Sindicatele din învăţământ anunţă continuarea grevei

A.F.
Miscellanea / 28 mai 2023

Sindicatele din învăţământ anunţă continuarea grevei

Greva generală din Educaţie continuă, pentru că, după trei zile de pauză în negocieri, executivul nu a venit cu o soluţie care să ducă la stingerea conflictului din educaţie, au anunţat azi Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie "SPIRU HARET".

"Observăm cum Guvernul, prin purtătorul său de cuvânt, propune aceleaşi prime/vouchere pe care angajaţii din învăţământ le-au refuzat săptămâna trecută", se arată într-un comunicat de presă semnat de preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", Marius Ovidiu Nistor şi preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu.

"Guvernul României trebuie să înţeleagă, măcar acum, în al doisprezecelea ceas, că încă nu a rezolvat cerinţa esenţială: emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant va fi egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, prevedere care a fost eliminată din Legea Învăţământului Preuniversitar", precizează liderii sindicali.

Potrivit sindicaliştilor, la ultimele negocieri avute cu reprezentanţii Guvernului, joi, 25 mai 2023, solicitările sindicatelor au fost: majorare salarială de 25%, în medie, până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unice şi emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, ceea ce ar însemna că salariile medii ar urma să crească cu 60%.

Anterior, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru a anunţat că Guvernul a pregătit ordonanţa de urgenţă care va asigura majorarea veniturilor personalului din sistemul educaţional. "Astăzi voi anunţa faptul că Guvernul României a pregătit ordonanţa de urgenţă care va asigura majorări ale veniturilor personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic în contextul discuţiilor pe care reprezentanţii Guvernului le-au purtat în aceste zile cu liderii sindicatelor din educaţie. Iniţiatorii actului normativ, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene care răspunde de asigurarea surselor europene pentru implementarea acestor măsuri şi Ministerul Educaţiei, le vor posta în procesul de transparenţă decizională pe site-urile proprii, urmând ca acest act normativ să ajungă pe masa Guvernului şi în cel mai scurt timp să fie şi aprobată", a spus Cărbunaru.

Greva generală din Educaţie a fost declanşată luni, 22 mai.

Opinia Cititorului ( 24 )

  1. Absolut normal,

    cerință Minima trebuie sa fie cei 6% educației din PIB conform legislației în vigoare, iar textele ca nu sunt bani în buget NU este adevărat pana când putem cheltui zeci de miliarde $ pe inarmre 

    1. Bravo sindicatelor. Continuati lupta, mai profesorilor. Conducerea asta dementa a tarii trebuie sa puna prioritatile asa cum trebuie. Vrem prosperitate (adica sanatate, educatie, hrana) si apoi stat de drept si in ultimul rand armata.

      Nu vedeti ca abia sunt bani de pensii speciale? De unde mariri?

    Motto:

    "Ţara geme şi se zbate 

    Prinsă-n laţul vostru de minciuni, 

    Ne-aţi vândut ieftin şi în rate, 

    Blestemaţi să fiţi şi-n rugăciuni. 

    Ne-aţi înstrăinat petrolul, 

    Aurul, pădurile şi noi 

    Împietriţi privim în golul 

    Sinuciderii din doi în doi. 

    Doamne, Fă, dacă se poate,  

    Să nu fure nimeni timp de-un an 

    În această ţară cu de toate  

    Si vom face Rai din Bărăgan" 

    (Tudor Gheorghe - Rai din Bărăgan - ) 

    Greva generală din Educaţie continuă, pentru că, executivul nu a venit cu o soluţie care să ducă la stingerea conflictului. Dimpotrivă, precum în filmele cu prosti, Guvernul, prin purtătorul său de cuvânt, propune aceleaşi prime/vouchere pe care angajaţii din învăţământ le-au refuzat în urmă cu o săptămână . Ba mai mult, este vorba de bani proveniti din fonduri europen care sunt destinati pentru pregătirea profesorilor, pentru a-şi cumpăra materiale didactice, cărţi, cursuri de pregătire si nu sunt nicidecum destinati salarizării. Sindicaliștii din Educație consideră „jignitoare” oferta Guvernului și resping voucerele pe care executivul le oferă din ajutoare venite de la UE ca unor milogi, in timp ce guvernantii se lefăie cu salarii si pensii speciale nesimtite.

    Sindicatele din Educație, aflate în grevă, au solicitat după discuțiile de la Palatul Victoria, o creștere a veniturilor cu 25% și garanția actului normativ ca salariul debutantului să fie egal cu salariul mediu brut pe economie, adică o majorare de la 2500 de lei la 3000 de lei. 

    la negocierea asta , numai profesorii cer , cealalta parte nu cere nimic , atunci pentru ce cresc salariile daca profesorii nu ofera nimic , sau asta este un subiect tabu ?

    1. OFERA EDUCATIA PE CARE SITUATIA CONCRETA OFERITA DE GUV O RIDICULIZEAZA. CATA DESCONSIDERARE! DE SE IAU IMPOZ DE LA CONSTR, IT SI UNII PENS SPECIALI VOR FI BANI.

    Doar 60%??? nimica toată....Trebuia început cu 200% negociabil

    1. Danusia s-a terminat pasta de dinți de vorbești așa urât la adresa profesorilor?

    Slava sindicatelor!

    Aveam foarte putine asteptari din partea lor. 

    Ca si in sanatate si justitie, o salarizare mai buna nu va imbunatati rezultatele sistemului. 

    Aceasta crestere salariala este minimul acceptabil si vizeaza doar supravietuirea fizica a profesorilor (ratati sau neratati) intr'o perioada hiperinflationista. 

    Doar capitalismul fascist pretinde ca trebuie sa mori de foame, sa fii exterminat fizic daca nu livrezi performanta stabilita de ei dupa criterii care nu respecta realitatea socio-economica. 

    Actul educational este o rezultanta a elevilor, parintilor, societatii si profesorilor, nu doar a profesorilor. 

    Dupa 30 de securism si 19 ani de basismo-iohanism se culeg roadele.

    Elevii ca si profesorii sunt rezultatele capitalismului postdecembrist primitivo-securist. 

    Din punctul meu de vedere inflatia ar trebui oprita, cu marirea salariilor se obtine doar marirea inflatiei.

    Dupa cei din invatamant , o sa vina si ceilalti angajati de la stat si specialii desigur ca si ei vor mariri de salar. 

    Dar nu stiu cat v-a suporta sectorul privat, unde se ofera salariile deobicei dupa performanta si dupa bunul plac al patronului. 

    Decat sa tratam boala, tratam simptomele.

    1. Am o idee și mai bună pentru reducerea masei monetare aflată în circulație. Reducerea salariilor. Ia zi te bagi? Când vei fi de acord cu înjumătățirea veniturilor tale atunci vei fi situat în poziția morală de a nega creșterile salariale ale altora.

      Să sperăm totuși că la privatul la care lucrezi dumneata salariile se acordă după alte performanțe decât cele de cunoaștere a limbii române.  

    Cel mai slab guvern, premier si presedinte de la Petru Groza incoace trebuie sa plece! In afara ca si au adus neamurile (30.000) in ministere si agentii pe bani grei, nu au facut nimic!!

    ii sustin in demersul lor

    daca ar fi dupa mine as sustine dublarea sau triplarea salariilor tuturor cadrelor didactice 

    1. Sa vezi invatamant ca lumea, ce tare mi se pare sa spun si eu angajatorului la privat, da ba 5000 euro pe luna si sa vezi cum lucrez, acum merge slab treaba ca nu imi ajung cei 3000 euro. Da la.privat de ce nu se tripleaza salariul intr-un an ? Care e explicatia ? De ce nu se poate ?

      se poate maestre!

      se poate!  

      eu acum negociez cu un eventual angajator PE DUBLUL ULTIMULUI SALARIU AVUT, maestre!  

      pentru ca inflatia ADUCE FONDURI IN BUZUNARELE ANGAJATORILOR care uneori refuza sa isi asume costuri marite (ex: costul salarial). 

      revenind la profesori:  

      statul a beneficiat grosier de evolutiile pretului la energie, de taxele incasate. etc....  

      dar statul e capusat de bulangii care il paraziteaza (vezi scandalurile cu izolete, masti, vaccinurile covid, etc..etc... acum vad si combinatii scumpe rau pe armament). DECI BANI SUNT MANCA-TI-AS!  

      si amaratii aia de profesori vor si ei 25 % in plus!  

      baaa !  

      eu in locul lor ceream triplu sau dublu la salariu ... pentru ca de aproape 2 decenii au fost lasati la coada vacii si uitati in plan salarial! Pana si medicilor li s-au marit salariile cu 1 an si ceva inainte de venirea pandemiei (inainte de asa-zisa pandemie medicii erau la acelasi nivel JOS cu profii). 

      Revin :  

      DUBLATI SAU TRIPLATI IMEDIAT SALARIILE PROFESORILOR!  

      Si la personalul medical mai dati-le!  

      SI la CFR-isti!  

      si la toti din tara asta ca ne-am saturat de manevrele voastre ale naibii de corupti buni de calcat in picioare care sunteti!  

      bani de combinatii au astia dar bani sa dea la oameni la salariu nu au!  

      ia sa-i ia naiba de golani  

      Daca esti un simplu angajat, am terminat discutia.

      :)) ai o maniera brusca de a inchide discutiile :))

      sunt swinger - am fost angajat , sunt antreprenor, poate voi mai fi angajat, poate voi mai fi antreprenor.  

      vezi lucrurile prea in opozitie :)))) ca la lupta de clasa a lui Marx.  

    Profesorii trebuie sa inteleaga ca multi oameni au salariu mai mic decat ei. In plus ei isi bat joc de elevi prin greva care o intreprind acum. Dupa ce se incheia anul scolar se putea face greva pana la toamna cand incepe urmatorul an scolar, aveau cel putin 2 luni la dispozitie. Macar aveau si ei o activitate pe timpul vacantei pentru salariu. Banuiesc ca salariu primesc si in vacante?

    1. NU!

      GREVA PE TERMEN INDEFINIT PANA LA DUBLAREA SAU TRIPLAREA SALARIILOR!  

      o viata intreaga toti si-au batut joc de ei tocmai pentru ca nu stiu sa isi apere interesele si sunt fiinte moi !  

      bai!  

      asa cum te vezi, asa actionezi si asa te vad si cei din jur! SI EXACT ASA TE VALORIZEAZA!  

      te vad fraier? ok, te calca in picioare pana fac bataturi!

      o fi bine asa? 

    pai toti sinteti inscrisi in partide politice si votati cu 2 miini la alegeri, pt ce sinteti nemultumiti??

    Șefii sindicatelor niște bogătani profitori...

    1. nu!

      SALARII DUBLATE SAU TRIPLATE LA PROFESORI !  

    Tot mai putini copii in tara, si profesorii vor salarii tot mai mari :) pentru ce? jumatate din ce cheltuim sa i formam pe acesti copii vor pleca afara. Jumatate care raman nu au oportunitati in tara la job-uri, si la privat sunt jupuiti de taxe pentru un stat gras si greoi. Cu invatatmantul in Romania, e ca si cum cumperi un lucru si pe urma in arunci la gunoi :)))

    1. ai discurs neoliberal antiromanesc marca basescu-iohannis

      hai mai las-o moarta 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb