Sindicatele din Educaţie anunţă că greva continuă

S.B.
Miscellanea / 4 iunie 2023

Sindicatele din Educaţie anunţă că greva continuă

Federaţiile sindicale din Educaţie anunţă că greva continuă şi consideră "nemulţumitor" textul ordonanţei de urgenţă privind majorarea salariilor din sistemul de învăţământ, informează Agerpres.

Ei cer Guvernului să îşi asume printr-un act normativ modificările cuprinse acum doar în Nota de fundamentare a ordonanţei. "Şi majorările salariale prevăzute în OUG 53/2023 au fost respinse de federaţiile sindicale, după consultarea membrilor de sindicat aflaţi în grevă, aceştia considerând sumele prea mici", adaugă sindicaliştii. Ei susţin însă că greva nu este doar despre salarii, ci "şi despre viitorul educaţiei". "Nu ne-aţi convins că, după încheierea grevei, veţi investi cu adevărat în acest domeniu", afirmă reprezentanţii sindicatelor.

"Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie «Spiru Haret», în numele salariaţilor din învăţământ ale căror drepturi şi interese le reprezintă, cer în continuare Guvernului şi partidelor aflate la guvernare să-şi asume printr-un act normativ articolul scos din Legea Învăţământului Preuniversitar şi care nu a fost inclus nici în textul OUG 53/2023, ci doar în Nota de fundamentare a ordonanţei, potrivit căruia salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic. Această atitudine a Guvernului României este interpretată ca o neasumare a Executivului de a aplica principiul menţionat mai sus în noua lege a salarizării", se arată, duminică, într-un comunicat de presă comun al celor două federaţii.

Sindicaliştii atrag atenţia că salariaţii din învăţământ aflaţi în grevă "sunt nemulţumiţi şi de promisiunea Guvernului de a aplica ipotetica grilă de salarizare pentru învăţământ în maximum trei ani", solicitând scurtarea acestei perioade.

"Menţionăm că şi majorările salariale prevăzute în OUG 53/2023 au fost respinse de federaţiile sindicale, după consultarea membrilor de sindicat aflaţi în grevă, aceştia considerând sumele prea mici", adaugă ei.

Potrivit comunicatului, "această grevă nu este doar pentru salarii".

"Acest protest extrem este şi despre viitorul educaţiei, despre percepţia pe care o are societatea asupra meseriei de dascăl. Însă, modul în care Guvernul şi liderii partidelor politice aflate la guvernare au gestionat evenimentele ce s-au desfăşurat începând cu 10 mai 2023 (primul miting organizat de angajaţii din învăţământ) şi până în prezent ne face să credem că, după ce se va încheia această grevă, vor reveni la vechile obiceiuri, adică: vor continua să nu investească în educaţie şi în angajaţii din învăţământ. Aici, domnilor politicieni, domnule preşedinte, este problema. Nu ne-aţi convins că, după încheierea grevei, veţi investi cu adevărat în acest domeniu. Iar primul exemplu în acest sens este că nu v-aţi asumat printr-un act normativ că, odată cu apariţia noii legi a salarizării, salariul profesorului debutant va fi cel puţin egal cu salariul mediu pe economie", afirmă reprezentanţii dascălilor.

Ei amintesc că unul dintre punctele pentru care dascălii au semnat pentru grevă este creşterea finanţării.

"Degeaba aţi votat în Parlament o lege care prevede alocarea pentru învăţământ a unei finanţări egale cu minimum 15% din cheltuielile bugetului consolidat, dacă nu aveţi de gând să o şi respectaţi şi veţi proroga aplicarea acestui articol, aşa cum aţi prorogat, timp de peste 10 ani, articolul privind alocarea a 6% din PIB pentru Educaţie. Spunem asta pentru că, deja, pe surse, am aflat că nu veţi acorda, începând cu 1 ianuarie 2024, ceea ce prevede Legea Învăţământului Preuniversitar, pentru că bugetul nu permite această «cheltuială». Aveţi însă 6 luni să vă pregătiţi. Aveţi 6 luni în care puteţi reforma statul, în aşa fel încât, de la 1 ianuarie 2024, să puteţi acorda minimum 15% din cheltuielile bugetului consolidat pentru învăţământ. Avem nevoie de educaţie, iar educaţia are nevoie de finanţare! Nu ne mai certaţi, nu ne mai trimiteţi la clase! Schimbaţi-vă discursul şi asumaţi-vă că educaţia va fi, începând de astăzi, prioritate naţională! Şi nu numai pentru noi, angajaţii din sistem, ci şi pentru cei peste 3.000.000 de elevi în spatele cărora vă ascundeţi şi pe care încercaţi, prin declaraţii, să-i întoarceţi împotriva noastră!", conchid sindicaliştii.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că Guvernul a oferit tot ceea ce au cerut dascălii pe termen scurt, mediu şi lung şi speră ca de marţi dascălii să revină la şcoală, începând de marţi. "Cum îndrăzneşte cineva să pună în dificultate examenele naţionale?", a întrebat şeful statului care a adăugat că o generaţie întreagă trebuie să dea examenul de Bacalaureat şi să meargă apoi la universităţi.

"Este o generaţie întreagă care trebuie să dea Bac şi să meargă la universităţi. Deci îi pune în dificultate? E o generaţie întreagă care dă examenul de capacitate. După ce Guvernul le-a dat tot ce au cerut. Încă o dată, le-a dat tot ce au cerut. Acuma în ce temei să mai continue greva? Şi dacă liderii de sindicat naţionali şi judeţeni nu se înţeleg între ei, dascălii vor înţelege foarte bine acest semnal", a conchis preşedintele Iohannis.

Opinia Cititorului ( 23 )

  1. Sa vina postacii si lipitorii de afise sa denigreze profesorii!

    1. Asteptam solutia ta legata de generatia actuala de copii din anul terminal?

      Soluția este mărirea salariilor.

    Pana educatia nu primeste cele 6 % din PIB,conform legislatiei in vigoare,

    au tot dreptul LEGAL si MORAL sa continue GREVA,

    Bravo profesorilor,nu va lasati calcati in picioare 

    1. As si restul oamenilor avem dreptul moral si legal sa ne traim viata in tara asta fara a fi incurcati de o anumita parte din soietate.

      Așa e, profii au dreptate

      Întra-adevăr greva îi încurcă mult pe guvernanții PSD PNL UDMR. Din păcate pentru guvernanți și purtătorii lor de cuvânt din comentarii greva continuă. Ghinion!

    Guvernul prosto/cleptocrat vrea o populatie de pomanagii pt voturi, nu de oameni educati. Aceasta greva e cel mai important moment si ultima sansa de normalizare!

    1. Da, ma minunez de inteligenta ta. Sigur esti profesor. Munca voastra se reflecta cu succes in educarea celor 400.000 persoane care practica videochat. Ai dreptate cei care fac vidrochat castiga bine, nu sunt pomanagii. Bai nene, pai voi bugetarii votati cum va vine ordinul. Ai uitat?

      La școală se predă matematică, lb. română, istorie etc. Videochatul și aptitudinea pentru el se învață acasă. De ce ești așa supărată? Te deranjează concurența în piața forței de muncă?

    Bravo profesorilor. Jos guvernul iohanisto-cleptocrat. Hai sa citam dintr-un articol al unui fost iohanisian, Florin Negrutiu:

     

    Ajutorul acordat Ucrainei este doar unul dintre nenumăratele secrete de stat ale regimului Iohannis. Practic întreaga guvernare este ținută la secret. Toate deciziile importante se iau într-un conclav de inițiați, niciodată transparent și rareori comunicat public, poporul fiind considerat prea tâmpit ca să înțeleagă afaceri de stat. Parlamentul României, instituție fundamentală a democrației, a fost pulverizat și transformat într-o mașină de vot formală, subordonată unei entități care nu există în Constituție și care se numește „coaliție”. Ultima lovitură a „coaliției”: pragul la abuzul în serviciu, stabilit în acest cerc restrâns și trimis în plic în Senat, unde a fost votat cu ochii închiși de majoritatea PSD-PNL-UDMR. 

    Secretomania este modul de operare al președintelui Klaus Iohannis, omul care nu a dat niciun interviu pe bune de când este în funcție și care nu răspunde la nicio întrebare. Dl. Iohannis îi disprețuiește pe ziariști, pe civili și opinia publică în general. Îi plac, în schimb, generalii, bătutul din călcâie și secretul militar. 

    Pandemia și războiul i-au venit mănușă: sub paravanul noilor pericole, s-a pus lacăt pe orice tentativă de a le mai explica guvernaților ce fac guvernanții. S-a ajuns până la nerușinarea de a motiva refuzul de amputare a pensiilor speciale cu faptul că „avem un război” și ne-am „depopula” instituțiile de forță. 

    Moștenirea pe care o lasă în urmă Klaus Iohannis nu este doar o democrație mimată, ci și o țară cu un euroscepticism în creștere. A primit o țară entuziast proeuropeană și lasă o țară în care doar 46 la sută dintre români mai cred azi că apartenența României la Uniunea Europeană este un lucru bun, față de 62 la sută media europeană. Și în care 25 la sută dintre cetățeni spun că n-ar trebui să le acordăm nici măcar un ajutor umanitar ucrainenilor. 

    1. Nu a taiat nimeni internetul la ambasada lui Putin???

      La sediul PNLSD cu siguranță nu. Slava Ciolacu, Ciucă, Iohannis.

    Greva ar trebui să se termine doar când sunt tăiate definitiv pensiile speciale ,redus drastic aparatul guvernamental și prezidențial, dați afară toți politrucii din Consiliile de administrație ale firmelor de stat SNG,TEL, COTE etc iar sumele date la învățământ!

    Hai că se poate! 

    1. Sa taie cineva accesul la internet de la ambasada lui Putin, va rog!

      Aoleu! Și Putin vrea eliminarea privilegiilor specialilor și eficientizarea statului român?! Și eu care-i credeam pe ruși inamici.

    Greva este doar despre salarii,iar mărirea aprobată de Guvern ajută doar salariile prof.debutanți....ptr profesorii cu salarii mari(5000lei net),majorarea e o picătură în ocean.

    1. 5000 ți se pare mult? Saracule!

      Și dacă ți ar mări salarul la 15000lei sunt 100% sigur că prețul ptr meditații tot la negru l ai încasa.Etic.Și furănd statul.

      Postacii plătesc impozit pe banii primiți de la partid?

    Legea spune 6% din PIB ptr.educatie,care nu sa dat NICIODATA,

    acum guvernantii promit 15 % si se mira ci NIMENI NU CREDE !!! 

    Dragi profesori , a-ți dovedit ,, iubirea"" voastră pt elevi !

    Mergeți la școli !

    Faceți un rău incomensurabil elevilor !!! 

    1. Iar tu "a-i" dovedit că ești un analfabet funcțional. Norocul tău că nu trebuie să știi limba română ca să lipești afișe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb