SITUAŢIA DIN SPANIA:  O durere în plus pe capul euro

M.D.
Internaţional / 30 mai 2018

John J Hardy

John J Hardy

Situaţia din Italia rămâne tensionată după ce preşedintele Mattarella l-a desemnat pe Carlo Cottarelli (fost director FMI) drept prim ministru, intensificând "furia populistă", se arată în analiza trimisă redacţiei de către Saxo Bank.

John J Hardy, seful analizei FX de la Saxo Bank, susţine că "Cele mai recente sondaje arată că alegerile ar favoriza cele două partide populiste, mizând pe "un dispreţ popular" faţă de politicile fiscale direct legate de moneda şi piaţa unice. Elita UE are o sarcină dificilă: să convingă poporul italian care este cea mai bună opţiune până în septembrie, când vor avea loc alegeri".

În ceea ce priveşte situaţia din Spania, acesta a notat: "Ca şi cum situaţia din Italia nu ar fi fost suficientă pentru Europa, se pregăteşte o criză în Spania: primul ministru Mariano Rajoy va fi supus unui vot de încredere, vinerea aceasta. Partidul său Popular se confruntă cu un scandal de răsunet, în urma căruia unii membri au şi fost condamnaţi. Situaţia nu e similară întru totul Italiei - în Spania, "beneficiarul" crizei este un partid semi-naţionalist liberal, Ciudadanos, fără opinii eurosceptice. Totuşi, situaţia din Spania nu ajută deloc Europa şi euro".

Referitor la alocarea fondurilor, în raport se menţionează că "UE a început să schimbe prioritatea acordării de fonduri de la periferia Europei Centrale şi de Est, către periferia sudică a continentului. Chiar ieri, într-un editorial, cei de la Financial Times scriau că Grecia va beneficia de o creştere de 8% a finanţării (8% e şi maximum de creştere - n.r.), iar Spania, Portugalia şi Italia vor beneficia şi ele de creşteri semnificative, în vreme ce Ungaria, Cehia, Estonia şi Lituania vor vedea o reducere de 24% - de asemenea maximă - a alocării de fonduri pe 2018. Monedele din această parte a continentului au fost supuse unor presiuni considerabile din cauza grijilor existenţiale recente privind viitorul instituţional al Europei unite, în pofida unui euro destul de slab".

"Apoi, ca totul să fie "perfect", situaţia din Turcia reprezintă un risc financiar pentru băncile din UE, care au expuneri semnificative pe credite în băncile turceşti. Decizia Băncii Centrale a Turciei de a simplica sistemul complex de dobânzi luată săptămâna aceasta a consolidat lira turcească, dar să nu uităm că toată lumea se aşteaptă ca puterile lui Erdogan să crească şi mai mult după alegerile din 24 iunie", conchide John J Hardy.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb