SISTEMUL INFORMATIC AL FISCULUI - BLOCAT DE O SĂPTĂMÂNĂ Gelu Diaconu: "Situaţia de la ANAF le întrece pe toate"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 19 iunie 2017

Reprezentanţii Fiscului: "Lucrările de mentenanţă vor fi finalizate în cel mai scurt timp posibil"

ARB: "Clienţii pot accesa în continuare credite de la bănci, prin vechea procedură"

--------

Actualizare 17:53 Sistemul informatic al ANAF este funcţional

ANAF anunţă că sistemul informatic este perfect funcţional, în urma lucrărilor de mentenanţă din această perioadă. În acest moment este posibilă inclusiv raportarea către bănci, potrivit unui comunicat remis Redacţiei.

(A.C.)

-------

Platforma informatică a Agenţiei Naţionale pentru Administrare Fiscală (ANAF) nu funcţionează încă de la începutul săptămânii trecute.

Din data de 12 iunie, Fiscul desfăşoară lucrări de mentenanţă la nivelul sistemului său informatic, după cum ne-au transmis reprezentanţii ANAF, care ne-au spus că lucrările "vor fi finalizate în cel mai scurt timp posibil".

Sursele citate nu au ştiut să estimeze pe ce perioadă se va întinde această situaţie, menţionând că se încearcă identificarea unei soluţii de înlocuire a unuia dintre servere.

Prin intermediul acestei baze de date, băncile comerciale solicitau de la ANAF detalii privind situaţia financiară a solicitanţilor de credite de consum, acum, instituţiile financiare nemaiputând verifica potenţialilor clienţi în baza de date a Fiscului.

Până la repunerea în funcţiune a platformei, instituţiile de credit pot obţine informaţiile necesare fie direct de la angajatorul solicitantului de credit, fie solicitând clienţilor care aplică pentru un împrumut adeverinţă de venit - procedură utilizată înainte de încheierea protocolului de colaborare cu ANAF.

Reprezentanţii ANAF ne-au precizat: "În ceea ce priveşte raportarea către bănci a veniturilor persoanelor care solicită credite, vor fi aplicate prevederile legale referitoare la eliberarea adeverinţelor de venit la solicitarea beneficiarului sau a instituţiilor bancare".

Clienţii pot accesa în continuare credite de la bănci, ne-au spus reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), menţionând: "Verificările legate de veniturile solicitanţilor de credite se realizează prin prezentarea de către aceştia a adeverinţei de venit sau a fişei fiscale. După finalizarea lucrărilor de mentenanţă la nivelul sistemului informatic al ANAF, verificările se vor putea realiza din nou integral automat".

Reprezentanţii unora dintre bănci ne-au confirmat că, deşi este mai dificil, instituţiile de credit acordă în continuare împrumuturi, prin procedura existentă înainte de colaborarea cu ANAF, respectiv clienţii trebuie să vină la ghişeele bancare cu adeverinţă de venit.

Blocajul sistemului informatic al ANAF a fost aspru criticat de Gelu Diaconu, fostul şef al Fiscului, pe pagina sa de Facebook.

Domnia sa a scris: "Ce se întâmplă de vreo săptămână le întrece pe toate: baza de date ANAF (Data Warehouse) este în colaps!!! (...) sunt afectate toate depozitele de date centralizate. Nici centrul de date pentru back-up de la Braşov nu funcţionează!!! Se ştie deja că nu poate fi repornită în mai puţin de 30 de zile! Aşadar, pentru cel puţin 30 de zile, o parte din disfuncţionalităţile generate în cadrul ANAF vor fi:

- Nu pot fi comunicate date şi informaţii către beneficiarii externi;

- Toate aceste comunicări reciproce sunt stabilite şi legiferate prin convenţii încheiate cu diverse instituţii;

- Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu are acces la informaţiile privind persoanele asigurate (angajator, angajat sau persoană asigurată);

- Casa Naţională de Pensii este beneficiara informaţiilor privind stagiul de cotizare (perioada, valori, anagajator, asigurat);

- Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă nu are acces la aceste informaţii;

- Autorităţile locale - prin aplicaţia PATRIMVEN - nu au acces la informaţiile furnizate de către ANAF (conturi bancare, informaţii de la terţi şi cele de natură salarială);

- Sistemul bancar nu mai poate beneficia de informaţii privind veniturile realizate de persoanele fizice;

- La fel şi angajaţii şi cei care desfăşoară activităţi independente (sunt solicitate adeverinţe individuale);

- Informaţiile furnizate către Institutul Naţional de Statistică sunt fragmentare;

- Funcţionare defectuoasă a spaţiului virtual privat, în relaţia cu contribuabilul".

Data Warehouse (DW) reprezintă un sistem informatic integrat de management al informaţiilor al cărui scop, proprietăţi, funcţiuni şi destinaţie îl detaşează şi îl diferenţiază de bazele de date (sistemele informatice) operative, menţionează Gelu Diaconu.

Gelu Diaconu: "Istoria nefardată a ultimului an şi jumatate din ANAF"

Gelu Diaconu a mai scris, pe pagina sa de Facebook:

"Când la începutul lui februarie 2016 afirmăm public că, urmare a incompetenţei şi/sau relei credinţe a procurorilor aflaţi la ordinele Sistemului care mi-au fabricat un dosar la DNA, activitatea ANAF va fi paralizată, iar relaxarea fiscală compromisă, mulţi au considerat afirmaţia mea ca fiind exhibarea unei frustrări a unui individ bolnav după funcţie. Nici vorbă!

Numai un prost sadea se crede de neînlocuit! Eu ştiam de fapt că acei 25-30 de profesionişti pe care mă bazasem în tot demersul meu reformator profund vor fugi care încotro, speriaţi de ce li se poate întâmpla dacă continuă să îşi mai asume responsabilităţi. Apoi, scuzaţi-mi lipsa de modestie, nu sunt foarte mulţi cei care să cunoască funcţionarea în ansamblu a unui mecanism îngrozitor de complex: de unde s-a plecat în procesul de reformă, etapele acestuia, resursele avute la dispoziţie (oamenii aici fiind de departe cea mai importantă resursă!), obiectivele de atins, etc.

Tot acest proces îl desfăşuram concomitent cu o presiune formidabilă pe combaterea evaziunii. Colectarea a atins vârful în 2015 (primul an din istoria ANAF când s-a realizat în acelaşi timp cu o etapă de relaxare fiscală majoră o sumă mai mare faţă de anul anterior, de circa 3 miliarde euro şi creşterea ponderii colectării în PIB).

Să recapitulăm ce s-a întâmplat de atunci. A trecut doar un an şi jumătate!

- ponderea colectării în PIB a scăzut galopant. "Specialiştii" (aceiaşi deontologi care mă atacau vehement) pun acest proces doar pe seama relaxării fiscale, uitând de decalajul fiscal pe care îl avem faţă de media UE la aproape toate categoriile de impozite din cauza evaziunii;

- ţinta de deficit în 2016 a fost compromisă nu numai de cheltuielile populiste ale PSD, ci şi de proastă colectare. O problemă cu care nu nu va fi deloc de glumit mai ales în 2017 şi 2018;

- unitatea de imprimerie rapidă (UIR) a fost închisă, iar ANAF s-a întors în evul mediu, angajaţii lipind milioane de plicuri cu hârtii xerografiate către contribuabili. A fost repornită după 8 luni, însă pierderile de venituri bugetare înregistrate fiind greu cuantificabile;

- fără mentenanţă, resurse nucleare reînoite, certificări CNCAN, etc., rapiscanele din frontieră au devenit complet nefuncţionale. (...). Adevărata infracţiune este neasigurarea fondurilor/achiziţiilor de către conducerea ANAF şi ea este stipulată explicit în lege;

- au blocat de facto programul cu Banca Mondială, de jure prelungindu-l cu doi ani şi jumătate. Cu actuala conducere din ANAF vă dau scris că îl vor compromite total! Şi consecinţele vor fi dramatice, pentru România;

- au distrus reforma în administrarea marilor contribuabili şi în zona preţurilor de transfer. Ştiţi ce fac ei acum? Au alungat-o pe cea mai bună specialistă de la conducerea direcţiei de specialitate pentru ca să-i facă loc - prin "alunecare" - soţiei unui vicepreşedinte la structura corespondentă de la mari contribuabili;

- au distrus neutralitatea Antifraudei, capacitatea ei operaţională, cooperarea interinstituţională cu alte entităţi ale statului implicate în combaterea evaziunii".

Trei dintre băncile de la care am solicitat informaţii legate de subiect ne-au răspuns după cum urmează:

Garanti Bank:

"Blocajul platformei ANAF a avut un impact, motiv pentru care am decis să depunem eforturi suplimentare astfel încât acest lucru să nu se resimtă asupra clienţilor. Suntem în continuare alături de ei pentru a le oferi produse şi servicii conform nevoilor specifice ale fiecăruia. Totodată, speram că platforma ANAF va redeveni activă cât de curând".

Raiffeisen Bank:

"Sunt afectate toate băncile. Se dau credite pe fluxul clasic, cu adeverinţă solicitaţi clientului, până când se va rezolva".

Bancpost:

"Folosim varianta care a funcţionat până acum, în care clientul trebuie să vină cu adeverinţă de venit".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb