Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit şi Asociaţii previne: "O mulţime de chestiuni juridice pot interveni în încercarea de a recupera creanţele. Cum pot fi acestea soluţionate"

A.C
Comunicate de presă / 22 ianuarie 2018

Radu Pavel

Radu Pavel

Plata cu întârziere a datoriilor şi recuperarea cu greutate a creanţelor sunt chestiuni juridice des întâlnite în mediul de afaceri, iar ingeniozitatea de care dau dovadă debitorii pentru a nu plăti creanţele este uriaşă, atrag atenţia avocaţii specializaţi în recuperarea creanţelor şi litigii ai societăţii de avocatură Pavel, Mărgărit şi Asociaţii. Există o mulţime de cazuri în care datornici ai băncilor sau societăţilor de leasing ascund bunurile sau le înstrăinează cu rea-credinţă pentru a nu putea fi recuperate. De asemenea, există cazuri în care creditorii recuperează abuziv bunuri de la debitori. Trebuie ţinut cont însă că obstacolele în recuperarea creanţei nu sunt un capăt de drum. Un avocat specializat în recuperarea creanţelor şi litigii poate face toate demersurile necesare pentru a repune în drepturi clientul.

Avocatul Radu Pavel, Managing Partner al societăţii de avocatură Pavel, Mărgărit şi Asociaţii a participat recent la o conferinţă de presă în care a prezentat situaţii inedite cu care se pot confrunta în practică creditorii şi debitorii, cazuri cu care s-au confruntat clienţii societăţii de avocatură.

"Există două categorii mari de situaţii, în procedurile de recuperare a creanţelor. Pe de o parte, avem situaţia în care creditorul are un titlu executoriu, iar de cealaltă parte situaţia în care creditorul nu deţine un titlu executoriu. Avantajele preexistenţei titlului executoriu sunt multiple. Un prim avantaj ţine de factorul timp. Astfel, creditorul poate demara demersurile pentru recuperarea creanţei din ziua împlinirii scadenţei, fără a mai fi nevoie să treacă pe la instanţa de judecată. Un al doilea avantaj este legat de cheltuieli, acestea fiind considerabil mai reduse decâ în situaţia în care nu există un titlu executoriu. Un al treilea avantaj este de natură psihologică şi ţine de faptul că debitorul ştie că este pasibil de a îi fi executate toate bunurile, în contul acelui titlu executoriu, ceea ce va spori, din partea sa, eforturile de conformare", a spus avocatul coordonator Radu Pavel.

Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit şi Asociaţii s-a ocupat de cazuri complexe, ce aveau în vedere executarea creanţelor. În una dintre speţe, un client al societăţii de avocatură Pavel, Mărgărit şi Asociaţii a fost urmărit în vederea executării silite de o societate de leasing pentru luarea în posesie a bunului (o autoutilitară). La acea vreme, clientul se afla în procedură de reorganizare. În cadrul procedurii, creditorul a fost cuprins în categoria creditorilor chirografari. A fost achitată creanţa chirografară în cuantumul stabilit prin plan, însă societatea de leasing considerându-se nedreptăţită prin defavorizare, a cerut instanţei încuviinţarea preluării bunului - o autoutilitară şi cu ajutorul unui executor judecătoresc a preluat bunul pe care l-a şi valorificat imediat. Instanţa de executare a admis contestaţia, clientul a câştigat acţiunea în contradictoriu cu societatea de leasing, iar instanţa a dispus anularea întregii executări, precum şi întoarcerea executării prin restituirea autovehiculului. Pentru a acoperi prejudiciul produs clientului prin vânzarea bunului, s-a încheiat o tranzacţie între părţi.

De asemenea, societatea de avocatură Pavel, Mărgărit şi Asociaţii a gestionat o serie de dosare de executare ce aparţineau unei societăţi de leasing, ce avea de recuperat creanţe compuse din sumele datorate, scadente şi facturate, pe de o parte, precum si capitalul datorat şi nefacturat, pe de altă parte. Societatea de avocatură a efectuat toate demersurile necesare pe lângă executorii judecătoreşti, demersuri ce au constat în: somaţie imobiliară, poprire conturi, proces-verbal de sechestru, deplasare la sediul debitorului pentru sechestrare bunuri, înscriere proces-verbal de sechestru în AEGRM etc.

Creditorii care nu deţin un titlu executoriu au la îndemână procedura ordonanţei de plată. În ce priveşte ordonanţa de plată, societatea de avocatură Pavel, Mărgărit şi Asociaţii a instrumentat un dosar care a constat în recurgerea la această procedură de către client pentru a obţine un titlu executoriu. Cererea a fost admisă, debitorul a fost obligat să plătească datoria, ulterior s-au întreprins demersurile pentru punerea în executare a ordonanţei, reuşindu-se recuperarea integrală a creanţei. Interesant la această speţă a fost că, ulterior, odată ce creditorul a intrat în procedura insolvenţei, debitorul executat silit a formulat cerere de înscriere la masa credală exact cu suma recuperată. Surprinzător a fost şi faptul că, deşi nu a fost depus niciun înscris în susţinerea celor afirmate de el, cererea fostului debitor a fost admisă de administratorul judiciar, iar aşa - zisa creanţă a fost înscrisă în tabelul preliminar al creanţelor. Şi aşa a mai fost nevoie de un alt demers judiciar pentru a readuce lucrurile în forma lor firească şi anume a fost formulată o contestaţie pe care judecătorul sindic a admis-o, iar debitorul a fost înlăturat din tabelul de creanţe.

Cazurile de mai sus demonstrează că ingeniozitatea la care apelează debitorii pentru a nu restitui creanţele este mare. Este nevoie de un avocat specializat în recuperarea creanţelor şi litigii, pentru ca acei creditori pejudiciaţi să fie repuşi în drepturi, recomandă avocaţii de la societatea de avocatură Pavel, Mărgărit şi Asociaţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb