Miercuri, 23 octombrie, în jurul orei 20.45, sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o ţintă aeriană în proximitatea frontierei dintre România şi Ucraina, în zona Braţului Chilia, în apropierea localităţii Chilia Veche, judeţul Tulcea, conform unui comunicat al MAPN.
Conform procedurilor, au fost activate structurile aflate în Serviciul de Luptă Poliţie Aeriană sub comandă naţională şi a fost notificat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă privind instituirea măsurilor de alertare a populaţiei din judeţul Tulcea.
Pentru monitorizarea situaţiei au fost decolate două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române, de pe Baza 86 Aeriană Borcea.
Radarele au urmărit în permanenţă traseul ţintei, care a evoluat către municipiul Tulcea, semnalul radar cu această ţintă fiind pierdut în jurul orei 21.00, la 12 km NE de localitatea menţionată.
În jurul orei 21.20, sistemele de supraveghere radar au indicat din nou un semnal de ţintă aeriană într-o zonă aflată la 2 km NV de Lacul Razim. Ţinta, cel mai probabil diferită de prima, a evoluat pe un traseu către localitatea Mihai Viteazu, judeţul Constanţa şi, ulterior, către localitatea Jurilovca, judeţul Tulcea, unde a dispărut de pe indicarea radar, la 9 km NV de această localitate, în jurul orei 21.40.
Aeronavele de luptă nu au avut contact vizual cu ţintele aeriene, în niciun punct de pe traseele de evoluţie indicate de sistemul de supraveghere radar.
Încetarea alertei aeriene a fost transmisă începând cu ora 22.16, iar aeronavele F-16 au revenit pe baza de dislocare.
Din datele disponibile la acest moment, nu a fost indicată probabilitatea existenţei unei zone de impact pe teritoriul naţional. Structurile cu competenţe din Ministerul Apărării Naţionale vor analiza datele şi informaţiile disponibile pentru stabilirea circumstanţelor producerii acestui eveniment.
De asemenea, începând cu dimineaţa zilei de joi, 24 octombrie, se vor efectua cercetări în cele două zone în care au fost pierdute semnalele radar.
MApN a informat în timp real structurile aliate cu privire la această situaţie, rămânând în contact permanent cu acestea.
1. Fac misto
(mesaj trimis de Kuku în data de 24.10.2024, 16:28)
Prinde tinta
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.10.2024, 06:06)
In zilele tulburi din decembrie 1989, pe langa incercarile de dezorganizare a conducerii Armatei Romane, a activitatilor masive de dezinformare, pe teritoriul Romaniei au fost semnalate pe radare, multe obiective aeriene; unele au disparut fara urma, asupra unora chiar s-a executat foc, cu tot felul de mijloace aflate atunci in dotarea Armatei Romane. Cu toate acestea, nimeni, niciunde pe teritoriul Romaniei, nu a descoperit un obiect care sa fi cazut sau sa fi fost doborat in acele zile.
Lipsa contactului vizuat cu acele tinte din estul tarii nu este de mirare, sunt tinte false, care fac parte din diversiunea desfasurata de Armata Rusiei, pentru a descoperii mijloacele, procedeele si posibilitatile de reactie a Armatei Romaniei si NATO, la un posibil atac al Rusiei aici.