Secţia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis, ieri, cu unanimitate de voturi, sesizarea Inspecţiei Judiciare cu privire la procurorul Adina Florea din cadrul Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SSIJ). Procurorii din cadrul CSM reclamă conduita pe care a avut-o Adina Florea în legătură cu dosarele instrumentate pe numele Laurei Codruţa Kovesi - actualul procuror şef al Parchetului European - şi pe numele procurorului Alfred Savu.
Chestiunea sesizării Inspecţiei Judiciare a fost ridicată de Cristian Mihai Ban, vicepreşedintele CSM. Acesta a invocat deciziile definitive ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care a respins definitiv în 2019 şi 2020 măsurile de control judiciar dictate faţă de Laura Codruţa Kovesi şi faţă de fostul procuror DNA, Alfred Savu, sentinţe în care sunt enunţate grave erori de procedură penală.
"Din punctul meu de vedere, dacă se confirmă aceste susţineri clare ale Instanţei Supreme, este mai mult decât clar că trebuie Inspecţia Judiciară să verifice dacă sunt întrunite elementele constitutive ale abaterii prevăzute de art. 99 lit. d, (exercitarea funcţiei cu rea credinţă sau gravă neglijenţă). Este obligaţia CSM să semnaleze astfel de elemente şi să ceară Inspecţiei Judiciare să constate dacă sunt sau nu întrunite elementele constitutive acestei abateri", a spus procurorul Cristian Mihai Ban în şedinţa de ieri a CSM.
Vicepreşedintele CSM a precizat: "În ceea ce priveşte hotărârea prin care s-a desfiinţat controlul judiciar în anul 2019 privind-o pe doamna Kovesi, spicuiesc doar trei chestiuni din hotărârea ÎCCJ: neîndeplinirea condiţiilor necesare începerii urmăririi penale in persona pentru niciuna dintre cele trei infracţiuni reţinute în sarcina ei, neexistând probe pentru dovedirea elementelor constitutive ale faptelor; se constată că procurorul nu a indicat în concret motivele care justifică luarea măsurii controlului judiciar; ceea ce mi se pare şi mai grav, a stabilit şi a impus o obligaţie care nu se regăseşte în cele enumerate de dispoziţiile legale, procurorul adăugând la lege. În ceea ce-l priveşte pe domnul Savu, acesta a fost plasat sub control judiciar fără să-l audieze înainte şi fără să se mai aştepte soluţionarea cererii de recuzare; procedând astfel, doamna Florea a dovedit fie necunoaşterea legii, fie ignorarea sa cu bună ştiinţă. Judecătorul a mai reţinut că s-a dispus inculparea fără a exista probe, doar pe baza unor indicii şi bănuieli rezonabile".
Amintim că Adina Florea este procurorul pe care fostul ministru al Justiţiei, Tudorel Toader, a încercat să o numească procuror şef al DNA. Florea este de asemenea procurorul care a instrumentat din partea SIIJ dosarul deschis împotriva Laurei Codruţa Kovesi.
Dosarul respectiv a fost deschis de Florea în urma plângerii penale formulată în decembrie 2018 de fugarul Sebastian Ghiţă, inculpat în mai multe dosare penale. În plângerea respectivă, Ghiţă o acuza pe Kovesi că i-a cerut să plătească avionul pentru aducerea în ţară a lui Nicolae Popa, urmărit internaţional.
Deoarece Adina Florea a dispus măsura controlului judiciar împotriva lui Kovesi, fosta şefă a DNA a contestat măsura la Înalta Curte, unde magistraţii au decis că presupusa mită "nu a intrat niciodata în posesia inculpatei, nu a fost niciodată la dispoziţia sa sau a Ministerului de Interne" dar şi faptul că întregul dosarul nu conţine nicio probă obiectivă ci doar declaraţiile lui Sebastian Ghiţă.
Mai mult judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul ÎCCJ constata că obligaţiile impuse Laurei Codruţa Kovesi în cadrul măsurii de control judiciar "sunt impuse arbitrar, fără vreo trimitere la o situaţie concretă", ba chiar interdicţia de a vorbi cu presa nici măcar nu este prevăzută de lege.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.01.2021, 00:03)
Oare protocoalele declarate neconstitutionale cine le mai judeca?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.01.2021, 15:35)
Doamna procuror este aparata de Codul penal,care spune ca nimeni nu poate sa conteste hotararea unui procuror pentru masura luata.Aici este insa vorba despre altceva. Lui Iohannis,ii tremura chilotii cand se gandeste ca dupa terminarea mandatelor de presedinte,la orice sesizare a oricarui cetatean catre SIIJ privind infractiunile savarsite de el si sotia lui privind intrarea in posesie a unor case luate de la romani cu acte false,el si sotia,ar fi trimisi la PUSCARIE. Asta este adevarata miza a EXCROCILOR care ne conduc.!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.01.2021, 09:17)
Asa s-a primit ordin?
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.01.2021, 09:31)
nu se multumesc cu desfiintarea , ii mai fac si dosar . justitia la noi ,este mai mult pentru platit polite , decat pentru adevar .
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.01.2021, 10:06)
Cand era kovesi stateau dosarele cate7-8 anii ca sa poata santaja cu ele acum poate realizeaza terfelistii ca legile date de psd erau bune mai ales cea cu raspunderea magistratilor care pnl si usr sau opus din rasputerii,oare de ce?
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.01.2021, 13:42)
Trebuie bagata Adina la bulau ca sa scape corupta K
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.01.2021, 15:53)
ce va mai agitati ca este anchetata o coada de topor psdista cand era luata in colimator in mod marsav kovesi nu vi se umfla vena ce pui de comunisti mai sunteti si voi cimpalacilor
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.01.2021, 16:44)
Pentru anonimul de la ora 15,53. Bai analfabetule,daca vrei sa ii bei menstruatia lui kiovesi este treaba ta. Cand insa este vorba despre masuri de drept penal,stai dracu si te sterge pe bot ca daca nu te pricepi,fa ce te pricepi.!
6.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.01.2021, 17:37)
ai invatat si tu asta cu , coada de topor , numai ca nestiind semnificatia , se loveste ca nuca-n perete , cozi de topor sinteti voi, cei vanduti strainilor , prostule ! psd asa cum este , e de aici .