SINTEZĂ CNBC: Pieţele şi perspectivele economice europene vor fi afectate, indiferent de rezultatul alegerilor din SUA

A.I.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 15 octombrie 2020

Un război comercial ar fi dăunător atât pentru economiile europene cât şi pentru cele americane, deşi UE va pierde mai mult dacă se vor impune tarife exporturilor sale către Statele Unite.

Un război comercial ar fi dăunător atât pentru economiile europene cât şi pentru cele americane, deşi UE va pierde mai mult dacă se vor impune tarife exporturilor sale către Statele Unite.

Posibilitatea ca alegerile să fie contestate este subestimată de către pieţe, consideră Steen Jakobsen de la Saxo Bak Dacă Trump este reales, planează temeri că este posibil să înceapă un război comercial cu Europa

Următoarele alegeri prezidenţiale din Statele Unite contează nu numai pentru poporul american şi economia ţării, rezultatul votului din noiembrie urmând să aibă un impact semnificativ şi peste Atlantic, se arată într-un articol publicat ieri de CNBC.

Conform economiştilor şi strategilor ale căror opinii au fost incluse în materialul de sinteză al publicaţiei americane, pieţele financiare şi perspectivele economice ale Europei vor fi afectate de cine intră, sau rămâne, la Casa Albă.

Incertitudinea din piaţă

Politica SUA reprezintă un "risc serios" pentru economia Europei, potrivit economistului şef al Băncii Berenberg, Holger Schmieding, care a avertizat în această săptămână că un rezultat contestat al alegerilor ar putea duce la "incertitudine serioasă şi proteste de stradă semnificative" în Statele Unite, din partea susţinătorilor părţii care pierde.

"Dacă rezultatul va fi apropiat în state «swing» cheie (n.r. state în care oricare din cei doi candidaţi poate câştiga), lunga numărare a bulentinelor de vot poştale ar deveni decisivă. Acest lucru ar întârzia rezultatul şi ar putea deschide uşa unor complicaţiilor juridice sau de altă natură. În cele din urmă, Curtea Supremă ar putea avea ultimul cuvânt" a menţionat Schmieding, adăugând că acest fapt are potenţialul de a afecta temporar pieţele şi încrederea, dincolo de graniţele Statelor Unite.

Steen Jakobsen, economist-şef la Saxo Bank, consideră că posibilitatea ca alegerile să fie contestate este subestimată de către pieţe.

"Ne temem că alegerile din SUA reprezintă cel mai mare risc politic pe care l-am văzut în ulimele câteva decenii", a spus Jakobsen într-o notă de săptămâna trecută.

Economistul Saxo a expus perspectiva echipei sale din momentul actual până la "Ziua Inaugurării", din 20 ianuarie 2021: alegeri contestate, cu o probabilitate de 50%; o victorie clară a democratului Joe Biden, cu o probabilitate de 50%; şi o victorie a preşedintelui Donald Trump, cu o probabilitate de 25%.

"Sarcina noastră este de a defini consensul (n.r. pieţelor) faţă de realitate, iar aici simţim că piaţa nu include corect în preţ riscurile unui rezultat contestat (...) cel mai mare risc pentru pieţe, ceea ce înseamnă că volatilitatea ar putea creşte dramatic", a scris Jakobsen.

Războiul comercial

O altă problemă în joc ţine de comerţ. Dacă Trump va fi reales, există temeri că poate începe un război comercial cu Europa, aşa cum a ameninţat anterior că va face, susţinând anul trecut că Europa a "tratat în mai multe moduri" SUA, "mai rău" decât China.

Un război comercial ar fi dăunător atât pentru economiile europene cât şi pentru cele americane, deşi UE va pierde mai mult dacă se vor impune tarife exporturilor sale către Statele Unite.

Uniunea Europeană a avut un surplus de 153 miliarde de euro (180,3 miliarde de dolari) cu SUA (adică exportă mai mult către SUA decât importă) în 2019, potrivit datelor Eurostat. Exporturile UE către SUA în 2019 au valorat în jur de 384 miliarde de euro, în timp ce importurile din SUA către UE au fost în jur de 232 miliarde de euro.

În plus faţă de comerţul cu bunuri şi servicii, "unii giganţi americani din tehnologie au obţinut o parte semnificativă din profiturile lor globale din piaţa UE. Pe scurt, relaţiile SUA-UE contează foarte mult pentru ambele părţi ", a apreciat Schmieding, de la Berenberg.

El a spus că UE este "singura regiune care, în termeni mercantili, ar putea lovi înapoi SUA, aproape ca într-un adevărat război comercial purtat de la egal la egal", ceea ce este posibil să împiedice SUA, dacă Trump va fi reales, să se angajeze într-un astfel de demers.

Creşterea taxelor

Media sondajului naţional realizat de NBC News sugerează că avantajul lui Biden asupra lui Trump a depăşit zece procente, în prezent Biden fiind sprjinit de 52,2% din alegători, iar Trump de 41,6%.

Însă, o îzbândă a lui Biden este posibil să aducă cu sine o altă provocare pentru Europa, potrivit lui Schmieding. Victoria clară a democraţilor "poate deschide calea pentru creşteri majore a impozitelor în SUA şi reglementări excesive ale pieţei forţei de muncă, care este posibil să atenueze trendul de creştere economică a Statelor Unite şi să afecteze Europa, orientată către export".

El a spus că Biden, în calitate de preşedinte, poate să anuleze reducerile de impozite ale lui Trump, să adauge creşteri suplimentare ale taxelor şi poate să urmeze o politică socială bazată pe cheltuieli expansive.

"Mulţi ar vedea acest lucru ca negativ pentru pieţe şi pentru creşterea economiei Statelor Unite. Având în vedere importanţa SUA pentru economia globală şi europeană şi pentru pieţele sale, acest fapt ar putea avea repercusiuni negative dincolo de graniţele SUA ", a adăugat Schmieding.

Impulsul dat de Biden pieţelor?

Totuşi, nu toată lumea este de acord cu această analiză. Echipa de alocare a activelor de la UBS Asset Management a spus că, o creştere a impozitelor şi a cheltuielilor publice impuse de Biden, este posibil să dea un impuls pieţelor din afara Statelor Unite.

Echipa de la UBS Asset Management a previzionat, într-o notă de săptămâna trecută, că cel mai probabil rezultat al alegerilor este o victorie clară a democraţilor. În opinia lor, cheltuielile publice din SUA sunt "mai importante pentru perspectivele macroeconomice şi pentru piaţa globală decât modificările politicii fiscale".

O victorie a lui Biden ar fi pozitivă pentru pieţele de acţiuni din afara SUA, au apreciat cei de la UBS Asset Management, adăugând: "Atribuim o cotă de 75% candidatului democrat Joe Biden la câştigarea alegerilor prezidenţiale ... Rezultatul probabil că va fi asociat cu un dolar mai slab şi o performanţă relativă mai bună pentru acţiunile din afara SUA".

Aceştia au punctat că orice neclaritate imediată legată de rezultatul alegerilor nu va fi pozitivă pentru activele de risc, dar nu sunt convinşi că un astfel de eveniment reprezintă un motiv pentru a-şi reduce substanţial expunerile.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Abureli de campanie electorala...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb