"Siretul" SA Paşcani: investiţii de peste 18 miliarde de lei, în 2003

Aristică Brânzan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 mai 2004

Interviu cu doamna Reta Sandu, directorul general al societăţii

Reporter: Doamnă director, prezentaţi vă rog, pe scurt, societatea pe care o conduceţi.

Reta Sandu: Fondată în anul 1973, "Fabrica de Tricotaje şi Perdele" Paşcani, actualmente "Siretul" SA Paşcani, este o societate cu capital privat, producător tradiţional de îmbrăcăminte sportivă, lenjerie, articole carnaval, perdele, tricoturi, tapiţerie auto. În toamna anului trecut, s-au împlinit 30 de ani de activitate, un bun prilej să analizăm ce a însemnat fiecare etapă în viaţa societăţii noastre şi de a stabili strategii viitoare. Aplicînd un management strategic flexibil, "Siretul" SA Paşcani a ştiut să se adapteze rapid transformărilor economice din ţara noastră, fiind în prezent una din marile societăţi textile româneşti, care angrenează în procesul de producţie munca şi creativitatea a peste 1600 de angajaţi. Societatea este dotată pentru un flux complet de producţie, ce reuneşte sectoare de urzit, tricotat, finisaj chimic, croit-confecţie-livrare.

Reporter: Ce gamă de produse oferă în prezent societatea clienţilor săi?

Reta Sandu : Gama produselor fabricate şi comercializate este complexă, asigurînd o legătură permanentă cu cerinţele clienţilor, ceea ce ne-a permis să ne menţinem pe piaţă constant şi cu soluţii în funcţie de fenomenele şi conjunctura, atît internă, cît şi internaţională. Viaţa sănătoasă este legată de sport. Producţia noastră de articole sportive - treninguri, maieuri, şorţuri, bluze pentru bărbaţi, femei şi copii, cu linii moderne şi confortabile - răspunde acestui deziderat. Lenjeria fină pentru femei - combinezoane, cămăşi de noapte, pijamale, compleuri, halate matlasate sau tip velur pentru toate gusturile şi cu înalt rafinament de execuţie şi culoare - a intrat deja în cataloagele de prezentare ale firmelor europene. Perdelele, dantelele, decoraţiunile interioare, realizate într-o mare varietate de desene, forme şi culori, sînt graţie rafinamentului, calităţii şi confortului, prezente în locuinţele din întreaga ţară, cît şi în Europa, Canada, Orient. Pentru păstrarea imaginii şi a locului cîştigat în ierarhia producătorilor textilişti, dezvoltăm permanent sectorul de creaţie, anual cu zeci de modele noi, rodul inteligenţei şi creativităţii echipei societăţii.

Reporter: Ce investiţii s-au făcut în ultimii ani pentru modernizarea şi retehnologizarea fluxurilor de fabricaţie şi a societăţii în general?

Reta Sandu: Pentru creşterea productivităţii şi execuţia de produse ce necesită un mare grad de complexitate (aplicare accesorii, cusături ornamentale etc.), secţia confecţii a fost dotată în anul 2003 cu peste 100 de maşini noi de cusut de diferite tipuri. De asemenea, pentru a răspunde dezvoltării producţiei de autoturisme pe piaţa română, respectiv cererea de ansamblu caşerat pentru Dacia - Renault şi Daewoo, sectorul tricotat a fost reorganizat şi dotat cu un nou urzitor performant şi o maşină de tricotat electronică pentru stofe auto. Întreaga societate este dotată cu calculatoare, ceea ce permite un flux informaţional computerizat, cît şi desfăşurarea activităţilor la nivelul cerinţelor actuale. Investiţiile finalizate în ultimii ani au fost de 15,6 miliarde lei în anul 2001, 10,3 miliarde lei în anul 2002, 18,6 miliarde lei în anul 2003. Şi în perspectivă se au în vedere toate sectoarele de producţie, pentru dotarea cu noi utilaje performante. Este bine ştiut că piaţa externă este foarte severă, atît din punct de vedere al calităţii, dar şi al preţului, cu tendinţă de scădere, ceea ce te obligă la utilaje productive şi personal cu înaltă calificare.

Reporter: Cît din producţia realizată merge la export?

Reta Sandu: Din producţia societăţii, 63% are destinaţia export, principalele produse exportate făcînd parte din grupele perdele, tricotaje şi tricoturi. În Europa, exportăm în Franţa, Anglia, Germania, Belgia, Italia, Suedia, Spania, Republica Moldova. De asemenea, facem export pentru SUA, Canada, Australia. Din producţia totală de export, 85% o reprezintă grupa de tricotaje, iar perdelele, 15%. Pe lîngă clienţii fideli, cu care colaborăm de mulţi ani şi care şi-au crescut anual cantităţile solicitate, am dezvoltat relaţii cu noi clienţi, atît pentru tricotaje, cît şi pentru perdele. Ne putem considera deja un furnizor constant pentru articole de carnaval pentru Germania şi Italia. Sperăm ca şi în România să se creeze o astfel de piaţă, ţinînd cont că avem sărbători şi tradiţii specifice. În anul 2002, valoarea exportului a fost de 6.440.100 euro, iar în anul 2003, de 7.383.500 euro.

Reporter: Care sînt principalele surse de aprovizionare cu materii prime şi materiale?

Reta Sandu: Materia primă pentru producţia noastră, respectiv fire, chimicale, coloranţi, este din import, în principal Turcia şi Coreea pentru fire şi Elveţia pentru coloranţi şi chimicale.

Reporter: Cum a evoluat piaţa internă pe segmentul dumneavoastră de activitate şi care sînt tendinţele acesteia?

Reta Sandu: Deloc neglijată, pe piaţa internă, chiar dacă manifestă încă o evoluţie lentă, ceea ce nu este specific numai societăţii noastre, ne promovăm produsele prin marile magazine din ţară, tîrguri şi expoziţii şi sîntem convinşi că va cunoaşte o creştere substanţială. Pentru sortimentul perdele, ne considerăm deja furnizorul numărul unu din România.

Reporter: Planuri de viitor?

Reta Sandu: În ceea ce priveşte locul pe care îl ocupăm în industria românească de profil, se poate menţiona prezenţa în fiecare an a societăţii noastre în topurile judeţene şi naţionale. Referindu-ne la ultima perioadă, putem menţiona: locul 1 în clasamentul judeţean la societăţi foarte mari din Industria Uşoară; locul 5 pe ţară la societăţi foarte mari din Industria Uşoară la Topul Naţional al Firmelor, ediţia a X-a 2003; locul 1 pe ţară la obiectivul de activitate "Fabricarea de metraje prin tricotare sau croşetare" în clasamentul firmelor private din România, pentru anul 2002; diplomă şi titlul de "Membru de onoare al Societăţilor Inginerilor Textilişti" din România, conferite de Asociaţia Generală a Inginerilor din România, cu ocazia aniversării a 30 de ani de la punerea în funcţiune a societăţii. Cu astfel de rezultate, pînă în prezent, este firesc să ne facem planuri şi pentru viitor. În primul rînd, ne gîndim la continuarea investiţiilor în utilaje performante, dar şi la posibilitatea introducerii de noi tehnologii, ţn funcţie de evoluţia pieţei internaţionale.

Reporter: Ce v-aţi propus prin BVC să realizaţi în acest an?

Reta Sandu: Pentru acest an, prin BVC, ne-am propus realizarea unei cifre de afaceri în valoare de 521,5 miliarde lei, a unui profit brut de 25,0 miliarde lei şi investiţii de 10,5 miliarde lei.

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Felicitari pentru tot ce faceti ! In urma cu 15 ani am comandat la Dvs. pentru echipa sportiva trninguri de o calitate deosebită , am comandat fiind supraponderal si pentru mine un trning pe care il port si azi ( uzat dupa atata vreme ) . Cum asi putea comanda un trning nou ? Va mulțumesc !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb