SOFIA: Angel Tîlvăr a deschis anul şcolar la liceul românesc "Mihai Eminescu"

Andrei Stan
Politică / 15 septembrie 2015

Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr, a deschis noul an şcolar la Liceul românesc "Mihai Eminescu" din Sofia, în cadrul unei ceremonii care a marcat darea în folosinţă a noului sediu al instituţiei, informează un comunicat al MAE transmis redacţiei.

Ministrul delegat a subliniat rolul esenţial al educaţiei pentru păstrarea identităţii naţionale în comunităţile istorice româneşti.

"Identitatea românească nu poate fi păstrată şi afirmată dacă nu este susţinută de şcoală. Pentru noi, românii, educaţia reprezintă nucleul culturii şi civilizaţiei: educaţia pe care ne-o dau părinţii noştri, educaţia pe care ne-o dau dascălii, învăţătorii şi profesorii noştri. Şcoala românească a fost prima instituţie a neamului românesc şi singura care îi cuprinde pe toţi românii de pretutindeni, pe toţi românii din întreaga lume", a spus Angel Tîlvăr, citat în comunicat.

Ministrul delegat a apreciat reluarea, prin înfiinţarea în 1999 a Liceului "Mihai Eminescu", a tradiţiei învăţământului secundar românesc în Bulgaria, după o întrerupere de peste 50 de ani, salutând dezvoltarea acestei noi instituţii şi interesul tot mai mare pe care membrii comunităţii româneşti din Bulgaria o acordă educaţiei în limba română.

El a mulţumit autorităţilor bulgare pentru sprijinul oferit în deschiderea noului sediu, exprimându-şi, totodată, speranţa că acest efort va fi însoţit de găsirea unor facilităţi de cazare a elevilor pe durata anului şcolar, ţinând cont de faptul că majoritatea membrilor comunităţii româneşti locuiesc la distanţă de Sofia.

Conform MAE, Primăria Generală a Sofiei a alocat în acest an pentru cei 70 de elevi români din clasele VIII-XII nouă săli de clasă, incluzând un etaj din clădirea Liceului bulgar "Kuzman Şapkarev", situat în centrul oraşului.

În cadrul unităţii de învăţământ, limba română se învaţă 18 ore în clasa a VIII-a, 7 ore în clasa a IX-a, 5 ore în clasa a X-a, 7 ore în clasa a XI-a şi 9 ore în clasa a XII-a. În acest an s-au înscris la liceu 25 de elevi la clasa a VIII-a.

Potrivit unui alt comunicat al MAE, ministrul Angel Tîlvăr a avut, în cadrul vizitei efectuate la Sofia, o întâlnire cu reprezentanţi ai mediului asociativ din comunitatea românească din Bulgaria.

Demnitarul a prezentat priorităţile mandatului său în ceea ce priveşte relaţia României cu românii de pretutindeni, accentuând asupra aspectelor referitoare la comunităţile istorice din jurul graniţelor.

"Ministrul Angel Tîlvăr s-a referit la demersurile depuse în vederea organizării primului Congres al Românilor de Pretutindeni, la cele privind modificarea legislaţiei privind finanţarea nerambursabilă a proiectelor depuse de românii de peste hotare şi la acţiunile pe care Departamentul Politici pentru Românii de Pretutindeni le întreprinde pentru a sprijini mediul asociativ în eforturile de accesare a fondurilor oferite prin intermediul programelor sale", se arată în comunicat.

Tîlvăr a insistat, de asemenea, asupra activităţii Departamentului Politici pentru Românii de Pretutindeni în direcţia susţinerii eforturilor depuse pentru păstrarea şi afirmarea identităţii româneşti.

Conform MAE, ministrul delegat a încurajat asociaţiile românilor din Bulgaria să încheie parteneriate cu organizaţii din judeţele de pe malul românesc al Dunării.

Reprezentanţii mediului asociativ au subliniat importanţa educaţiei în limba română pentru păstrarea identităţii etnice, solicitând sprijin în direcţia înfiinţării unui al doilea liceu cu predare în limba română în Bulgaria, la Vidin, într-o regiune cu o importantă prezenţă românească, şi a recunoaşterii caracterului de limbă maternă pentru limba română în sistemul de învăţământ.

Totodată, ministrul delegat a făcut o vizită la biserica Sfânta Treime din Sofia, lăcaş de cult aflat în proprietatea statului român.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb