SINDICALIŞTII "UNIVERS": "Videanu ne fură dreptul să cumpărăm acţiuni la CEZ"

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Companii / 11 septembrie 2009

"Videanu ne fură dreptul să cumpărăm acţiuni la CEZ"

Angajaţii sectorului energetic pregătesc acţiuni de pichet şi ar putea intra în grevă

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Electricitate "Univers" intenţionează să dea în judecată Minsiterul Economiei şi, implicit, pe ministrul de resort, Adriean Videanu, din cauză că, oficialul "le interzice" şi "le fură" sindicaliştilor dreptul de a cumpăra acţiuni la CEZ, a anunţat, ieri, liderul federaţiei, Adolf Mureşan.

Preşedintele "Univers" a explicat: "Am făcut toate demersurile necesare şi, în scurt timp, vom da în judecată Ministerul Economiei şi pe ministrul Adriean Videanu. Dorim vânzarea pachetului de până la 10% din acţiuni la societăţile de distribuţie şi furnizare a energiei electrice, privatizate cu CEZ, ENEL, E.ON, către salariaţi şi pensionari din SC Electrica SA şi filialele sale".

Adolf Mureşan consideră că refuzul se justifică doar prin "foamea de bani a Guvernului de a aduce fonduri la bugetul de stat", îndeosebi în cazul CEZ, "unde valoarea acţiunii s-a dublat".

"De doi ani de zile am făcut toate demersurile şi nu vrem să ni se fure dreptul nostru conferit de lege de a cumpără până la 10% din acţiuni", a punctat Mureşan.

Precizăm că ministrul Economiei, Adriean Videanu, nu a putut fi contactat până la închiderea ediţiei.

Declaraţiile liderului sindical au fost făcute în cadrul unei conferinţe organizată de Blocului Naţional Sindical (BNS) în care sindicaliştii "Univers" şi-au exprimat dezacordul cu privire la planurile Ministerului Energiei de reorganizare şi restructurare a sistemului energetic.

Sindicaliştii au anunţat, pentru intervalul 15-17 septembrie, acţiuni de pichet la sediile Minsiterului Economiei, ANRE şi Electrica. De asemenea, sindicaliştii vor picheta şi sediile distribuitorilor şi furnizorilor de energie ENEL, E.ON şi CEZ.

"Dacă în urma protestelor nu vom obţine soluţii adecvate la revendicările noastre am putea declanşa chiar greva", a precizat, pentru BURSA, liderul "Univers". O decizie în acest sens urmează să fie luată în cadrul Consiliului Naţional a Federaţiei ce va avea loc la Piatra Neamţ pe 29 octombrie.

Privind strategia de reorganizare şi restructurare a sistemului energetic, sindicaliştii "Univers" s-au pronunţat împotrivă.

Sindicaliştii nu doresc ca Nuclearelectrica, Hidroelectrica şi Electrica (ambele cu fialiale sale) să fie incluse în cadrul celor două Companii Energetice Naţionale, care, în opinia lor, încalcă legislaţia europeană.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. nu e drept sa se acorde preferential dreptul de a cumpara actiuni salariatilor oricarui sector ar fi intrucit acestia au mai beneficiat si de dreptul la marea privatizare.sa se scoata actiuni la tranzactionare pe bursa .

    1. Oricum actiojnarii privati de la Fondul Proprietatea (inca detinatorul actiunilor CEZ) vor bloca vinzarea catre CEZ deoarece Minsiterul Finantelor care a negociat vinzarea acestui pachet este in conflict vadit de interese, atita vreme cit Fondul este o entitate privata iar actionarii privati sunt impotriva vinzarii acestui pachet inaintea listarii fondului la bursa. vezi pe restitutio.ro

    Hmm...cum doar salariatii si pensionarii din Electrica sa beneficieze..Eu as aduga si matusile, bunicii, verisorii si in general rudele de pana la gradul 4. Pana la urma pe ce criterii ar trebuii sa beneficieze ei de preturi preferentiale ? Cunosc o multime de salariati la Electrica care au avut multe avantaje de-a lungul timplui..incepand cu cota de energie electrica si pana la masinile pe care si le-au luat unii din montarea ,,gresita" a contoarelor in favoarea consumatorilor.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb