Militarii români stăpânesc noua tehnică din domeniu, fapt confirmat de tragerea reuşită de ieri cu sistemul Patriot care a avut loc în poligonul de la Capul Midia. A fost prima tragere cu sistemul Patriot efectuată doar cu militari români, de la intrarea acestui sistem în dotarea Armatei Române în anul 2020 şi până acum.
La exerciţiul tactic de ieri au asistat în calitate de distinşi vizitatori,. Premierul Marcel Ciolacu, preşedintele Senatului - Nicolae Ciucă, ministrul Apărării Naţionale - Angel Tîlvăr, ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti - Kathleen Kavalec şi generalul Daniel Petrescu - şeful Statului Major al Apărării.
La finalul exerciţiului militar, Nicolae Ciucă a afirmat într-o postare pe pagina oficială de Facebook: "Am asistat astăzi la primele trageri reale cu sistemele de rachete Patriot intrate în înzestrarea Forţelor Aeriene Române. Operaţionalizarea acestor sisteme este cea mai importantă etapă a acestui program esenţial de înzestrare a Armatei României. Spaţiul aerian al ţării noastre este, de astăzi, mai sigur, atât datorită echipamentelor din înzestrarea Armatei, dar şi datorită garanţiilor de securitate oferite de apartenenţa la cea mai puternică alianţă politico-militară din lume şi de Parteneriatul Strategic cu aliaţii americani. Asigurarea securităţii României, a unui climat sigur în regiune, este una din condiţiile esenţiale pentru asigurarea prosperităţii şi dezvoltării durabile a ţării".
Kathleen Kavalec, ambasadorul SUA la Bucureşti a spus: "Acest exerciţiu este o dovadă a dedicării guvernului şi forţelor armate ale României pentru a avea una dintre cele mai moderne şi mai eficiente armate de pe continentul european. Tragerea unei rachete din aer este incredibil de dificilă, dar, aşa cum arată exerciţiul de astăzi, operatorii extrem de dedicaţi au abilităţile şi instrumentele necesare pentru a face exact acest lucru".
Doamna ambasador a subliniat importanţa Parteneriatului Strategic dintre Statele Unite şi România şi relaţia puternică de securitate dintre cele două state.
Kathleen Kavalec a mai spus: "Exerciţiul de astăzi (n.red. - ieri) este un exemplu al viziunii comune de pace şi stabilitate, iar Guvernul Statelor Unite este aici, pentru a sprijini şi a colabora cu România. Exerciţiul reprezintă investiţia continuă a României în securitatea şi descurajarea la Marea Neagră. În timp ce întreaga lume urmăreşte cum actorii maligni folosesc rachete pentru a teroriza şi ataca naţiuni paşnice, România oferă o apărare puternică şi vigilentă a flancului estic al NATO".
Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr a postat, pe pagina sa de Facebook, un video de la exerciţiilor care au avut loc la poligonul Capu Midia. "Prima tragere cu sistemul de rachete sol-aer Patriot aflat în dotarea Forţelor Aeriene Române, în poligonul Capu Midia", a scris Tîlvăr.
Potrivit informaţiilor oferite de Ministerul Apărării Naţionale în cadrul exerciţiului de ieri a fost lansată o ţintă care a ajuns la o distanţă de 60 de kilometri de ţărm, după care a fost lansată racheta PAC-2 ATM din sistemul Patriot, care a interceptat şi a distrus ţinta respectivă, totul decurgând conform planului iniţial.
O singură baterie Patriot costă peste 1 miliard dolari, din care sistemul de lansare valorează 400 milioane dolari, iar rachetele aferente costă 690 milioane dolari, potrivit think tank-ului Center for Strategic and International Studies.
Sistemul Patriot este construit de compania americană Raytheon, care a livrat până în prezent peste 240 de sisteme în 18 ţări. Sistemul Patriot a fost foarte solicitat în Orientul Mijlociu din cauza ameninţărilor permanente din regiune şi potrivit celor de la Raytheon a interceptat peste 150 de rachete balistice în luptă începând din anul 2015.
1. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 16.11.2023, 06:50)
...
1.1. de noaptea minții (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de XXX în data de 16.11.2023, 07:27)
Mai mult, militarii noștri hipercompetenti au conchis că întreruperea comunicării chiar este o dovadă că echipamentele sunt foarte performante. Dacă nu ar fi dat rateuri, ar fi fost niște gioarse sovietice.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.11.2023, 08:32)
"Tragerea unei rachete din aer este incredibil de dificilă" zise ambasadoarea? Mai bine ramanea sa o apere pe ziarista de la Digi, nu sa comenteze ceva la care nu se pricepe. S-a lansat o racheta sol-aer, de pe sol, nu din aer.
Revenind la bateria Patriot. Este de inteles dorinta armatei sa aiba ceva. Nu poti avea pretentia sa tragi cu prastia sau cu mitraliera daca intra un inamic pe teritoriul tarii. Dar situatia s-a schimbat radical fata de acum 10 ani cand renumele Patriot era cel mai puternic.
O baterie Patriot trebuie sa fie bine ascunsa pentru a nu fi doborata de niste drone de 10 000 de dolari bucata. Razboiul din Ucraina ne-a aratat acest lucru. Rusii au cautat sistemele Patriot si le-au avariat in cel mult doua saptamani de la sosirea lor pe front. Lucru confirmat de Casa Alba. Un sistem Patriot poate fi usor supraincarcat de tinte false sau tinte reale dar numeroase. Cu unul, doua, trei sisteme Patriot de un miliard bucata nu faci nimic decat in fata unui adversar inferior. Un adversar real va trimite 50 de drone de 10 000 de dolari bucata si sistemul tau Patriot va lansa o racheta, celelalte drone vor vedea de unde a fost lansata si se vor napusti acolo distrugandu-ti lansatorul de sute de milioane, apoi urmeaza radarul si celelalte sisteme.
Rusii au altfel de sisteme, aranjate pe linii defensive. Au sisteme cu capabilitati diferite pe care le repozitioneaza frecvent. Apararea antiaeriana nu este joaca de copii cum s-a facut la Midia. Iar NATO este amatoare la acest capitol.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.11.2023, 13:50)
Rusii n-au distrus nici macar un sistem Patriot! Au avariat usor unul care a fost reparat la fata locului cu ajutorul americanilor! In schimb aud saptamanal de cate o baterie ruseasca rupta! Trolache, mai intereseaza-te!
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.11.2023, 20:35)
Au distrus chiar doua. Mai intereseaza-te.
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.11.2023, 20:46)
Ucraina a primit doua sisteme Patriot. Unul din SUA, altul din Germania... zice CNN
"Ukraine currently has two Patriot air defense systems in country, one donated by the US and the other donated jointly by Germany and the Netherlands.CNN 16 mai 2023"
Casa Alba: Reuters May 17, 2023 - A U.S.-made Patriot missile defense system being used by Ukraine likely suffered some damage fr om a Russian strike, two U.S. officials said on Tuesday, adding that it did not appear to have been destroyed.
Ce s-a intamplat cu cel de-al doilea? Rusii zic ca l-au avariat/distrus si pe acela.... Si? Ce zic nemtii?
Reuters: BERLIN, Oct 5 (Reuters) - Germany is working on the supply of an additional Patriot air defence missile system to Ukraine in the winter months, German Chancellor Olaf Scholz said on Thursday.
Pai nemtii il inlocuiesc si pe cel de-al doilea. cele doua sisteme au fost facute KAPUT de rusi. Si nici SUA, nici Germania nu mai baga semnificative rachete interceptoare ca nu au cu ce.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.11.2023, 11:05)
e de ras sincer, la ideea ca e modern, iar cand vezi fumul ala zici ca-i ceva diesel de secol 19....
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.11.2023, 14:52)
33 % esec .Din 3 una nu a functionat
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.11.2023, 15:04)
"O singură baterie Patriot costă peste 1 miliard dolari",
se pare ca bugetul Romaniei,sta extrem de bine,daca
avem banuti ptr. asa distractie "ieftina''