Sindicaliştii din educaţie anunţă un marş cu 15.000 de oameni

O.D.
Ziarul BURSA #Politică / 10 mai 2023

Sindicaliştii din educaţie anunţă un marş cu 15.000 de oameni

Sindicaliştii din educaţie ies în stradă pentru a-şi face mai bine auzite revendicările. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie "SPIRU HARET" şi Federaţia Naţională Sindicală "ALMA MATER organizează, astăzi, un marş de protest, care va porni din Piaţa Victoriei şi se va încheia în faţa Palatului Parlamentului, la care sunt aşteptaţi 15.000 de participanţi. Totodată, membrii de sindicat sunt consultaţi cu privire la declanşarea grevei generale în educaţie, începând cu data de 22 mai. Potrivit sindicaliştilor: "Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie «SPIRU HARET» şi Federaţia Naţională Sindicală «ALMA MATER», în numele celor peste 350.000 de salariaţi din învăţământ ale căror drepturi şi interese le reprezintă, vor organiza miercuri, 10 mai 2023, începând cu ora 11.00, un marş de protest, care va porni din Piaţa Victoriei şi se va încheia în faţa Palatului Parlamentului. Peste 15.000 de membri de sindicat din întreaga ţară au anunţat că vor participa la acest marş de protest. Acţiunea urmăreşte să atragă atenţia asupra problemelor cu care se confruntă sistemul de învăţământ românesc, în mod special, angajaţii - personalul didactic, nedidactic şi didactic auxiliar".

Principalele revendicări ale federaţiilor sindicale sunt: Majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic; Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei; Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic; Acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ; Acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.); Creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii; Renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei.

Sindicaliştii anunţă şi că este în desfăşurare un referendum privind declanşarea grevei generale în educaţie, începând cu data de 22 mai.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Deci invatamantul are salariile mai mari in mana din februarie 2023. Aud ca un profesor cu vechime medie are salariul brut cam peste 5000 ron., vouchere de vacanta si card de

    Aimente si cu aceste beneficii se poate trai acum! Sa nu uitam ca norma didactica e de numai 20 de ore pe saptamana, deci o medie de 4 h /zi. Guvernul sa compare salariul orar intre cadre didactice si salariile lor : sunt mari

    Nominal, dar pentru 10 12 h/ zi! Amenintarea cu vreva e mai mult legata de apropierea examenelor, sa forteze man!  

    1. Este bine sa vorbim in cunostinta de cauza, nu sa "batem campii" aiurea, "din auzite".

      Un profesor aproape de pensionare (deci nu cu vechime medie ci cu vechime maxima), cu toate gradele didactice obtinute , cu orele suplimentare de dirigentie si cu bonurile de masa incluse in salariu se apropie de 5.000 lei net, cam cat un muncitor din constructii si mult sub un angajat fara studii superioare de la STB, Metrorex, Parlament, Guvern si mai mic decat venitul unui sofer, instalator, electrician (un instalator cere 450...600 lei manopera pentru o lucrare de 2 ore, un reglaj la o centrala termica care dureaza 15 minute costat 200 lei, o instalare de aer conditionat dureaza maxim 2 ore si costa 400...600 lei, adica 200/300 lei pe ora de munca, un carat de mobila demontabila de la parter la et. 3 care dureaza 20 de minute cu tot cu demontatul si montatul mobilei, costa minim 200 lei, ceea ce inseamna 100 lei pentru 10 minute de munca). In invatamant bonurile de masa sunt incluse in salariu nu sub forma de tichete), iar dupa impozitare raman 9 lei/zi net pentru hrana (nu 30 lei ca la altii). 

      Norma de 20 de ore, practic nu este de numai 20 de ore lucrate efectiv pentru ca sunt multe activitati colaterale care consuma timp si care nu sunt facute la orele de curs, de la corectarea lucrarilor, simularilor, temelor, pregatirea lectiilor, activitatile suplimentare cu elevii, consfatuiri, cursuri de "perfectionare" adesea inutile sau stupide, dar aducatoare de bani pentru altii si pana la sedintele si mai ales discutiile cu parintii care sunt zilnice si de durata (fie te suna parintele sa ceara explicatii pentru ce a facut sau nu a facut copilul sau pentru notele obtinute, fie trebuie sa il cauti la telefon pentru prostiile copilului, iar o discutie de genul asta chiar dureaza). Sunt profesori care au ore la mai multe scoli, iar alergatura si timpul consumat pentru a ajunge de la o scoala la alta, nu se contabilizeaza.

      Daca ai impresia ca este atat de bine in invatamant si ca salariile sunt prea mari, te invit sa te angajezi acolo si sa suporti ifosele si ofensele copiilor si parintilor din ziua de azi, pentru un salariu cat al unui muncitor calificat, sau chiar mai mic (daca ne uitam la STB, Metrorex, transporturi, primarii, guvern, parlament si in multe alte parti). Ma mir ca inca mai sunt tineri care aleg o cariera didactica. Sarmanii de ei, nu stiu ce ii asteapta. 

      Ai nume de liberar și gândire de comunist tavaraș. Dacă vrei calitate în învățământ trebuie să plătești. Nu-ți vor veni oameni pregătiți și motivați să facă treabă dacă ai pretenția de la ei să-și ia un loc de muncă suplimentar ca să-și completeze salariile alea „mai mari” (uriașe chiar) din învățământ.

    Nu avem 6% din PIB conform legii ptr. învățământ,

    dar avem miliarde de dolari ptr. arme,

    foarte frumos și patriotic 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb