SIF-urile au posibilităţi limitate de investigaţie a acţiunilor concertate

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 aprilie 2009

Costel Ceocea: Cei vizaţi trebuie să îşi verifice deţinerile şi să declare pe propria răspundere dacă acţionează concertat sau nu şi să aducă dovezi în sprijinul afirmaţiilor făcute.

Costel Ceocea: Cei vizaţi trebuie să îşi verifice deţinerile şi să declare pe propria răspundere dacă acţionează concertat sau nu şi să aducă dovezi în sprijinul afirmaţiilor făcute.

(Interviu cu domnul Costel Ceocea, preşedintele SIF "Moldova")

SIF Moldova şi-ar putea revizui strategia

Reporter: Există o percepţie că reprezentanţii SIF-urilor folosesc suspendarea drepturilor de vot ale unor acţionari în lupta împotriva celor care candidează la şefia societăţilor de investiţii financiare. Cum vă poziţionaţi faţă de acest lucru?

Costel Ceocea: Este o percepţie eronată, pentru că suspendarea drepturilor de vot rezultă din aplicarea legii, nefiind o simplă măsură adminis­trativă luată de conducerea SIF-urilor. Legea prevede, pe de o parte, că investitorii au o serie de obligaţii pe o piaţă de capital reglementată care ţin de respectarea pragului de deţinere de 1% la SIF-uri.

Pe de altă parte, obligaţia de a constata aceste depăşiri revine conducerii societăţilor de investiţii financiare. Aceasta nu este o situaţie plăcută, nu ne-am dorit-o, am adus amendamente atunci când a fost discutată la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, dar nu ne permitem să facem rabat de la ceea ce prevede legea.

Posibilităţile noastre de investigaţie sunt destul de limitate, motiv pentru care am suspendat drepturile de vot aferente deţinerilor de peste 1% ale persoanelor prezumate că acţionează concertat. Sursele noastre de documentare sunt publice şi constau în declaraţii de deţinere completate de acţionarii noştri, informaţii de la Registrul Acţionarilor, etc.

Cei care sunt vizaţi trebuie să îşi verifice deţinerile şi să declare pe propria răspundere dacă acţionează concertat sau nu şi să aducă dovezi în sprijinul afirmaţiilor făcute.

Reporter: Veniţi cu o strategie în faţa acţionarilor care vă vor alege în Adunarea Generală de la finele aces­tei săptămâni?

Costel Ceocea: Nu pot să vorbesc despre o strategie a mea, în calitate de candidat pentru conducerea SIF "Moldova", pentru că aceasta este făcută la nivelul întregului Consiliu de Administraţie şi supusă aprobării acţionarilor. În 2007, noi am conturat o strategie de dezvoltare pentru SIF "Moldova", care acoperă perioa­da 2007-2009, cu perspective până în 2012.

Din cauza actualei conjuncturi economice, am avut în vedere amendarea acestei strategii şi trebuie să ţinem cont că s-ar putea ivi din nou necesitatea revizuirii acesteia.

Reporter: Unii acţionari sunt nemulţumiţi pentru că Adunările Generale la patru dintre societăţile de investiţii financiare au loc în aceleaşi zile şi nu pot vota. Cine a stabilit aces­te Adunări în aceeaşi perioadă?

Costel Ceocea: Noi, de regulă, anunţăm data de referinţă pentru Adunarea Generală de anul viitor în AGA de anul acesta. Acţionarii au posibilitatea să voteze prin vot electronic, putând participa, astfel, la toa­te Adunările Generale de la finele acestei săptămâni.

SIF "Moldova" suspendă 9,13% din drepturile de vot ale acţionarilor care acţionează concertat

Consiliul de Administraţie al societăţii de investiţii financiare "Moldova" (SIF2) a decis, ieri, să suspende peste 9% din drepturile de vot ale acţionarilor ale căror deţineri concertate depăşeau pragul maxim admis de 1%.

Cele mai multe drepturi de vot suspendate, aproximativ 6,7% aparţin "Grupului Cătălin Chelu", format din 30 de societăţi şi patru investitori prezumaţi că acţionează concertat cu fostul preşedinte al SIF "Moldova". Aceştia deţineau în total peste 7,7% din acţiunile SIF2.

Al doilea grup ale căror drepturi de vot au fost suspendate până la limita minimă de deţinere de 1% este cel format în jurul "PSV Company", fosta "Petrom Service". Administratorii SIF "Moldova" au decis să suspende 2,01% din drepturile de vot ale "Grupului PSV", în condiţiile în care deţinerea concertată a societăţilor şi investitorilor identificaţi ca făcând parte din acest grup este de 3,01%.

Conducerea SIF1 a mai decis să suspende drepturile de vot pentru acţiunile SIF "Moldova" deţinute de ING Luxembourg peste pragul de 1%, în condiţiile în care participaţia instituţiei financiare la SIF1 este de 1,43% din capitalul social.

Metoda de limitare stabilită de CA este pro-rata.

Anunţul survine la o zi după ce SIF "Banat-Crişana" (SIF1) a luat o decizie similară, suspendând drepturile de vot ale unui grup de investitori care acţionează concertat cu "Banca Transilvania".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. este absolut scandalos ce se intampla pe piata de capital romaneasca si in special cu sif-urile.si asta datorita nemernicilor care au limitat dreptul de detinere in prima faza la 0.1% ,aparandu-si prin aceasta,slujbele de boieri ai sif-urilor.boieri, dar nu pe proprietetea lor ci pe cea a actionarilor, care nu au nici un cuvant de spus si carora li se baga pumnul in gura cu aceasta tembela reglementare a cnvm cu privire la actiunile concertate.o intrebare pun celor avizati(cnvm, bvb,conducerii sif-urilor,jucatorilor din piata):cand a fost stabilit statutul sif-urilor care limita detinerile si luarea deciziilor cu peste jumate din actionari,au fost prezenti peste 50% dintre acestia????.sau de la inceput au fost create pentru o clica de comunisti nenorociti, si rudele lor?, ale caror salarii sunt nesimtite.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb