Suplimentarea finanţării proiectelor de mobilitate militară, decisă în luna iunie

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 10 februarie

Siegfried Mureşan a precizat: "În următorii şapte ani, apărarea va fi prioritatea bugetului Uniunii Europene, dar să fim cinstiţi: noi vom adopta viitorul cadrul financiar multianual în anul 2026, el va intra în vigoare în 2028, şi din bugetul UE pe care îl voi negocia vor fi bani pentru apărare şi mobilitate militară abia în anul 2028. Prea târziu. Trebuie făcut ceva până atunci pentru că pe actualul buget nu mai sunt fonduri pentru aşa ceva, deoarece nu am prevăzut că va începe un război în Ucraina". (Sursa foto: Facebook/ Siegfried Mureşan)

Siegfried Mureşan a precizat: "În următorii şapte ani, apărarea va fi prioritatea bugetului Uniunii Europene, dar să fim cinstiţi: noi vom adopta viitorul cadrul financiar multianual în anul 2026, el va intra în vigoare în 2028, şi din bugetul UE pe care îl voi negocia vor fi bani pentru apărare şi mobilitate militară abia în anul 2028. Prea târziu. Trebuie făcut ceva până atunci pentru că pe actualul buget nu mai sunt fonduri pentru aşa ceva, deoarece nu am prevăzut că va începe un război în Ucraina". (Sursa foto: Facebook/ Siegfried Mureşan)

English Version

Consiliul European va lua în luna iunie o decizie cu privire la finanţarea programelor de mobilitate militară pentru actualul cadru bugetar şi, în urma deciziei, Parlamentul European va aproba ori o ajustare a bugetului actual, ori înfiinţarea unui fond care să finanţeze proiectele respective, a declarat, vineri, Siegfried Mureşan, coraportor al PE pentru cadrul financiar multianual 2028-2034, în cadrul unei conferinţe de presă pe care a susţinut-o la Bucureşti.

Siegfried Mureşan a precizat: "Resursele alocate din bugetul Uniunii Europene în perioada 2021-2027 pentru securitate şi apărare nu corespund nevoilor actuale, nu le acoperă, şi de aceea la reuniunea informală a Consiliului European care a avut loc la începutul acestei luni au fost începute, în prezenţa preşedintei Comisiei Europene, discuţii despre eventualitatea generării unor resurse adiţionale care să fie utilizate înainte de a intra în vigoare viitorul exerciţiu financiar bugetar. În următorii şapte ani, apărarea va fi prioritatea bugetului Uniunii Europene, dar să fim cinstiţi: noi vom adopta viitorul cadrul financiar multianual în anul 2026, el va intra în vigoare în 2028, şi din bugetul UE pe care îl voi negocia vor fi bani pentru apărare şi mobilitate militară abia în anul 2028. Prea târziu. Trebuie făcut ceva până atunci pentru că pe actualul buget nu mai sunt fonduri pentru aşa ceva, deoarece nu am prevăzut că va începe un război în Ucraina. Ca atare, tema finanţării apărării şi mobilităţii militare va fi tema principală a şedinţei din luna iunie a Consiliului European, când ar urma să se decidă alocarea unor resurse adiţionale. Aceste sume pot fi introduse în bugetul Uniunii Europene sau pot fi alocate de Banca Europeană de Investiţii sau putem face un fond adiţional aşa cum am făcut Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă imediat după pandemie. Nu există încă nicio decizie, nu au fost discuţii concrete, dar există un acord între toate statele membre, inclusiv cele care sunt contributoare nete, că trebuie făcut mai mult în domeniul securităţii şi apărării înainte de anul 2028. Cred că în vara acestui an vom avea pentru alocarea de resurse adiţionale în domeniul apărării, chiar începând cu acest an, şi mă aştept ca Comisia Europeană să vină cu câteva propuneri din punct de vedere tehnic".

Amintim că, la mijlocul săptămânii trecute, Curtea de Conturi Europeană (ECA) a publicat un raport devastator privind mobilitatea militară la nivel european, în care afirmă că axcest domeniu a fost subfinanţat în perioada 2021-2027, că alocarea totală de 1,7 miliarde euro nu reflectă necesităţile din teren şi că au fost preferată finanţarea proiectelor din zona Polonia, Letonia şi Lituania spre Ucraina, fiind neglijată ruta sudică de mobilitate pe relaţia Grecia-Bulgaria-România-Ucraina.

Subvenţiile pentru fermierii din ţara noastră vor ajunge la media europeană

Referitor la viitorul cadru financiar multianual(MFF) 2028-2034, Siegfried Mureşan a precizat că pe Politica Agricolă Comună este prevăzută o creştere graduală a subvenţiilor pentru fermierii români, pentru ca valoarea acestor subvenţii să ajungă la media europeană. Potrivit coraportorului Parlamentului European pentru MFF 2028-2034, bugetul total al Uniunii Europene în perioada respectivă va depăşi 1000 miliarde euro şi va avea alocări substanţiale pentru politica de coeziune - care a devenit în opinia domnului Mureşan cea mai importantă politică de investiţii la nivel european -, pentru politica agricolă comună, dar şi pentru securitate şi apărare, aceasta din urmă fiind o prioritate absolută a blocului comunitar. Prin politica de coeziune vor fi finanţate şi proiectele de infrastructură cu utilizare duală - civilă şi militară, iar prin politica agricolă comună fermierii europeni vor fi sprijiniţi pentru a păstra standardele de calitate ridicată a produselor agro-alimentare şi pentru a mări producţia.

"Atât calitatea, cât şi cantitatea sunt importante. Înţeleg că Donald Trump, preşedintele SUA, se plânge că nu cumpărăm mai multă hrană din ţara lui. Nu o facem din cauza standardelor de calitate. Produsele agro-alimentare americane sunt mult sub standardele de calitate ale produselor europene", a afirmat Siegfried Mureşan.

Pentru a facilita accesarea fondurilor respective de către fermieri, organizaţiile neguvernamentale şi IMM-uri, Siegfried Mureşan a propus, în raportul pe care l-a întocmit şi care ar urma să fie votat în luna mai de Parlamentul European după care să fie înaintat Comisiei Europene, reducerea birocraţiei, simplificarea documentaţiilor pentru toate categoriile de fonduri europene, evaluarea din punct de vedere al beneficiarilor finali, standardizarea pentru programele existente, dar şi flexibilizarea bugetului UE. La acest ultim aspect, domnul Mureşan a precizat că ar dori ca în viitorul cadru financiar multianual european 2028-2034 să fie puse în rezervă fonduri mai mari care să permită Uniunii Europene să reacţioneze rapid în situaţii neprevăzute sau de criză aşa cum au fost cele generate de pandemia Covid 19, de războiul din Ucraina şi criza preţurilor din energie, şi de inundaţiile şi incendiile din 2024 provocate de schimbările climatice.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8173
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2956
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9796
Gram de aur (XAU)Gram de aur449.4021

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb