"Smart city este, în acest moment, doar un concept"

A consemnat Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 20 iulie 2020

"Smart city este, în acest moment, doar un concept"

(Interviu cu Silviu Neghină, Countries Director Europe în cadrul companiei Sigfox)

Sectorul smart cities a fost afectat de criza globală în aproximativ aceeaşi măsură ca celelalte sectoare, subliniază Silviu Neghină, Countries Director Europe în cadrul companiei Sigfox. Domnia sa ne-a spus, într-un interviu: "Vedem, totuşi, o digitalizare accelerată, însă încă este loc de îmbunătăţiri la viteza cu care se iau deciziile. Cred că în perioada aceasta focusul, aşa cum este şi normal, este pe soluţii care aduc valoare adăugată pe loc şi mai puţin pe proiectele generice de smart cities".

Reporter: > Cum este afectat sectorul de smart city de criza provocată de Coronavirus?

Silviu Neghină: Sectorul smart cities a fost afectat de această criză globală în aproximativ aceeaşi măsură ca celelalte sectoare. Vedem, totuşi, o digitalizare accelerată, însă încă este loc de îmbunătăţiri la viteza cu care se iau deciziile. Cred că în perioada aceasta focusul, aşa cum este şi normal, este pe soluţii care aduc valoare adăugată pe loc şi mai puţin pe proiectele generice de smart cities.

Reporter: Ce trebuie să înţelegem prin smart city şi cum vedeţi că s-ar dezvolta acest concept în următorii ani?

Silviu Neghină: Smart city sau Oraşul Inteligent este în acest moment doar un concept, atât la nivel local, cât şi la nivel global. Sunt foarte puţine oraşe, ca să nu zic niciunul, care să fie smart în adevăratul sens al cuvântului. Un oraş smart este acela în care componenta digitală primează, iar la aceeaşi masă stau şi lucrează împreună cetăţenii, autorităţile, universităţile şi companiile care furnizează soluţiile. Conceptul de smart cities ar trebui să îmi ofere în următorii ani posibilitatea să verific în timp real disponibilitatea locurilor de parcare dintr-o anumită zonă şi, de ce nu, cu suportul legal aferent şi rezervarea unui loc. Ar trebui să avem întotdeauna facturile de utilităţi bazate pe consum real prin conceptul de smart metering şi să existe ca beneficiu alerte de inundaţii, de scurgeri de gaze, de consum prea mare de curent şi aşa mai departe. Şi, nu în ultimul rând, un alt exemplu este acela în care studenţii au posibilitatea la facultate să dezvolte propriile soluţii de smart cities cu sprijinul furnizorilor de servicii Internet of Things. Cred că avem cu toţii o responsabilitate de a contribui la educarea pieţei, atât la nivel universitar, cât şi la nivel de autorităţi publice. Fiecare dintre noi poate aloca resurse fără nicio implicaţie financiară pentru a dezvolta competentele în domeniul smart cities - numai aşa putem ajunge să fim mai buni şi să digitalizăm oraşele aşa cum ne dorim cu toţii.

Reporter: Care sunt proiectele cu care participaţi dumneavoastră în acest domeniu?

Silviu Neghină: Conectivitatea furnizată de Sigfox este eficientă în anumite domenii, iar în celelalte putem acţiona ca soluţie de back-up - aproximativ 70% din proiecte pot folosi conectivitatea noastră. Lucrez de peste 8 ani în domeniul IoT şi pot spune foarte transparent că nu există nici o tehnologie care să acopere toate use case-urile. Fiecare tehnologie este potrivită pentru anumite use case-uri, iar la final clientul trebuie să ia decizia documentat, după o analiză tehnică şi, ulterior, un calcul care să ducă la cel mai mic cost pe durata de viaţă a bunului monitorizat sau digitalizat. Reţeaua construită de Sigfox este foarte potrivită în citirea contoarelor de apă, gaz şi, în funcţie de cerinţe, şi curent, în monitorizarea locurilor de parcare, în gestionarea iluminatului public, colectarea eficientă a gunoiului, monitorizarea temperaturilor diverselor produse, monitorizare calitate aer indoor şi outdoor, furnizarea de informaţii despre vreme cu ajutorul staţiilor meteo, monitorizarea persoanelor în vârstă şi multe alte proiecte.

Reporter: Ce proiecte presupune conceptul de smart energy şi în ce zone ale ţării?

Silviu Neghină: Smart energy este un concept destul de agnostic - în domeniul utilităţilor, sunt două faze ale digitalizarii care, din lipsă de cunoştinţe, sunt de multe ori confundate: "Smart Metering" şi "Automated Meter Reading". "Smart metering" presupune instalarea de contoare inteligente cu modul de comunicaţie încorporat şi diverse alerte emise din echipament direct. "Automated Meter Reading" presupune instalarea unui device împreună cu contorul existent şi culegerea de date din acesta. În cazul acesta, alertele sunt generate pe baza datelor analizate la nivel software. Din punct de vedere al proiectelor, reţeua noastră este pregătită să furnizeze conectivitate oriunde în România, mai ales că o antenă Sigfox poate acoperi până la 100 km rază, în câmp deschis. În acest moment, putem acoperi orice locaţie care nu are încă instalate antene Sigfox în aproximativ patru săptămâni.

Reporter: Ce proiecte aveţi acum în desfăşurare? Ce servicii oferiţi celor care dezvoltă proiecte smart?

Silviu Neghină: În ultima perioadă ne-am concentrat pe soluţiile de parcare, oferind echipamente cu autonomie de aproximativ 7 ani şi echipamente pentru recunoaştere automobilului care a parcat - această cartelă este foarte potrivită abonaţilor sau persoanelor cu dizabilităţi. De asemenea, oferim soluţii extrem de competitive pentru contoarele de apă şi gaz, cu echipamente cu autonomie de peste 15 ani şi un cost extrem de mic pentru companiile de utilităţi - suntem disponibili oricând să facem o analiză transparenţă a soluţiilor noastre în comparaţie cu ceilalţi jucători din piaţă, iar asta este valabil pentru orice proiect. În această perioadă complicată din cauza pandemiei, avem câteva soluţii extrem de folositoare: monitorizarea pacienţilor în spitalele temporare, monitorizarea distanţării sociale la birou/şcoală, monitorizarea calităţii aerului în grădiniţe/şcoli/universităţi, monitorizare asseturi fără acces la sursă de curent (aparate medicale, transport provizii). De asemenea, suntem disponibili să oferim suport tuturor celor care vor să dezvolte soluţii cu conectivitate Sigfox, fie că vorbim de mediul privat sau de cel universitar.

Reporter: Există investitori interesaţi să dezvolte astfel de proiecte?

Silviu Neghină: Ecosistemul Sigfox este format din peste 900 de soluţii care pot fi implementate în orice moment în România. Din acestea, am calificat deja peste 100, pentru că nu toate corespund principiului nostru "cel mai mic cost total pe toată durata de viaţă a soluţiei". Sunt extrem de mândru să spun că, deşi suntem la început în România, avem deja câţiva parteneri care au dezvoltat produse Sigfox - cel mai important nume este Delta Electronics, care a dezvoltat de la zero cel mai bun echipament pentru citirea contoarelor de apă, gaz şi curent.

Reporter: Cum vedeţi dezvoltarea smart ecity în următorii cinci ani şi unde este Sigfox în acest peisaj?

Silviu Neghină: Sigfox este unul din cei mai importanţi jucători globali de conectivitate IoT şi vom sprijini digitalizarea oraşelor prin cel mai mic cost pe durata de viaţă a obiectului monitorizat. În orice verticală în care conectivitatea noastră este cea mai potrivită, pentru că, încă o dată menţionez, nu suntem potriviţi în toate proiectele şi nici nu există vreo tehnologie care să fie, costul total pentru clienţi este cel mai mic. Lansăm această provocare oricărei entităţi pentru că la final este important să digitalizăm şi mai puţin să pierdem timp în alegerea unei tehnologii când aceasta nu este cea mai potrivită.

Reporter: Ce strategie ar trebui să adopte autorităţile pentru susţinerea antreprenorilor? Ce aşteptări aveţi de la Guvern în vederea sprijinirii sectorului de smart city?

Silviu Neghină: Cred că cea mai bună strategie este organizarea de discuţii transparente pe topicuri specifice, cu timp limitat alocat fiecărui furnizor de soluţie, cu demonstraţie live, cu prezentare de referinţe. Ar fi un "elevator pitch" pentru autorităţi dacă vreţi. Este foarte important să validăm împreună cu ei soluţiile tehnice şi, ulterior, să ne asigurăm că preţul plătit de ele este cel corect pentru cerinţele lor.

Reporter: Care este opinia dumneavoastră despre cadrul legislativ ce reglementează acest domeniu?

Silviu Neghină: Cred că trebuie o definiţie foarte clară a conceptului smart city şi a proiectelor care se pot implementa sub această umbrelă. Smart city este un concept agnostic în acest moment. Trebuie găsită o definiţie cât mai apropiată de ce se foloseşte la nivel global, iar după aceea fiecare ramură trebuie împărţită pe proiectele specifice. De exemplu, trafic inteligent poate însemna sincronizare şi echipare cu senzori a semafoarelor, supraveghere video a traficului, parcări inteligente, trasabilitate transport în comun, modalităţi moderne de plată a călătoriilor: SMS, card, cash etc. De asemenea, este foarte important ca toate soluţiile care se implementează să poată comunica una cu alta şi, în final, să se poată agrega datele într-o platformă de smart cities pentru fiecare oraş. Această platformă trebuie să aibă acces separat pentru cetăţeni, autorităţi şi companiile care oferă suport şi mentenanţă.

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Doar un concept, dar real deja pe una din străzile Clujului.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb