SIF-urile şi-au luat adio de la dividendele BCR

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 aprilie 2010

SIF-urile şi-au luat adio de la dividendele BCR
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Ioan Cuzman: Am socotit că este mai avantajos pentru noi să majorăm valoarea nominală a acţiunilor BCR în vederea listării

    Societăţile de investiţii financiare şi-au luat adio, anul acesta, de la dividendele de la BCR, după ce acţionarii băncii au decis, la finele săptămânii trecute, să modifice Actul Constitutiv al instituţiei astfel încât aceasta să nu mai fie obligată să distribuie dividende acţionarilor până la listare. Aceştia au decis, în schimb, ca 237,74 milioane de lei din profitul pe anul trecut să fie utilizate pentru majorarea capitalului băncii.

    "Am avut la dispoziţie două variante: fie să primim 40% din profitul pe anul trecut şi să venim apoi cu banii de acasă, fie să renunţăm la dividende şi să utilizăm banii direct pentru majorare", a spus Ioan Cuzman, preşedintele SIF "Banat-Crişana".

    Majorarea capitalului social al BCR va avea loc prin majorarea valorii nominale a acţiunilor de la 1 leu la 1,3 lei. Preşedintele SIF1 consideră că această modalitate de majorare va avantaja SIF-urile în momentul listării BCR, preconizată pentru 2011.

    "Probabil că BCR se va lista în 2011, potrivit Convenţiei de prelungire cu doi ani a termenului de trei ani prevăzut în Contractul de Privatizare. Noi vom fi avantajaţi de majorarea valorii nominale a acţiunilor. Deocamdată, nu am luat în considerare vânzarea participaţiei la BCR...mai ales că banca nu este listată", a mai spus domnul Cuzman.

    SIF "Transilvania, "Muntenia", "Moldova" şi "Banat-Crişana" deţin fiecare câte 6% din BCR, în timp ce SIF "Oltenia" are o participaţie de 6,12%.

    Adrian Lupşan: Estimez că SIF-urile vor acorda dividende simbolice în 2011

    Decizia acţionarilor BCR ca banca să nu distribuie profitul pentru 2009 anunţă venituri mult mai mici pentru cele cinci societăţi de investiţii financiare în 2010, în condiţiile în care "BRD Groupe Societe Generale", o altă bancă importantă din portofoliul SIF-urilor, a propus, pentru 2009, un dividend de doar 0,27 de lei/acţiune, cu 61,63% mai mic faţă de dividenul aferent anului 2008. În acelaşi timp, Banca Transilvania a anunţat că vrea să îşi majoreze capitalul social cu 391 milioane de lei, prin încorporarea rezervelor şi noi aporturi de numerar de la acţionari în valoare de 120 de milioane de lei.

    "Estimez că Bugetele de Venituri şi Cheltuieli ale SIF-urilor vor fi cu aproximativ 30% mai mici faţă de anul trecut deoarece veniturile pe care le vor obţine din zona financiar-bancară vor fi reduse în 2010. Să nu uităm că BRD a anunţat că vrea să distribuie dividende mai mici decât anul trecut, iar Banca Transilvania are nevoie, mai degrabă, de bani de la acţionari", este de părere Adrian Lupşan, directorul general adjunct al "Intercapital Invest".

    Domnia sa se aşteaptă ca reducerea veniturilor de la bănci va determina SIF-urile să propună dividende mai mici în 2011, în condiţiile în care ponderea dividedelor bancare în dividentul acordat de SIF-uri este de aproximativ 60%. "Mă aştept ca în 2011 societăţile de investiţii financiare să propună dividende simbolice pentru 2010. Dacă acestea vor reprezenta 1% din preţul acţiunilor de la momentul res-pectiv, atunci va fi o performanţă", a încheiat directorul adjunct al "Intercapital".

    Dintre societăţile de investiţii financiare, SIF5 a propus, pentru 2009, cel mai mare dividend, de 0,08 lei, în condiţiile în care a obţinul anul trecut şi-a dublat profitul la 187 milioane de lei. Conducerea SIF "Moldova" a propus acţionarilor un dividend de 0,06 lei, iar SIF "Banat-Crişana" vrea să distribuie un dividend de 0,05 lei/acţiune. SIF "Muntenia" a propus un dividend de 0,04 lei/acţiune, iar SIF "Transilvania" de 0,03 lei.

    Opinia Cititorului ( 1 )

    1. Stef,

      Fa un calcul: 

      Daca stim dividendele anul asta, se pierd 60% (sau ce da BRD acopera cererea TLV de majorare), stim anul viitor, reprezinta max 1% din valoarea actiunii, facem regula de trei simpla si aflam valoarea estimata de Adi Lupsan pentru anul viitor pe vremea asta! 

      Era misto sa faci tu calculul si sa publici rezultatul! 

      Ma ajuti? 

      O zi buna,

      INH 

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    chocoland.ro
    arsc.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    17 Ian. 2025
    Euro (EUR)Euro4.9759
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
    Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    oaer.ro
    greenenergyexpo-romenvirotec.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    solarenergy-expo.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb