Prevederile Legii 544/2001 privind accesul liber la informaţiile de interes public nu sînt respectate, a afirmat ieri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Fundaţiei pentru o Societate Deschisă, Renate Weber. Domnia sa a acuzat autorităţile de secretomanie, arătînd că reprezentanţii societăţii civile nu au putut obţine informaţiile publice solicitate, decît prin intermediul instanţelor de judecată. Fundaţia pentru o Societate Deschisă, Centrul de Resurse Juridice şi Institutul pentru Politici Publice s-au adresat instanţelor în mai mult de 15 cazuri pe motiv că Ministerul Justiţiei, Institutul Naţional de Statistică, Serviciul Român de Informaţii, Camera Deputaţilor şi Secretariatul General al Guvernului nu au respectat legea privind accesul liber la informaţii. "Este hilar şi extrem de grav ca însuşi Ministerul Justiţiei să nu cunoască legile ţării şi e inadmisibil ca o instituţie de reprezentare a cetăţeanului, cum este Camera Deputaţilor, să nu ofere acestuia informaţii privind cheltuielile făcute din banii săi", a declarat Renate Weber.
Preşedintele FSD a arătat că nu a primit nici un răspuns de la Camera Deputaţilor la întrebarea privind banii cheltuiţi pe telefoanele, benzina şi dotarea birourilor teritoriale ale deputaţilor, pe motiv că acestea ar fi informaţii "clasificate". Procesul intentat Camerei Deputaţilor de cele trei instituţii este, încă, pe rol.
Renate Weber a precizat că Ministerul Justiţiei a cerut bani de mai multe ori pentru nişte informaţii pe care nu le-a furnizat nici pînă în prezent, deşi există şi o hotărîre judecătorească care îl obligă în acest sens. "Noi am solicitat informaţii din Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor, deţinut de către acest minister, care a cerut bani argumentînd că există un vechi ordin al ministrului în acest sens. Ordinul a fost, însă, abrogat prin apariţia Legii 544", a mai spus Renate Weber.