Sistemul de rachete HAWK, parte a protecţiei aeriene a României

M.S.
Internaţional / 11 - 12 august

În imagine se pot observa toate componentele esenţiale ale unei baterii HAWK, inclusiv lansatoarele de rachete, unităţile radar, centrul de comandă şi vehiculele de suport.

În imagine se pot observa toate componentele esenţiale ale unei baterii HAWK, inclusiv lansatoarele de rachete, unităţile radar, centrul de comandă şi vehiculele de suport.

Scurt istoric al achiziţiei şi modernizării sistemului HAWK în România

Sistemul de rachete sol-aer cu rază medie HAWK (Homing All the Way Killer) este un sistem antiaerian utilizat în România, care a fost achiziţionat în perioada 1994 -1999, şi modernizat de Forţele Aeriene Române pentru a proteja spaţiul aerian al ţării împotriva ameninţărilor.

În cadrul unui program de asistenţă militară din partea Statelor Unite, România a achiziţionat 17 baterii de rachete sol-aer HAWK , incluzând livrarea de echipamente second-hand, modernizate.

Acest sistem a fost dezvoltat iniţial de Statele Unite în anii 1950, de catre producatorul Raytheon şi a suferit mai multe modernizări de-a lungul decadelor pentru a-şi menţine eficienţa în faţa noilor tipuri de ameninţări aeriene.

Relevanţa sistemului HAWK

Raytheon a fost cel mai mare producător de rachete ghidate din lume; în aprilie 2020, a fuzionat cu United Technologies Corporation pentru a forma Raytheon Technologies, care, în iulie 2023, şi-a schimbat numele în RTX Corporation, situată pe locul 79, în Forbes Global 2000.

Astăzi, sistemul HAWK este considerat mai degrabă un sistem matur, iar Raytheon nu mai produce noi sisteme HAWK, ci oferă suport pentru modernizări, piese de schimb şi actualizări pentru flotele existente în diverse ţări.

În cazul echipamentelor HAWK livrate către România, Raytheon a fost implicat în modernizarea acestora înainte de livrare.

Sistemul HAWK nu este de ultimă generaţie, dar continuă să fie eficient pentru anumite tipuri de misiuni de apărare aeriană, în special împotriva aeronavelor şi rachetelor de croazieră.

În contextul noilor ameninţări aeriene şi tehnologii avansate, HAWK poate fi considerat mai puţin performant comparativ cu sistemele mai noi, precum Patriot sau S-400.

Deşi nu este depăşit în sens absolut, HAWK este mai potrivit pentru ţări care îşi doresc un sistem de apărare antiaeriană de încredere, dar care nu necesită cele mai avansate tehnologii disponibile pe piaţă.

Acesta poate fi suplimentat de sisteme mai moderne pentru a asigura o apărare aeriană completă.

Costul achiziţiei:

Informaţiile exacte privind costul achiziţiei sistemelor HAWK nu sunt disponibile publicului.

În general, costul unei baterii HAWK (în configuraţie standard) se situează în intervalul de 15-25 milioane de dolari. Aceasta este o estimare, bazată pe preţurile raportate din achiziţii similare realizate de alte ţări.

Preţul nu include doar lansatoarele şi rachetele, ci şi sistemele radar, echipamentele de comandă şi control, instruirea personalului şi suportul logistic. Pentru România, achiziţia sistemelor second-hand printr-un program de asistenţă militară a dus probabil la costuri mai reduse comparativ cu cele pentru echipamente noi.

Preţul unei rachete pentru sistemul HAWK variază în funcţie de versiunea rachetei şi de modernizările efectuate asupra acesteia. În general, preţul unei rachete HAWK poate fi estimat între 250.000 şi 500.000 de dolari per unitate.

Această variaţie de preţ reflectă diferitele versiuni ale rachetei, cum ar fi MIM-23B HAWK (o versiune modernizată) şi alte îmbunătăţiri aduse sistemului de-a lungul timpului. De asemenea, costurile pot include nu doar fabricarea rachetei, ci şi integrarea acesteia în sistemul existent, mentenanţa, şi alte servicii auxiliare.

Numărul de rachete achiziţionate este considerat o informaţie sensibilă şi este clasificată sau raportată doar parţial.

Cu toate acestea, în general, o baterie de rachete HAWK poate avea între 6 şi 12 rachete, iar România a achiziţionat 17 baterii. Pe baza acestui calcul, România ar fi putut achiziţiona între 102 şi 204 rachete, dar aceasta este o estimare generală, iar cifrele exacte ar putea diferi în funcţie de configuraţia specifică a bateriilor şi de alte detalii tehnice sau contractuale.

Caracteristici principale ale sistemului HAWK:

1. Misiune: Sistemul HAWK este proiectat pentru a intercepta şi distruge aeronave inamice, rachete de croazieră şi alte tipuri de ţinte aeriene la altitudini medii şi înalte, pe o rază medie.

2. Componente:

- Lansatorul de rachete: Sistemul include lansatoare mobile capabile să transporte şi să lanseze rachete.

- Racheta: Rachetele HAWK sunt ghidate radar şi sunt echipate cu un focos exploziv. Ele pot angaja ţinte multiple şi sunt eficiente împotriva ţintelor manevrabile.

- Radar: Sistemul este echipat cu radare pentru detectarea, urmărirea şi ghidarea rachetelor spre ţinte.

- Unitatea de comandă: Coordonarea şi controlul operaţiunilor sistemului se fac dintr-o unitate centrală de comandă care integrează datele de la radar şi ordonează lansarea rachetelor.

3. Performanţe:

- Raza de acţiune: Sistemul HAWK are o rază de acţiune de aproximativ 40-50 km, depinzând de varianta rachetei.

- Altitudinea de angajare: Poate intercepta ţinte la altitudini cuprinse între câteva sute de metri şi până la 20.000 de metri.

- Viteză: Rachetele HAWK pot atinge viteze supersonice, ceea ce le permite să intercepteze rapid ţinte aeriene.

4. Modernizări: Sistemul HAWK din România a fost modernizat pentru a-i îmbunătăţi capacităţile de detecţie, ghidare şi eficienţa de luptă. Modernizările au inclus actualizarea radarelor, software-ului de ghidare şi a capacităţilor de interacţiune cu alte sisteme de apărare aeriană.

5. Integrare în apărarea naţională: Sistemul HAWK este integrat în structura de apărare aeriană a României, fiind capabil să opereze atât independent, cât şi în cooperare cu alte sisteme de apărare antiaeriană, cum ar fi Patriot sau S-75. Este un element cheie în apărarea spaţiului aerian românesc împotriva atacurilor aeriene.

Contextul utilizării în România:

România a achiziţionat sistemul HAWK în contextul nevoii de a-şi moderniza apărarea aeriană, mai ales după aderarea la NATO. Sistemul oferă un nivel ridicat de protecţie aeriană şi completează alte capabilităţi defensive ale ţării, contribuind la securitatea spaţiului aerian naţional şi al Alianţei Nord-Atlantice.

Bateriile de rachete HAWK sunt distribuite strategic în mai multe judeţe ale României, în special în zonele de interes strategic, cum ar fi proximitatea Bucureştiului, Transilvania, Dobrogea şi alte regiuni esenţiale pentru apărarea aeriană a ţării.

Concluzie:

Până în prezent, România nu a folosit sistemul HAWK în condiţii de luptă reală, în schimb l-a folosit în mod regulat în cadrul exerciţiilor militare naţionale şi internaţionale, pentru a asigura pregătirea şi interoperabilitatea cu alte sisteme de apărare aeriană din cadrul NATO.

Aceste exerciţii au avut rolul de a testa eficienţa sistemului şi de a antrena personalul pentru a răspunde la potenţiale ameninţări aeriene, dar nu au implicat utilizarea în luptă efectivă.

Scopul principal al achiziţiei şi utilizării sistemului HAWK de către România a fost de a îmbunătăţi securitatea aeriană a ţării, de a asigura apărarea infrastructurilor critice şi de a îndeplini cerinţele NATO în ceea ce priveşte apărarea colectivă.

Surse:

https://www.janes.com/

https://www.iiss.org/publications/the-military-balance

https://www.mapn.ro/

https://www.defensenews.com/

https://www.globalsecurity.org/

Linkuri:

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb