SIF-urile, singurul temei al Bursei?!

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 martie 2011

Petre Pavel Szel

Petre Pavel Szel

Petre Pavel Szel, preşedintele SAI Muntenia, societatea care administrează SIF "Muntenia" (SIF4), cataloghează drept "timp pierdut" orice încercare a conducerii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) de a creşte valoarea tranzacţiilor pe seama societăţilor de investiţii financiare. Domnul Szel face referire la un proiect la care conducerea BVB a anunţat, recent, că lucrează împreună cu arbitrul pieţei de capital, astfel încât societăţile de investiţii financiare să poată să îşi cumpere acţiuni reciproc.

Domnul Petre Pavel Szel ne-a declarat, în cadrul unui interviu acordat ziarului BURSA: "Proiectul despre care s-a vorbit recent nu este mare filosofie. Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) ar trebui, practic, să anuleze o anumită reglementare care interzice SIF-urilor să îşi cumpere acţiuni reciproc. Consider că orice preocupare a BVB legată de SIF-uri reprezintă timp pierdut. Ideea de a creşte volumele de tranzacţionare pe seama SIF-urilor mi se pare deplasată. Societăţile de inves-tiţii financiare şi-au facut datoria, în raport cu Bursa. În noiembrie, anul acesta, se fac 12 ani de la listarea SIF-urilor la Bursă. Dacă, după atâta timp, BVB se bazează tot pe SIF-uri ca să îşi crească lichiditatea şi volumele de tranzacţionare, atunci înseamnă că nu mai are rost să discutăm de bursă la noi".

Preşedintele SAI Muntenia a declarat că nu se opune proiectului BVB, însă consideră că există şi alte modalităţi prin care Bursa poate să îşi sporească rulajul zilnic, fără să apeleze neapărat la SIF-uri.

Ideea proiectului prin care societăţile de investiţii financiare să poată să cumpere acţiuni una la cealaltă nu este deloc nouă, ea fiind vehiculată şi în prima parte a anului trecut, ca urmare a lobby-ului pe care unele SIF-uri l-au făcut pe lângă CNVM, într-o perioadă în care Comisia le oferise posibilitatea să îşi plătească anticipat o parte din comisioane.

Discuţiile în acest sens nu au depăşit stadiul iniţial, în condiţiile în care unii membri ai CNVM nu prea au agreat posibilitatea ca SIF-urile să se cumpere reciproc, temându-se că vor întâmpina dificultăţi în a le supraveghea.

Unele voci susţin că SIF-urile ar putea chiar să ajungă la poziţii de control una la cealaltă, prin achiziţii directe şi indirecte: "SIF-urile au în portofoliu zeci de companii unde sunt majoritare sau, după caz, deţin un pachet semnificativ. Când vorbim de deţineri încrucişate, haideţi să ne imaginăm următorul scenariu: Cum se vor calcula deţinerile unui SIF la o altă entitate similară dacă societăţile din portofoliul său încep să achiziţioneze acţiuni la alt SIF şi achiziţionează acţiuni şi la SIF-ul majoritar... Cum calculezi dacă s-a depăşit pragul de 1%? Rişti ca un SIF să ajungă la o poziţie de control la alte SIF-uri, prin deţinerile sale directe, dar şi prin societăţile unde este acţionar şi care cumpără acţiuni la SIF-ul respectiv. S-ar crea astfel o discriminare faţă de alţi jucători de pe piaţă, ale căror deţineri la SIF-uri sunt limitate la 1%. În definitiv, este o problemă de supraveghere pentru că nu poţi controla aceste achiziţii până în cel mai mic detaliu".

O soluţie menită să rezolve o parte din dilema deţinerilor încrucişate propunea SIF-urilor să îşi modifice Actele constitutive şi să accepte ca acţiunile pe care le-ar fi achiziţionat una la cealaltă să fie convertite în acţiuni preferenţiale, fără drept de vot, până în momentul vânzării lor.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. citam cu ghilimele aberatiiile spuse de alte voci ... totusi sfefania aceste voci au aparut in somn sau cand erai treaza ?

    1. dividendele de la alte sif, s-au transf in actiuni in mod corect si benefic pt marea masa a beneficiarilor-17 milioane de detinatori de carnete cu certificate de proprietate emise de fostele FPP, actualele sif, subscrise in cadrul programului de privatizare in masa-si in contul carora fondurile proprietatii private ar fi trebuit sa vireze sume prea mici pt a putea fi expediate prin posta caci erau mai mari taxele postale decat val dividendelor, astfel incat acei cativa lei, 60 lei vechi, s-au transformat in actiuni sif care au fost vandute de foarte multi, fara sa stie exact ce vand si de unde provin, la valori cuprinse intre aprox un milion si un milion s jumatate iin anul de boom bursier 2007

    Cineva spunea ca dl.Ionscu " cel putin a vazut cum arata un investitor" cata dreptate a avut respectiva persoana, pentru ca de adus nici vorba. Poate intr-o zi se va intampla si acest lucru dar cu siugranta nu cat este domnia sa la putere.

    Inainte sa iei un interviu, chiar daca nu esti de specialitate ar trebui mai intai sa te documentezi, cat de cat. Mai citeste odata articolul. Undeva, scrieti ca SIF-urile nu pot sa-si cumpere actiuni, iar la final ( spre stiinta: ultima fraza dintr-un articol reprezinta CONCLUZA)"să accepte ca acţiunile pe care le-ar fi achiziţionat una la cealaltă să fie convertite în acţiuni preferenţiale, fără drept de vot, până în momentul vânzării lor".

    Noi, cativa ani nu am luat dividende de la SIF Muntenia, pe la inceputuri si cf. hotararilor s-au transformat in actiuni. Cand am cerut un extras, ne-am trezit ca unele actiuni provenite din dividente neridicate s-au transformat in actiuni la alte SIF-uri. Deci o mare EXCROCHIERIE si incalcarea legii. intrucat noi n-am desemnat pe nimeni sa ne reprezinte ca actionari. 

    Inainte de a posta un mesaj (asa cum bine ati spus) nu strica sa te documentezi.

    Daca v-ati fi obosit un pic ati fi avut sansa sa descoperiti ca odata ce ati depus cuponul la unul din sifuri ati primit actiuni si la celelalte 4 dar nu prin metodologia descrisa de dvs ci s-a dorit o compensare ca sa se ajunga la valoare nominala a cuponului 975 lei vechi.

    Incercati pe viitor sa va documentati. Cea care a scris articolul nu a gresit cu nimic. 

    1. Ce credibilitate au SIF urile ca sa fie lasate sa faca operatiuni intre ele cand nu au bunul simt sa faca un convocator corect. Nimeni nu a sesizat cum se fac alegerile de administratori pe locurile vacante la SIF1 si SIF5. Pana cand nu verifica CNVM portofoliile la sangesi nu vor avea alti administratori e extrem de periculos.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb