Sindicaliştii cer universităţilor să pregătească dascălii şi pentru predarea online

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 6 mai 2020

Potrivit FSLI, profesorul, în adevăratul sens al cuvântului, "nu înseamnă o persoană care înmagazinează doar informaţii teoretice, din matematică, fizică etc, ci este mult mai mult: înainte de orice trebuie să fie o persoană care are abilităţi şi cunoştinţe pedagogice, deci să poată transmite informaţiile pe care le deţine şi discipolilor săi".

Potrivit FSLI, profesorul, în adevăratul sens al cuvântului, "nu înseamnă o persoană care înmagazinează doar informaţii teoretice, din matematică, fizică etc, ci este mult mai mult: înainte de orice trebuie să fie o persoană care are abilităţi şi cunoştinţe pedagogice, deci să poată transmite informaţiile pe care le deţine şi discipolilor săi".

Criza actuală a mai scos la lumină o altă deficienţă a sistemului de învă ţământ, legată de predarea online. Pe acest fond, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a a lansat un apel către Consiliului Naţional al Rectorilor în care solicită ca universităţile să pregătească dascălii şi pentru predarea online.

În apelul adresat preşedintelui  Consiliului Naţional al Rectorilor, Sorin Cîmpeanu, sindicaliştii susţ in următoa­rele: "Începând cu data de 11 martie 2020, din cauza pandemiei generate de coronavirus, şcolile şi universităţile au fost nevoite să apeleze la o altă formă de învăţare decât cea în sălile de clasă sau în amfiteatre, mai exact învăţarea online. Atât cadrele didactice, cât şi elevii şi studenţii au constatat că acest tip de învăţare este mult mai dificil şi mai stresant şi că există, în mod real, dificultăţi în implementarea lui, cauzele fiind multiple. Principala cauză a numărului de elevi - 250.000, potrivit datelor Ministerului Educaţiei şi Cercetării - care nu au participat şi nu participă la aceste lecţii, a fost generată de lipsa echipamentelor absolut necesare pentru a face şcoală online, situaţie întâlnită şi în cazul personalului didactic. Sunt şi situaţii în care cadrele didactice transmit teme, fişe de lucru etc. cu ajutorul telefoanelor mobile personale, ca variantă minimă de menţinere a activităţii cu elevii, caz în care este evident că nivelul calitativ al învăţării online este departe de cel în care sunt folosite laptopuri, tablete sau computere. Anumite sincope întâlnite la învăţarea online sunt cauzate şi de faptul că nu toate cadrele didactice stăpânesc foarte bine tot ceea ce este necesar pentru  utilizarea la parametri normali a echipamentelor necesare învăţării online, întrucât nu au avut posibilitatea sau ocazia unei instruiri în acest sens".

FSLI vorbeşte despre eforturile uriaşe pe care le-au făcut profesorii pentru a face faţă acestor provocări neaşteptate, care au luat pe toată lumea prin surprindere: "Soluţia pe termen scurt şi care revine Ministerului Educaţiei şi Cercetării pentru a instrui cadrele didactice care nu stăpânesc foarte bine aceste metode de predare online, este de a pune la dispoziţia acestora platforme specializate şi customizate cu ajutorul cărora să poată deprinde aceste abilităţi. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ face, prin intermediul dumneavoastră, un apel către Consiliul Naţional al Rectorilor din România de a analiza şi de a se implica activ asupra găsirii unor soluţii referitoare la formarea viitoarelor cadre didactice. Este un adevăr dureros, dar este real faptul că, de ani buni, universităţile nu mai furnizează pentru sistemul de învăţământ profesori, ci absolvenţi de învăţământ universitar, iar federaţia noastră a atras atenţia constant asupra acestui fapt, în ultimii ani. Din păcate, din motive care nu ne sunt cunoscute, solicitarea noastră nu a fost urmată şi de schimbări ale sistemului de formare iniţială a cadrelor di­dactice".

Potrivit acestora, profesorul, în adevăratul sens al cuvântului, "nu înseamnă o persoană care înmagazinează doar informaţii teoretice, din matematică, fizică etc, ci este mult mai mult: înainte de orice trebuie să fie o persoană care are abilităţi şi cunoştinţe pedagogice, deci să poată transmite informaţiile pe care le deţine şi discipolilor săi". Sindicaliştii spun că profesorul din ara noastră trebuie să redevină "fabricant de oameni", iar pentru a se putea face acest lucru, primul pas este cel al revizuirii din temelii a formării iniţiale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb