Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat documentul de ofertă publică de preluare obligatorie a companiei Şantierul Naval Orşova (SNO), iniţiată de Sea Container Services şi SIF Muntenia (SIF4), coform unui raport al supraveghetorului pieţei noastre de capital publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Oferta, ce se va derula în perioada 1 - 14 februarie, este lansată pentru circa un milion de acţiuni SNO, echivalentul a 8,8% din producătorul de nave fluviale, la preţul de 5,1 lei pe acţiune, sub cel din piaţă de la finele săptămânii trecute, de 5,75 lei.
La finele lunii noiembrie a anului trecut, Sea Container Services şi SIF Muntenia au notificat piaţa că, în urma încheierii unui acord de cooperare până la finele lunii aprilie a acestui an, deţin împreună 91,2% din Şantierul Naval Orşova, Sea Container Services având aproape 50% din companie iar SIF-ul 41,2%.
Sea Container Services a cumpărat pachetul de acţiuni SNO de la Transilvania Investments, la jumătatea lunii noiembrie 2023 pentru circa 29,1 milioane de lei. Tranzacţia a avut loc în piaţa "deal" la preţul unitar de 5,1 lei, cu 11,3% sub referinţa din piaţa "regular".
Tot în acea zi, SIF Muntenia ajunsese la o deţinere de 41,2% din Şantierul Naval Orşova, după ce achiziţionase pachetul de 28% din societate deţinut de Infinity Capital Investments, tot la preţul de 5,1 lei pe titlu, valoarea tranzacţiei ridicându-se la 16,3 milioane lei. Lion Capital controlează SIF Muntenia, prin administratorul SAI Muntenia Invest, fapt recunoscut de Autoritatea de Supraveghere Financiară, dar în realitate şi conducerea Infinity Capital Investments, pe care a impus-o în urmă cu trei ani.
Sea Container Services (fostă Property Development) a fost înfiinţată în anul 1998, începându-şi activitatea ca operator de mărfuri containerizate, ulterior diversificând-şi gama de servicii prestate în Portul Constanţa, între care operaţiuni de descărcare/încărcare a mărfurilor pe nave maritime şi fluviale, vagoane feroviare şi auto, depozitare mărfuri, manipulare, etc.
Conform publicaţiei Ziua de Constanţa, asociaţii Sea Container Services sunt: Stone Group SRL reprezentată de Codruţa Dana Bogatu şi Dumitru Teşeleanu - 50% şi Lenuţa Pilcă şi Marius Făinărea câte 25% fiecare, compania fiind administrată de Ion Dumitru.
Potrivit Replica Online, cei menţionaţi fac parte din aşa-numita "grupare a vameşilor", foşti vameşi din Constanţa reprofilaţi în oameni de afaceri. "Gruparea vameşilor" este activă de circa un deceniu şi jumătate, timp în care membrii săi au avut şi probleme penale, o parte din ei fiind reţinuţi sau arestaţi în dosare grele de corupţie, menţionează sursa citată.
Pentru primele nouă luni ale anului trecut, Şantierul Naval Orşova a raportat o cifră de afaceri de 81,8 milioane lei, cu 87% peste cea din intervalul ianuarie-septembrie 2022, în vreme ce profitul net s-a ridicat la aproape patru milioane de lei, faţă de o pierdere de 2,3 milioane lei.