La finalul celui de-al doilea an de mandat, preşedintele Confindustria România, Giulio Bertola, revoluţionează şi conducerea generală a patronatului aducând în fruntea acestuia pe Simona Neumann, care a demisionat recent din funcţia de Director Executiv al Asociaţiei Timişoara 2023- Capitală Europeană a Culturii, conform unui comunicat remis redacţiei.
Potrivit sursei citate, parcursul profesional din ultimul deceniu al doamnei Neumann este legat de câştigarea titlului european de către oraşul Timişoara în 2016 şi, apoi, de pregătirea anului capitalei culturale. În perioada cât s-a aflat la conducerea Asociaţiei Timişoara Capitală Europeană a Culturii, a beneficiat de recunoaştere şi apreciere din partea instituţiilor şi organizaţiilor europene şi din ţara noastră.
Zvonurile care au urmat demisiei Simonei Neumann au generat ipoteze cu privire la un nou traseu în cadrul carierei sale fie în instituţii româneşti, fie in cele europene la Bruxelles. Însă întâlnirea recentă cu preşedintele Giulio Bertola i-a oferit prilejul să cunoască în detaliu viziunea ambiţioasă şi direcţiile de planificare ale patronatului Confindustria Romania pentru următorii ani şi, în consecinţă, să accepte numirea în funcţia de Director General al Confindustria România.
Simona Neumann a declarat:"După aproape un deceniu de muncă şi rezultate concrete, au dispărut motivaţiile iniţiale care m-au determinat să coordonez Proiectul Timişoara - Capitală Europeană a Culturii. A fost un drum complex care, în ciuda nenumăratelor dificultăţi apărute de-a lungul anilor, mi-a adus satisfacţia unui demers transformator în folosul comunităţii locale, al României şi cu impact în Europa. Prin demisia mea las moştenire rezultatele obţinute de Asociaţie în ultimii ani - alături de care au lucrat comunitatea timişoreană şi partenerii europeni - noilor factori de decizie politico-administrativi şi reprezentanţilor oficiali ai Consiliului Director al Asociaţiei astfel încat aceştia să poată continua, conform dosarului de candidatură câştigător, punerea în valoare a acestui proiect extraordinar, de importanţă naţională şi care este menit să schimbe în bine destinul oraşului Timişoara.
Noul drum în cariera mea pofesională, ce se deschide acum la conducerea generală a Confindustria România - o organizaţie cu un istoric bogat fiind cea mai mare cu acest profil şi care reprezintă investiţii majore italiene în Romania -, a fost o alegere stimulată de planificarea inovatoare a actualei Preşedinţii a domnului Giulio Bertola, pe care am avut ocazia să-l cunosc şi să-l apreciez pentru perspectiva sa şi pentru sprijinul său constant acordat proiectului Timişoara 2023-Capitală Europeană a Culturii. În viziunea sa puternic asociativă, am perceput importanţa prezenţei italiene în Romania asumând o valoare nu doar economică, ci şi una socială dacă luăm în considerare numărul de români care locuiesc astăzi în Italia şi familiile mixte italo-române. Prin asumarea acestei funcţii îmi găsesc un nou drum, o nouă provocare, una care îmi va permite să contribui şi de această dată la bunul mers al ţării mele".
Confindustria România este asociaţia care reuneşte antreprenorii italieni din România. A fost înfiinţată în 2003 şi funcţionează ca un patronat recunoscut de guvern, susţinând şi apărând cele mai importante interese antreprenoriale active ale Italiei în România. De fapt, tot mai multe companii italiene aleg să-şi desfăşoare ciclurile de producţie în străinătate sau să activeze distribuţii pe aceste pieţe, necesitând astfel sprijin şi consiliere în procesul lor de internaţionalizare.
Preşedintele Confindustria România, Giulio Bertola a declarat: "Când am aflat de demisia doamnei Neumann din proiectul Timişoara 2023-Capitală Europeană a Culturii, am compătimit oraşul Timişoara, întrucât am văzut întotdeauna în persoana ei motorul vital al proiectului, persoana care prin angajamentul său a conduses la câştigarea unui titlu prestigios pentru oraş, râvnit de multe alte oraşe romaneşti. La aceasta s-a adăugat marea admiraţie pentru tenacitatea şi determinarea sa, demonstrată în toţi aceşti ultimi ani pe măsură ce se apropia anului celebrării titlului, un parcurs cu numeroase obstacole generate nu în ultimul rând de această pandemie de coronavirus, pe care, totuşi, a reuşit s-o depăşească cu demnitate, asigurând continuitatea proiectului.
Mi-a fost imediat clar că pentru doamna Neumann se iveau noi şi prestigioase oportunităţi de carieră, probabil şi în străinătate, devenind o altă pierdere a valorilor pentru Romania.
De altfel, fenomenul plecării din ţară a celor mai buni profesionişti români în Europa de Vest din diverse motive (salarii mai mari, calitatea mediului de lucru sau chiar creştere profesională) reprezintă deseori un subiect de dezbatere.
Prin urmare, am dorit să mă întâlnesc imediat cu Simona Neumann pentru a-i propune funcţia de Director General al Confindustria România, o propunere cu adevărat neaşteptată pentru ea. Experienţa ei instituţională în mediul românesc şi internaţional precum şi competenţele sale manageriale vor fi esenţiale pentru creşterea rolului Confindustria România drept interlocutor privilegiat al companiilor cu capital italian din România şi al celor din Italia care vor interacţiona economic cu România".