SIF Transilvania vrea să investească 20 milioane euro în turismul de litoral şi este cu ochii-n patru pe societatea "Olimp Estival 2002"

Dan Nedelcu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 decembrie 2004

"Dorim să schimbăm conceptul clasic de staţiune balneoclimaterică"

Turismul reprezintă 22,2% din portofoliul SIF Transilvania la valoarea de piaţă, fapt pentru care societatea de investiţii financiare a pus la punct o strategie generală legată de "indus-tria verde". Pe lîngă hotelurile pe care le deţine pe litoral, SIF Transilvania mai are în portofoliu grosul unităţilor de turism din staţiunile Băile Felix, Covas-na, Tuşnad şi Buziaş.

SC "Felix" a investit peste 80 miliarde lei în reabilitarea hotelurilor "Termal" şi "Nufărul" şi în bazele lor de tratament. Alţi 6 milioane euro vor fi investiţi în hotelul "Internaţional" şi baza lui de tratament, sumă care urmează să fie asigurată din resursele proprii ale societăţii, la care se va adăuga o majorare de capital social făcută de SIF Transilvania (eventual o emisiune de obligaţiuni, mai puţin probabilă însă) şi o eventuală asociere venită din partea unor firme interesate.

Mihai Fercală a precizat, referindu-se la aceste staţiuni: "Dorim să schimbăm conceptul de staţiune (exclusiv) balneoclimaterică, într-unul de «staţiune de odihnă, cu posibilităţi de refacere». Acest lucru îl urmărim nu numai în Băile Felix, ci şi în Covasna, Tuşnad şi Buziaş.

La Buziaş aplicăm o strategie de reabilitare a staţiunii în două faze, plecînd de la amplasarea acesteia la o distanţă mică de Aeroportul Timişoara şi pînă la faima factorilor climatici şi terapeutici existenţi aici: în acest an încheiem restructurarea managerială, urmînd să trecem de la anul la reabilitarea bazei turis-tice".

ïn vizor, restructurarea acţionariatului propriu, concentrarea capitalului şi transformarea SIF într-un holding financiar

"ïn consiliul de administraţie şi AGA a SIF Transilvania din aprilie, va trebuie să elaborăm o nouă strategie de organizare a activităţii noastre, bineînţeles în conformitate cu prevederile legale", ne-a spus domnul Fercală. Domnia sa a adăugat: "Mă gîndesc la concentrarea capitalului prin răscumpărarea vremelnică a pachetelor de acţiuni reziduale de pe piaţă (cîte 20-30 acţiuni la fiecare deţinător), care reprezintă 15% din totalul capitalului nostru social, urma-tă de o revindere a acestora, după cîţiva ani, dar în pachete importante, de minim 0,1% din capital. ïn prezent, 7 milioane de acţionari deţin acţiuni reziduale, în timp ce deţinători de cupoane SIF Transilvania sînt 450.000. Răscumpărarea vremelnică ar urma să se facă la preţul pieţei. Fără restructurarea acţionariatului, nu putem trece la pasul următor şi anume la majorarea limitei de deţinere a acţiunilor în SIF. ïn orice caz, în nici un fond de investiţii din ţările dezvoltate nu există inves-titori strategici, limita de de-ţinere fiind de maxim 5%".

Pentru viitor, preşedintele SIF Transilvania întrevede o îngustare foarte mare a ariei de acţiune a SIF-urilor pe piaţa de capital, dacă se vor menţine condiţiile actuale: "Există foarte puţine valori mobiliare atractive pe piaţa de capital. Numărul societăţilor listate s-a redus permanent. ïn direcţiile în care evoluează piaţa de capital posibilităţile investiţionale ale SIF-urilor se diminuează continuu. Pe de altă parte CNVM limitează inves-tiţiile SIF în societăţile închise şi la 10% din activul său net în societăţile publice. Dacă în viitor SIF-urile nu vor avea posibilitatea de a efectua şi alte operaţiuni, atunci trebuie să ne reorganizăm. Mă gîndesc la o transformare a SIF Transilvania într-o societate comercială de tip holding financiar, eventual, tocmai pentru a face faţă situaţiei şi a ne putea dezvolta în continuare în interesul acţionarilor noştri".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb