Situaţie explozivă în Orientul Mijlociu

TUDOR DUMITRU
Ziarul BURSA #Internaţional / 31 ianuarie 2011

Situaţie explozivă în Orientul Mijlociu

Peste o sută de morţi şi mii de răniţi în urma manifestaţiilor din Egipt împotriva regimului Mubarak

Frăţia Musulmană anunţă extinderea protestelor în vecinătate pentru înlăturarea tuturor şefilor de stat fideli Casei Albe

Israelul, îngrijorat de situaţia din regiune

În Egipt domneşte haosul. Bilanţul revoltei sociale este zguduitor: peste 100 de morţi şi mii de răniţi într-una dintre cele mai sângeroase săptămâni de protes-te din ultima vreme, împotriva regimului Hosni Mubarak care datează de 30 de ani.

Magazine sparte, sedii ale unor ins-tituţii publice distruse, mii de deţinuţi evadaţi din puşcării, lupte de stradă, focuri de armă, mijloace de comunicaţii sistate - toate acestea exprimă realitatea dură care se petrece într-unul dintre cele mai influente state din Orientul Mijlociu, cu consecinţe deosebite asupra securităţii regionale.

Sute de mii de egipteni au manifes-tat violent într-unul dintre cele mai sângeroase weekend-uri din ultima vreme pe străzile capitalei Cairo şi în alte oraşe din ţară solicitând înlăturarea regimului Mubarak, reforma clasei politice şi începerea unor reforme economice şi sociale.

Apelul preşedintelui Hosni Mubarak de încetare a ostilităţilor şi demiterea, sâmbătă, a Guvernului, nu au avut niciun efect. În centrul capitalei Cairo, armata a înlocuit poliţia, iar violenţele s-au acutizat, protestatarii formând numeroase baricade.

Unul dintre fruntaşii opoziţiei, Mohamed ElBaradei, fost director al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, a susţinut că Hosni Mubarak, "trebuie să plece": "Preşedintele Mubarak nu a înţeles mesajul poporului egiptean. Discursul său este complet dezamăgitor. Protestele vor continua cu şi mai multă intensitate, până la căderea regimului".

Reacţia comunităţii internaţionale

Situaţia explozivă din Egipt a determinat reacţia promptă a comunităţii internaţionale, dar mesajul marilor puteri nu a fost pe placul protes-tatarilor. Asta din cauză că marile puteri nu au împărtăşit doleanţele protestatarilor - înlăturarea regimului Mubarak - ci au cerut actualului preşedinte începerea reformelor promise şi încetarea violenţelor armate.

Preşedintele american, Barack Obama, a convocat sâmbătă o reuniune a Consiliului de securitate naţională şi a solicitat regimului de la Cairo să aplice reforme şi să dea dovadă de "reţinere". Casa Albă a anunţat că ia în calcul să reanalizeze asistenţa militară acordată Egiptului, în situaţia în care Hosni Mubarak nu începe reformele. Cum violenţele au continuat, SUA a a anunţat că se pregăteşte să evacueze în cursul zilei de astăzi cetăţenii americani din Egipt.

"Chiar dacă am un mare respect pentru Barack Obama, ideea de a încredinţa sarcina aplicării unor reforme economice şi politice unui om care are un sistem autoritar şi care se află la putere de 30 de ani este un paradox", a afirmat Mohamed ElBaradei.

Un mesaj similar celui al SUA l-a avut şi UE, prin vocea preşedintelui Herman Van Rompuy, dar şi lideri politici ai statelor din cadrul Uniunii. Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, cancelarul german, Angela Merkel, şi premierul britanic, David Cameron, i-au cerut lui Mubarak să aplice rapid schimbări politice substanţiale şi să asigure desfăşurarea unor alegeri corecte.

Israelul, în gardă

Evenimentele din Egipt au stârnit îngrijorări majore în Israel. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat, ieri, că Israelul vrea să menţină pacea cu Egiptul.

Benjamin Netanyahu a precizat: "Pacea cu Egiptul durează de mai mult de trei decenii. Obiectivul nostru este ca această situaţie să fie menţinută". Netanyahu a mai subliniat că Israelul doreşte menţinerea stabilităţii în regiune. Netanyahu a mai precizat că a discutat despre situaţia din Egipt cu liderul de la Casa Albă, Barack Obama, dar şi cu secretarul de stat Hillary Clinton. În presa israeliană, serviciile secrete de la Tel Aviv au primit numeroase critici pentru faptul că nu au reuşit să prevadă evenimentele care au izbucnit în Egipt.

Frăţia Musulmană din Iordania anunţă extinderea protestelor în regiune

Agenţiile de presă străine au relatat faptul că liderul iordanian al Frăţiei Musulmane, Hammam Saeed a anunţat, sâmbătă, că protestele din Egipt se vor extinde şi în alte ţări din regiune şi că scopul acestor acţiuni este de înlăturare a influenţei SUA în zonă şi a dictatorilor susţinuţi de Casa Albă. Declaraţia liderului iordanian vine în contextul în care şi în alte state din Nordul Africii dar şi în Orientul Mijlociu au izbucnit deja o serie de proteste locale, dar de mai mici dimensiuni în comparaţie cu cele care au acaparat Egiptul. Potrivit Strafor, SUA şi Israelul sunt în alertă în urma implicării Hamas şi a Frăţiei Musulmane în Egipt. Între timp însă, situaţia din Tunisia - ţară care a dat tonul protestelor în regiune - s-a stabilizat, după fuga din ţară a dictatorului tunisian, Zine al-Abdine Ben Ali.

Potrivit agenţiei Reuters, un important lider islamist - Rachid Ghannouchi- se reîntoarce în Tunisia după 22 de ani.

WikiLeaks dezvăluie metodele brutale de acţiune ale poliţiei egiptene

Note diplomatice americane din 2009, publicate de WikiLeaks, dezvăluie represariile înfăptuite de autorităţile de la Cairo împotriva tuturor opozanţilor regimului, indiferent că sunt infractori, militanţi islamişti, opozanţi sau bloggeri. Într-una din notele diplomatice publicate în presa străină, citată de Mediafax, se arată: "Poliţia foloseşte metode brutale în principal împotriva infractorilor de drept comun, pentru a obţine mărturisiri, dar şi împotriva demonstranţilor, a unora dintre deţinuţi politici sau a trecătorilor ghinionişti. Un avocat pentru drepturile omului ne-a spus că există dovezi de tortură în Egipt încă din vremea faraonilor. ONG-urile apreciază că zilnic se înregistrează sute de incidente numai în comisariatele din Cairo". Documentele citate mai descriu poliţia egipteană drept o forţă complet scăpată de sub control.

MAE recomandă evitarea deplasărilor în Egipt

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) recomandă cetăţenilor români să evite deplasările care nu sunt absolut necesare în Egipt. Reprezentanţii MAE au precizat că mai recomandă cetăţenilor români care se află deja în Egipt sau care, în pofida alertei de călătorie, doresc să se deplaseze în această ţară, să se adreseze Ambasadei României la Cairo şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă. Reprezentanţii MAE au atenţionat cetăţenii români, care ignoră avertismentele şi se deplasează în zone de risc, că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele, întrucât posibilităţile de intervenţie în astfel de zone sunt reduse. Ambasada României la Cairo a primit 200 de apeluri de la cetăţenii români aflaţi în Egipt.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb