Aproximativ 700 de membri ai Sindicatului Liber Independent (SLI) din RADET Bucureşti, protestează, astăzi, la sediul Guvernul României, între orele 12:00 şi 14:00, acţiunea având ca scop situaţia gravă generată de poprirea de 100% impusă de către Electrocentrale Bucureşti pe conturile regiei, începând cu data de 1 aprilie 2016, potrivit unor surse din presă.
''Este inacceptabilă situaţia generată de poprirea impusă de Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), care afectează atât angajaţii instituţiei, cât şi acţiunile de zi cu zi desfăşurate de către regie. Lipsa banilor a dus la întârzierea plăţii salariilor şi la blocarea tuturor lucrărilor desfăşurate în această perioadă. Acţiunile au în vedere tragerea unui semnal de alarma astfel încât să evităm blocarea sistemului prin oprirea furnizării serviciului de furnizare a energiei termice'', a declarat Ioana Stoica, preşedintele Sindicatul Liber Independent din RADET Bucureşti, potrivit surselor.
Sindicaliştii anunţă că astfel de acţiuni vor continua şi în zilele următoare. Astfel, în zilele de miercuri şi joi vor fi organizate proteste atât la sediul Guvernului, cât şi la sediul Electrocentrale Bucureşti.
În data de 19 aprilie, primarul general interimar al Capitalei, Răzvan Sava, a anunţat că RADET şi ELCEN au încheiat un protocol, astfel încât să nu mai apară probleme în relaţia dintre ele.
Ulterior, surse apropiate Electrocentrale Bucureşti au precizat că nu a fost semnat niciun protocol între cele două entităţi, care ar rezolva situaţia dintre ele, aşa cum anunţase primarul general interimar al Capitalei, Răzvan Sava.
"Nu a fost încheiat niciun protocol între ELCEN şi RADET, iar Primăria nu a achitat datoriile la zi, aşa cum a anunţat primarul general interimar. Au existat discuţii privind intenţia de semnare a unui astfel de parteneriat, dar nu s-a făcut nimic concret în acest sens până acum. Primăria nu a achitat niciun ban din restanţe", au spus sursele.
Consiliul de Administraţie al Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) a decis pe 15 aprilie respingerea solicitării RADET de a reduce gradul de poprire a conturilor bancare ale regiei de distribuţie.
"Decizia de menţinere a gradului de poprire la nivelul de 100% a fost determinată de faptul că furnizorii de gaze naturale şi servicii auxiliare de transport şi distribuţie au acţionat ELCEN în instanţă pentru recuperarea sumei de aproximativ 500 de milioane de lei. Acest deficit a fost cauzat şi de neonorarea de către Primăria Municipiului Bucureşti a plăţii subvenţiei aferente trimestrului I al anului 2016, potrivit deconturilor depuse de RADET pentru energia termică livrată populaţiei. Mai mult, Primăria Municipiului Bucureşti nu a dispus măsurile necesare pentru utilizarea totală a creditului de 248 de milioane de lei contractat de la Trezoreria Statului, neutilizând ultima tranşă de 32 de milioane de lei", potrivit unui comunicat al ELCEN transmis în data menţionată.
În urma unei sentinţe civile, RADET este obligată să plătească ELCEN suma de 259 de milioane de lei, reprezentând datorii restante conform protocolului încheiat între Primăria Bucureşti - RADET - ELCEN în 18 decembrie 2008.
Totodată, ELCEN deţine împotriva RADET Bucureşti un alt titlu executoriu în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de lei, ca urmare a emiterii de către Tribunalul Bucureşti a ordonanţei de plată solicitată de către ELCEN.