Sindicaliştii din administraţia publică locală au intrat în grevă timp de o oră

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 6 iulie 2016

30.000 de sindicalişti din administraţia publică locală din întreaga ţară au intrat în grevă, ieri, timp de o oră de la începutul programului de lucru, cerând salarii mai mari, vouchere de vacanţă şi acordarea normei de hrană. În Bucureşti, membrii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) din Primăria Generală şi din Primăria Sectorului 3 au intrat în grevă, la începutul programului, fiind nemulţumiţi de condiţiile de salarizare şi de discriminările dintre angajaţii din administraţia publică locală, acesta fiind prima acţiune de protest din mandatul noului primar general al Capitalei, Gabriela Firea.

Sindicaliştii susţin că acţiunile de protest vor continua în perioada următoare dacă discuţiile dintre FNSA şi Guvern nu vor avea niciun rezultat. "A fost prima acţiune de protest. În data de 12 iulie va urma o grevă generală, cu întreruperea programului de lucru pe durata întregii zile şi începând cu data de 19 iulie vom intra în grevă generală pe termen nelimitat", a declarat secretarul general al FNSA, Bogdan Şchiop, citat de Mediafax.

Protestul de ieri este urmarea faptului că în cadrul întâlnirii de săptămâna trecută dintre sindicaliştii din administraţie şi ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, nu s-a ajuns la un consens.

Sindicaliştii susţin că salariaţii din administraţia publică locală din România reprezintă cea mai slab plătită şi discriminată categorie de salariaţi din sistemul bugetar, majoritatea având venituri salariale brute apropiate ca valoare sau egale cu salariu minim brut pe economie (1.250 de lei pe lună).

Cei care au protestat cer majorarea salariilor de bază ale funcţionarilor publici şi ale personalului din administraţia publică locală cu 25% şi acordarea normei de hrană pentru toţi salariaţii din administraţia publică locală, acolo unde resursele bugetare permit acest lucru, eliminându-se astfel discriminările dintre salariaţii care primesc şi cei care nu-l primesc.

Totodată, sindicaliştii vor ca salariaţii din administraţia publică locală să beneficieze de vouchere de vacanţă.

Federaţia Solidaritatea Sanitară din România şi-a arătat solidaritatea cu greva declanşată de FNSA, ieri, printr-un comunicat de presă, considerând solicitările acesteia sunt legitime şi îndreptăţite.

Ministrul Muncii: "Nu ştim care sunt salariile în administraţie"

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a declarat ieri că, în condiţiile în care ministerul nu ştie care sunt salariile în administraţia publică, o creştere cu 25% a acestora "va face să pervertească lucrurile exact ca în trecut".

"O cerere de majorare cu 25% a salariilor, în condiţiile în care noi nu ştim care sunt salariile în administraţia publică, va face să pervertească lucrurile exact ca în trecut. Am avut 10 miliarde de lei care au fost daţi în creşteri salariale în sectorul public anul trecut. Trebuie să înţelegeţi că o reformă de tipul creşterii salariale nu trebuie făcută cu orice preţ".

Ministrul Muncii a recomandat o discuţie despre "cum vrem să arate cu adevărat o grilă salarială, care sunt principiile": "Avem indemnizaţii şi sporuri care sunt complet haotice şi au fost date discreţionar. La capătul zilei vreau să înţelegeţi că pentru administraţia publică locală salariile sunt, dacă punem decenţa ca un criteriu, ele sunt mult uneori sub decenţa respectivă pentru un funcţionar public dintr-o ţară membră a UE. Problema se pune de unde reuşeşti să aloci acele resurse bugetare".

Pîslaru le-a reproşat primarilor că nu au răspuns solicitării făcute de ministerul pe care îl conduce de a raporta salariile pe care le plătesc în cadrul unităţilor administrativ-teritoriale pe care le conduc: "Am trimis către dumneavoastră (...) dorinţa, cerinţa ca să putem avea grilele de salarizare din fiecare unitate administrativ-teritorială pentru a şti care este salarizarea, însemnând de la salariul brut cu toate sporurile şi indemnizaţiile, pentru toţi oamenii pe care îi aveţi. Din 3.300 de solicitări pe care le-am făcut, am primit 1.000 de răspunsuri. Din 1.000 de răspunsuri, două treimi erau inutilizabile. Noi încă nu avem o imagine a modului în care salarizarea la nivel local se întâmplă".

Ministrul a făcut apel la aleşii locali să colaboreze cu Ministerul Muncii, să raporteze salariile din primării astfel încât ele să poate fi încărcate "într-un sistem de tip Revisal pentru angajaţii bugetari": "O guvernare, fie ea locală sau centrală, nu se poate face dacă nu ai date corespunzătoare. Inclusiv distinşii membri ai sindicatelor, care protestează astăzi, nu au evidenţa salarizării în sectorul bugetar (...) Noi ştim situaţia salariaţilor din privat şi nu ştim datele din sectorul public. Nu este admisibil acest lucru şi acesta va fi un punct central care va pregăti această lege unitară a salarizării (...) Noi, în acest moment, nu avem toate salariile din sectorul public. Am avut bătălii cu baioneta ca să obţinem salariile din sănătate şi educaţie. Ne-am chinuit zdravăn ca să lămurim lucrurile pe apărare şi ordine publică".

Ministrul Muncii: "Avem situaţii paradoxale, nevăzători cu permis de conducere"

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a declarat ieri, în cadrul celei de-a doua zile a Forumului Administraţiei Publice Locale, că "procedura prin care stabilim indemnizaţiile şi prestaţiile trebuie schimbată", deoarece există situaţii paradoxale- "persoane nevăzătoare care au permis de conducere".

Domnia sa a menţionat: "Interesul este de a putea avea o imagine asupra plăţilor. Aş vrea să ridic altă problemă: vreau să înţelegem că procedura prin care stabilim indemnizaţiile şi prestaţiile trebuie schimbată. Avem 5,4 milioane persoane care primesc indemnizaţii şi beneficii. Avem situaţii paradoxale: persoane nevăzătoare care au permis de conducere".

Pîslaru a arătat că Agenţiile Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) fac doar un control de documente în ceea ce priveşte potenţialii beneficiari de indemnizaţii sau prestaţii sociale şi că cel mai important rol în filtrarea corectă a acestora îl au primăriile: "În acest moment, AJPIS-urile au o situaţie paradoxală, în sensul că ele primesc dosarele de la dumneavoastră, de la primării. Dosarele vin şi, practic, AJPIS face doar un control de documente, dumneavoastră sunteţi cu controlul primar şi acesta e lucrul pe care trebuie să îl îmbunătăţim şi să îl schimbăm, tot programul legat de serviciile sociale integrate, în care să avem asistent social, asistent medical, consilieri şcolari în comunităţi. Începem de la cele marginalizate, pleacă de la ideea să ştim cu adevărat vulnerabilităţile oamenilor. După ce că nu avem bani, cei pe care îi avem îi cheltuim prost".

Ministrul Muncii le-a mai spus aleşilor locali că "administraţia centrală şi administraţia locală sunt în aceeaşi echipă şi, dacă vom economisi bani la beneficii, vor exista bani la alte lucruri".

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb