Oamenii sunt curioşi. Printre multe altele, îi interesează cu cine a votat, vecinul, prietenul, ruda sau chiar un necunoscut. Oamenii sunt suspicioşi. Printre multe altele, nu vor să ştie exact vecinul, prietenul, ruda şi cu atât mai mult un necunoscut, care sunt opţiunile lor politice.
Domnul Ilie, aflat undeva între 60 şi 70 de ani, a votat. A făcut-o în Bucureşti, într-un cartier de margine. "Cu cine am votat? Ha, ha! Te văd băiat dezgheţat. Ai barbă, pentru tine am votat cu Barna... sau Iohannis. Îl vezi pe ăla (n.r. arată spre un domn în vârstă) pentru el am votat cu Viorica Dăncilă sau cu Diaconu. Dacă te văd mai curentat am mers pe mâna lui Cumpănaşu. Da ca să nu mă complic, că suntem în Bucureşti şi nu e nicio problemă pe linia asta, am votat cu Hunor. E bine? Cu asta vă satisfac pe toţi, adică nu vă supăr pe niciunul. "Îl întreb de ce evită să spună cu cine a votat sau de ce nu spune direct că nu vrea să răspundă. "Dragul meu, sinceritatea e pentru proşti. Par unul?". Nu se face să îl supăr.
Oamenii consumă alcool. Cantităţile sunt variabile, în funcţie de stare: materială, financiară, emoţională. În ziua votului nu se prea vinde alcool. Depinde cât cauţi şi cât insişti ca să obţii o licoare. Un alt domn, Cornel, este în căutarea unei beri. O bere la modul general, el vrea mai multe. "Am votat cu Diaconu, vot aruncat pe fereastră din ce se anunţă, e clar că în turul doi intră PNL şi PSD, că au oameni în teritoriu, care strâng voturi". Prietenul său, cu care probabil va împărţi voturile râde când îl aude. "Nu mai sta supărat, te scoţi peste două săptămâni când poţi să-l votezi pe Cumpănaşu". Râd amândoi şi se îndreaptă către un chioşc de unde o femeie iese relaxată cu un "bebeluş", aşa cum spun cunoscătorii recipientului care conţine 2 sau 2,5 litri de bere.
Oamenii se supără repede. Grup de trei pensionare, nu e titlul unui tablou, ci asta văd ieşind din curtea unei şcoli unde este amenajată o secţie de votare. Întreb senin pentru ce au votat, cu gândul să aflu cu cine au votat. Un mic iad, la margine de trotuar, se dezlănţuie. Le-am stricat pur şi simplu ziua. "Cu drogaţii voştri!", "Eşti obraznic", "Marş de aici", aud, printre altele, pe trei voci.
Oamenii sunt prea relaxaţi. Abordez un tânăr, cu aceeaşi întrebare. "Frate, a fost la ghici. Unul din aia care nu contează, John Ion, mi-a plăcut numele. În rest ce să-mi placă?"
Acum ştim câte voturi a obţinut fiecare candidat. Aş face un sondaj naţional, cu fiecare votant, am o curiozitate şi o bănuială, cred că ar ieşi altceva. Plec să-i întreb.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.11.2019, 07:21)
Foarte bun. Sinceritatea chiar este doar pentru prosti in aceasta lume.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.11.2019, 08:27)
Taci, nu mai spune asa, ca poate citeste vreun copil si crede.
1.2. Poate. (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Prostu satului în data de 12.11.2019, 08:51)
Sinceritatea este pentru prosti (sfatul implicit fiind sa minti oricand si indiferent de ce, ca principiu de viata), consecvent e doar boul, sa moara dujmanii mei ca am bani mai multi ca ei si multe alte astfel de mostre de moderna si adanca filosofie populara .
Romanii care promoveaza intens astfel de idei sunt desteptii neamului. Sinceri, consecventi si altele asemenea sunt doar prostii.
Satul meu e aproape cert intre cele mai sarace si mai lipsite de orice speranta din tara. Deh, ca-n Vaslui. Mai traiesc in el sub 100 de oameni, nu exista nici macar o slujba, nici macar un salariat si - amintindu-mi de satul bucovinean al lui Make si de hotii de lemne cu casele lor facute pe temelii din piatra din rau - nici macar o resursa naturala de care cei care mai sunt in stare de munca (ca oricum n-au nici chef de munca, aia e alta discutie) sa se agate. Nu sunt ape, nu e piatra, solurile sunt mai degraba sarace - saracite - clima e semi-arida, padurile de alta data au disparut de generatii, iar altele noi n-au nicio sansa sa se ridice, intrucat drujbe si topoare manuite de maini harnice de oameni destepti au grija sa taie orice copac inca din stadiul de puiet - bineinteles, chiar daca e plantat de mana altuia pe pamantul aceluia. Nu pentru ca le-ar folosi la ceva betele alea, dar ei sunt smecheri, destepti (nu ca prostul ala care planteaza arbori) si pot.
Traiesc din pensii, din alocatiile celor cativa copii, din mici expediente si ciordeli si din putinul pe care-l produce o agricultura de sub-subzistenta.
Sunt in schimb, absolut toti, extrem de destepti. Fara nicio exceptie si indiferent de subiect, stiu mai bine decat tine despre ce-i vorba si care-i de fapt smecheria. Chiar daca e vorba de meseria ta, pentru care niciunul din ei n-are nici urma de calificare, "lasa, bai, nu ma duci tu pe mine cu de-astea, pai, ce, eu am timp sa te cred?!? Lasa, bai, nu ma-nveti tu pe mine, ca stiu eu cum stau lucrurile, stai sa-ti explic..."
In aproape 60 de ani de viata n-am vazut nicaieri comunitate de oameni atat de destepti. Si nici atat de saraci. Singura intrebare la care n-au raspuns si care de regula inchide orice discutie si-i mana, ingandurati, spre casele lor prapadite, este - mai, oameni buni, daca sunteti asa de destepti si le stiti voi pe toate, cum naiba se face ca sunteti atat de saraci?
La fel si cu votantii descrisi in articol, care stiu ei sigur ca in viata e bine sa minti, sa furi - sau macar "sa te descurci" - altfel n-ai cum razbi.
1.3. corect (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de Escu în data de 12.11.2019, 15:50)
Corect!