Reprezentanţii sindicatelor din învăţământ au anunţat, ieri, după întâlnirea cu reprezentanţii guvernului, că au semnat acordul privind banii alocaţi Educaţiei şi au decis să suspende greva generală.
Primul şi cel mai important punct din acord se referă la faptul că resursele alocate Educaţiei după rectificare nu vor afecta veniturile salariale ale personalului din învăţământ. În aceste condiţii, s-a reconfirmat şi faptul că prima lucrare din cadrul tezelor unice se va da joi, 7 mai.
Aceasta fusese reprogramată de Ministerul Educaţiei pentru această dată după ce sindicatele ameninţaseră că vor face grevă generală luni, 4 mai, când trebuia să se susţină prima lucrare. Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a precizat că acordul este agreat şi de premierul Emil Boc, care urmează să îl semneze, la rândul său.
• Sindicatele din învăţământ spun că vor face grevă dacă Executivul nu îşi va respecta angajamentele
Sindicaliştii din învăţământ au anunţat că ar putea lua în calcul, din nou, soluţia grevei dacă Executivul nu îşi va respecta angajamentele din acordul semnat miercuri, printre care cele legate de Legea unică a salarizării şi de finanţarea de bază a universităţilor. "Guvernul are, aşadar, două termene principale pe care trebuie să le respecte. Mai întâi pe 30 iunie, când, în Legea salarizării unice, au promis că personalul din învăţământ va fi tratat cum se cuvine, iar apoi în octombrie, când vom vedea cum stăm cu finanţarea de bază a universităţilor", a precizat preşedintele Federaţiei Alma Mater, Răzvan Bobulescu.
Potrivit secretarului general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Liviu Pop, suspendarea grevei generale, asumată de sindicate prin acelaşi acord, nu înseamnă şi anularea acestei forme de protest. "Dacă guvernul nu se ţine de cuvânt în privinţa asigurărilor pe care le-a dat, vom declanşa greva", a spus Pop.