SIF Banat Crişana a raportat, ieri, o deţinere de 6,5% din Conpet, în urma unei tranzacţii prin care a achiziţionat 5,5% din companie, conform unui comunicat transmis Bursei de Valori Bucureşti.
Tranzacţa de miercuri a avut loc la preţul de 101 lei/unitate, astfel că SIF1 a dat 48,09 milioane de lei (10,6 milioane de euro), pe pachetul achiziţionat.
Bogdan Drăgoi, Preşedinte al Consiliului de Administraţie şi Director general al SIF Banat Crişana, a declarat: "Această achiziţie reconfirmă politicile de investiţii ale SIF 1 orientate spre domenii strategice şi companii puternice. Aşa cum am afirmat anterior, ne concentrăm pe o restructurare a portofoliului ce vizează, printre altele, şi astfel de achiziţii, menite să consolideze poziţia noastră în sectoare de activitate de importanţă naţională şi strategică. Conpet S.A. este o companie valoroasă, cu o tradiţie amplă în transporturile petroliere şi cu un potenţial foarte mare, aşa că această tranzactie este, cu siguranţă, una importantă pentru SIF Banat Crişana".
Bogdan Drăgoi ne-a declarat, la începutul anului, că, anul trecut, politica de management şi achiziţii a SIF Banat Crişana s-a concentrat pe sectorul bancar, pe cel energetic şi pe companiile pe care le deţinem majoritar.
Potrivit domniei sale, în 2018, SIF1 preconizează ajustări de portofoliu, reaşezări şi poziţionări puţin diferite faţă de anul precedent: "Rămânem interesaţi, ca şi până acum, de domeniul energetic şi de cel bancar, însă, în ceea ce îl priveşte pe cel din urmă, urmărind atent evoluţia pieţei, cred că vom realoca resursele SIF Banat Crişana.
Există unele bănci unde suntem acţionari, care au un potenţial mare de creştere şi altele unde noi considerăm că putem să ajustăm deţinerea. Nu pot să afirm că evoluţia lor este nesatisfăcătoare, dar observăm că s-au atins nişte cote maxime şi simţim că este momentul să ne repoziţionăm. Pe acest segment vedem o ajustare, dar nu una drastică. Nu am să nominalizez băncile vizate.
În acelaşi timp, suntem la fel de receptivi şi atenţi ca şi până acum, căutăm oportunităţi, concentrându-ne în mod deosebit pe companii unde putem să intrăm, iniţial cu o poziţie minoritară şi apoi să creştem spre o deţinere majoritară".
Transportatorul naţional de ţiţei şi produse petroliere Conpet a obţinut, anul trecut, un profit net de 73,661 milioane de lei, în urcare cu 3% faţă de rezultatul din 2016, când a înregistrat un câştig de 71,547 milioane de lei.
Compania a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 376,661 milioane de lei, în scădere cu 1,4% faţă de cea din 2016. În acelaşi timp, veniturile din exploatare au ajuns la 410,819 milioane de lei, în scădere cu 0,1% faţă de anul anterior. Cheltuielile din exploatare au scăzut cu 1,1%, ajungând la 327,277 milioane de lei.
Valoarea programului de investiţii aprobat pentru anul 2017 a fost de 64,27 milioane lei. Valoarea investiţiilor realizate în anul 2017 reprezintă 48,48 milioane lei, creştere de 6,8% faţă de anul 2016.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Cristi Porcea în data de 23.02.2018, 10:34)
dupa investitii de genul Intercontinental, SIFI sau fonduri care cumpara actiuni SIF1 este un fel de progres.