SIF3 Transilvania a solicitat, alături de Asociaţia Brokerilor şi Finaco Securities, completarea ordinii de zi a Adunării Generale a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) din 16/17 aprilie, cu o propunere de anulare a hotărârii AGA din 12 aprilie 2017, referitoare la noul plan tarifar al operatorului de piaţă.
Cei trei acţionari deţin, împreună, 10,3% din BVB, şi mai doresc, de asemenea, ca acţionarii să aprobe demersurile pentru înfiinţarea Contrapărţii Centrale, ca societate românească, cu potenţial să devină Contraparte regională.
Asociaţia Brokerilor, condusă de Dan Paul, a mai încercat, alături de alţi brokeri, să anuleze noile tarife BVB, la AGA din septembrie 2017, însă fără succes.
Acţionarii care au cerut completarea convocatorului invocă aceleaşi argumente prezentate de brokeri, în trecut, respectiv faptul că noile tarife distorsionează concurenţa între intermediari şi limitează accesul investitorilor de retail la piaţă.
Brokerii consideră că noul plan tarifar al BVB, care include introducerea unui tarif fix pe ordin executat pentru piaţa Regular acţiuni şi reducerea comisionului de tranzacţionare aplicat la valoarea unui ordin executat avantajează intermediarii mari din piaţa de capital, care de obicei plasează în piaţă ordine de valori mari, şi dezavantajează intermediarii de dimensiuni mici, care plasează în piaţă multe ordine (pentru care vor plăti un tarif fix/ordin) de valori mici.
Brokerii sunt de părere că noua politică va conduce la limitarea accesului clienţilor de retail la investiţia în acţiuni.
Prin noul plan, Bursa de Valori a introdus un comision de cumpărare de 0,035% şi unul de vânzare de 0,095%.
Astfel, reducerea comisionului de tranzacţionare pe partea de cumpărare este de -12,5% faţă de nivelul anterior al comisionului respectiv, iar reducerea comisionului de tranzacţionare pe partea de vânzare este de -5%.
În schimb, BVB a introdus un tarif fix pe ordin executat aplicat pentru piaţa Regular acţiuni din cadrul pieţei reglementate la vedere administrate de BVB de 0,95 lei. Conform Bursei, tariful se percepe pentru execuţia unui ordin, indiferent de numărul de tranzacţii generate într-un interval de timp.
Reprezentanţii Asociaţiei Brokerilor au susţinut, la finalul anului trecut, că prin noile măsuri, BVB riscă amenzi din partea Consiliului Concurenţei, instituţie care a investigat recent încălcarea Legii nr. 21/1996 a concurenţei şi continuă monitorizarea bursei.
Consiliul de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a propus distribuirea, către acţionari, a unor dividende de 13,55 milioane de lei, din profitul net realizat la nivel individual, anul trecut, în sumă de 14,246 milioane de lei, potrivit convocatorului AGA pentru 16 aprilie. Astfel, valoarea dividendului brut este de 1,68 lei/titlu, care, la preţul de închidere al acţiunilor BVB din data de 6 martie, de 28,1 lei/unitate, oferă un randament de aproape 6%.
De asemenea, la AGA, se va face o informare referitoare la Contrapartea Centrală şi piaţa derivatelor.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Tranzactii în data de 26.03.2018, 11:32)
Cei care suntem pe BVB suntem buni doar cand castigam ca sa dam bani iar cand pierdem nimeni nu ne plange de mila. Pe bursa suntem investitori care cu banii nostrii ajutam economia de aceea conducerile de la BVB, ASF, Guvern etc . sa lupte pentru investitori care isi asuma riscuri. Daca castigam putin poate chiar meritam. Riscul este prea mare ca sa fi investitor in Romania. Mai ales cu ANAF-ul unde trebui sa faci declaratii pentru o nimica toata. Cel putin vorbesc de ultimii ani.