVAR, cu cel mult două luni anterior datei hotărârii AGEA.
Hotelul, ce este situat pe bulevardul principal al oraşului, dispune de 64 camere, restaurant (capacitate 180 locuri), bar de zi (capacitate 46 locuri), terasă (capacitate 44 locuri), două săli de conferinţe (capacitate totală de 220 locuri), centru SPA compus din sală de fittness, piscină şi saună. Anul trecut, unitatea a avut afaceri de 1,4 milioane de lei şi o pierdere de 0,03 milioane de lei. În 2020 hotelul a avut o pierdere de 0,23 milioane de lei, iar în 2019 un profit de 0,13 milioane de lei, potrivit rapoartelor de pe site-ul bursei.
În luna noiembrie, SIF Hoteluri a vândut hotelul DoubleTree by Hilton din Oradea pentru suma de 11 milioane de euro. Pe de altă parte, în luna iulie, SIF Banat-Crişana a ajuns să deţină 30% din Compania Hotelieră Intercontinental (RCHI), societate ce operează hotelul Grand Hotel Bucharest din Piaţa Universităţii, fostul Intercontinental. SIF-ul a cumpărat un pachet de 16,3% din companie pentru 40,8 milioane de lei.
În vara anului trecut, SIF Hoteluri a vândut hotelul Rusca din Hunedoara pentru 1,1 milioane de euro fără TVA către Nicolae Căpuşan, ce deţine grupul din care fac parte hotelurile SunGarden din Turda, SunGarden Therme din Dej, precum şi complexul hotelier SunGarden Resort din Cluj Napoca. Tranzacţia a stârnit nemulţumirea Asociaţiei Investitorilor la SIF-uri (AISIF). Cătălin Buzdea, membru AISIF a arătat într-un material publicat în ziarul BURSA că SIF-ul a vândut hotelul sub valoarea contabilă din urmă cu şase ani.
La începutul acestei săptămâni, SIF1 a finalizat achiziţia terenului fostei fabrici Tutunul Românesc din Bucureşti, conform Economica.net.
SIF Banat-Crişana deţine 98,99% din SIF Hoteluri, iar Statul Român, prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, are 0,03% din societate. Acţiunile SIF Hoteluri au o lichiditate redusă, astfel încât în calculul valorii activului SIF Banat-Crişana societatea este evaluată prin metoda fluxurilor de numerar actualizate.
Conducerile SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia - fond ce este administrat de SAI Muntenia Invest, societate controlată de SIF Banat - sunt acuzate de investitori că utilizează banii SIF-urilor pentru cumpărarea şi folosirea prin interpuşi a acţiunilor proprii. După presiuni mediatice şi acţiuni în instanţă, o parte din pachetele de acţiuni astfel achiziţionate a fost transferată către SIF Oltenia, societate ce a fost preluată printr-o schemă relativ asemănătoare - SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia finanţau diferite fonduri care cumpărau acţiuni SIF5. Cu toate că exista o limită a deţinerii într-un SIF de 5%, SIF1 şi SIF4 împreună cu fondurile pe care le finanţau ajunseseră să aibă peste 30% din SIF Oltenia. Dar, Autoritatea de Supraveghere Financiară a susţinut într-una că nu există concertare, chipurile pentru că administratorii fondurilor sunt independenţi de cei care-i finanţează.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.12.2022, 12:39)
Actionarii Sif 1 sunt furati prin aceasta schema.
Acest CAOR a fost facut pentru a efencietiza activitatea hotelurilor donate companiei de catre Sif 1 dar se pare ca ele tot pe pierderi merg.
Halal management au cei de la Sif 1.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.12.2022, 13:35)
Unde sunt aia de laudau BVB 140 de ani?
Unde sunt aia sa ne explice jaful din 90 ?
Unde sunt aia sa ne explice jefuirea activelor imobiliare ridicate de muncitorimea comunista?
Unde sunt aia sa ne explice jefuirea pe doi lei a activelor in timp ce generatia comunista investea milioane de lei prin 70-80 in activele / fondurile respective.
Speculation is a parasite feeding upon values, creating none. - A Carnegie
A si unde sunt aia de laudau 140 de ani de BVB si nu posteaza jaful si reforma din30- 40 spre 50?!
s c cret
2.1. Lista e lunga. (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.12.2022, 19:02)
sunt tinuti in functii bine mersi de ASF acei Burduja, Dragoi, Gusta, Hanga, Tanase, Buica, etc.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.12.2022, 20:25)
La CAOR este furt pe fata si inselaciune, hotelurile sunt vandute la preturi puternic subevaluate
Cumparatorii hotelurilor ( la preturi de nimic) sunt prietenii SIF1 sau chiar rudele celor cu functii de conducere la sifuri
Actionarii sunt practic jefuiti, precum si Statul Român pt ca primeste taxe milt mai mici