Operatorii din industria lemnului se echipează cu un nou sistem de monitorizare prin GPS - Timflow, conform unui comunicat de presă.
Timflow este sistemul de monitorizare a trasabilităţii lemnului dezvoltat de HS Timber Group şi implementat iniţial în 2017 pentru toate transporturile către fabricile companiei din România. Timflow intră într-o nouă fază de dezvoltare pentru a fi folosit şi de alţi operatori din industria lemnului. La 3 ani de la lansare, sistemul a fost instalat cu succes, cu ajutorul unor dispozitive fixe, pe 1.180 de camioane, care au efectuat în ultimii trei ani 85.315 de transporturi de masă lemnoasă şi cherestea, dintre care 7.585 de transporturi în 2020. Din totalul de transporturi, 7.095 au fost descărcate pentru verificări. 9 din aceste verificări au fost solicitate de utilizatori externi ai platformei Timflow.
Datorită succesului de care se bucură acest sistem de monitorizare prin GPS, Timflow este acum în faza de teste pentru a fi implementat şi în sistemul de producţie şi logistică al furnizorilor de masă lemnoasă din România.
Scopul acestei noi faze de dezvoltare este deschiderea platformei Timflow pentru noi utilizatori, în vederea creşterii transparenţei lanţului de aprovizionare al companiilor de procesare a lemnului pe piaţa din România, şi nu numai.
"Timflow este un instrument util, care ne permite să verificăm de unde provine lemnul. În fiecare an, Guvernul României evaluează noi suprafeţe forestiere pentru actualizarea catalogului pădurilor virgine şi cvasi-virgine şi al parcurilor naţionale. Pădurile României găzduiesc o biodiversitate uimitoare, mii de specii ocupă suprafeţe extinse în pădurile neatinse de pe lanţul carpatic. Cu ajutorul acestui sistem am adăugat un filtru în plus şi avem posibilitatea să excludem din zonele noastre de aprovizionare habitatele sensibile, nu doar pe cele prevăzute de lege (cum ar fi Parcurile Naţionale). Reamintesc în acest sens angajamentul nostru de a NU achiziţiona material lemnos nici măcar din zonele tampon ale Parcurilor Naţionale, în care exploatarea este permisă prin lege," a spus Dan Bănacu, Director General al HS Timber Productions.
Profesioniştii din industria forestieră au desemnat Timflow drept Produsul Anului la târgul Forest România 2019.
• Ce este Timflow şi cum funcţionează?
Timflow este un sistem bazat pe tehnologia GPS şi are scopul de a monitoriza transporturile de masă lemnoasă de la platforma de încărcare până la poarta fabricii. Fiecare transportator dispune de un terminal mobil în care se introduc toate datele de transport: aviz de însoţire a mărfii, codul SUMAL, date de identificare şi fotografii făcute la momentul încărcării, care sunt comparate de către un operator cu încărcătura ajunsă la poarta fabricii.
Datele despre fiecare transport sunt disponibile publicului larg: oricine îşi poate crea un cont gratuit pe portalul www.timflow.com şi poate verifica legalitatea transportului, originea lemnului, dacă acesta provine sau nu din zone tampon ale parcurilor naţionale sau din alte zone în care recoltarea de masă lemnoasă nu este permisă.