• BNS şi Cartel Alfa cer Guvernului să nu facă privatizări cu pachete majoritare de acţiuni
Sindicaliştii din Blocul Naţional Sindical (BNS) şi Cartel Alfa s-au plâns la FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială că procesul de selecţie al managerilor profesionişti în companiile de stat este viciat, fiind politizat.
Ion Pisc, prim-vicepreşedintele BNS, ne-a declarat: "Numirea managerilor profesionişti este un proces pe care l-am susţinut pentru depolitizarea companiilor de stat. Ori, tocmai acest lucru nu se întâmplă. Statul în continuare se amestecă în numirea membrilor Consiliilor de Administraţie şi ai directorilor. Ca să fie un proces depolitizat, managementul profesionist trebuie să fie ales numai de compania de resurse umane, în baza criteriilor stabilite de stat. Ori, în prezent, statul este cel care alege din CV-urile selectate de compania de resurse umane".
Domnia sa ne-a dat ca exemplu Complexul Energetic Oltenia: "Firma de head-hunting a colectat 30 de CV-uri, a selectat zece, iar comitetul de coordonare format din reprezentanţi ai statului a ales cinci. Aceştia nu au toţi experienţă în domeniu şi sunt numiţi politic. Pe lângă Constantin Bălăşoiu, care are o îndelungă experienţă în sistem şi în managementul unităţilor termoelectrice, restul membrilor selectaţi pentru Consiliul de Supraveghere sunt oameni numiţi politic, fără nicio legătură cu energia - precum Marian Untescu, Gheorghe Udrişte, Gavril Baican".
Reprezentanţii BNS şi cei ai Cartel ALFA" sus-ţin, într-un comunicat, că, în legătură cu managementul privat la companiile de stat, au atras atenţia instituţiilor internaţionale asupra faptului că "managerii politici ai regimului Băsescu-Boc au fost transferaţi şi au cumpărat bunăvoinţa guvernului actual, în complicitate cu firmele de consultanţă plătite cu sute de mii de euro din bani publici".
Referitor la procesul de privatizare a unităţilor cu capital majoritar de stat, reprezentanţii celor două confederaţii sindicale şi-au exprimat opinia potrivit căreia nici guvernele anterioare şi nici cel actual nu au întreprins nimic pentru a veni în sprijinul societăţilor cu probleme, respectiv cu pierderi. "Singura măsură avută în vedere de decidenţii politici a fost vânzarea pachetelor majoritare de acţiuni ale societăţilor cu profit, transformând astfel România într-o colonie economică", mai susţin sindicaliştii. Comunicatul mai arată: "Având în vedere faptul că în perioadă de criză vânzarea acţiunilor companiilor profitabile se face la valori infime, simbolice, confederaţiile sindicale au propus metoda privatizării prin aport de capital (45-49%), concomitent cu delegarea atribuţiilor de administrare pe o perioadă de maxim cinci ani, urmând ca vânzarea acţiunilor rămase să se facă treptat, pe un interval mai lung de timp".
Ion Pisc ne-a declarat că în sectorul energetic trebuie privatizate cu capital majoritar companii care sunt în pierdere, nu cele care sunt pe profit. Domnia sa susţine că trebuie înstrăinate pachete majoritare de acţiuni de la centrale termoelectrice precum Galaţi, Brăila, Borzeşti şi Doiceşti, care au pierderi de ani de zile, nu de la Complexul Oltenia - o companie profitabilă, cu peste un miliard de euro cifră de afaceri şi cu o cotă de piaţă de circa 30% din producţia noastră de energie.
Sindicaliştii susţin că Guvernul trebuie să oprească procesul de colonizare economică a ţării noastre, prin vânzarea tuturor companiilor de stat într-un moment total defavorabil.
1. Privatizare dar pe bune
(mesaj trimis de DNA în data de 12.08.2012, 10:48)
Va fi ca pe mosia de pastile anti bio tice unde conducere privata la stat =conducere politica de stat, pe bani multi, de privat. La ultima AG din aprilie fostul C A de la stat a devenit acelasi CA, dar privat , pe bani; nu va urma alegerea unui C E O (privat), e lasat acelasi director politic de stat numit pe 1000 ani, dar de data asta pe bani adevarati .