Aproape 60 de persoane au fost ucise în confruntări între principala organizaţie jihadistă din nordul Siriei şi grupuri pro-turce în ultimele zece zile, a transmis astăzi o organizaţie neguvernamentală, potrivit Agerpres.
Aceste confruntări, cele mai sângeroase din ultimii ani, au permis grupului Hayat Tahrir al-Sham (HTS), fosta ramură siriană a Al-Qaida, să câştige teren în zonele de influenţă a Ankarei, în apropierea frontierei cu Turcia.
Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), un ONG care dispune de o vastă reţea de surse în Siria, a precizat că 28 de luptători ai HTS şi alţi 20 ai unor facţiuni pro-turce au fost ucişi, precum şi zece civili.
Luptele au izbucnit la 8 octombrie, iar armata turcă, desfăşurată în regiune, nu a intervenit.
În câteva zile, HTS a putut preluat controlul total asupra regiunii Afrin, din apropiere de frontiera cu Turcia, au transmis un corespondent al AFP şi purtătorul de cuvânt al unui grup armat pro-turc local.
Conform OSDO, a fost încheiat un acord între beligeranţi, care stipulează că HTS va administra Afrin, unde se va ocupa de securitate şi va desfăşura oameni la posturile de control care separă această zonă de regiuni controlate de regimul sirian şi de kurzi.
Acordul trebuia să se extindă şi asupra altor regiuni din apropierea frontierei cu Turcia, însă confruntările s-au reluat ieri seară, după o scurtă acalmie, în apropiere de oraşul vecin Azaz, bastion al unui grup pro-turc Al-Jabha al-Shamiya.
Potrivit directorului OSDO, Rami Abdel Rahmane, "HTS nu ar fi putut intra în această regiune fără acordul Turciei".
Turcia, care se opune regimului lui Bashar al-Assad de la începutul războiului, a început să trimită trupe în nordul Siriei în 2020, unde controlează zone prin intermediarii săi sirieni.
De la începutul ofensivei HTS, sute de persoane au manifestat în mai multe oraşe din regiune împotriva acestui grup jihadist.
Această organizaţie controlează jumătate din provincia Idlib, ultimul bastion al rebelilor şi jihadiştilor în Siria, unde războiul a făcut aproape jumătate de milion de morţi din 2011.