SOFIA SE ÎNDREAPTĂ SPRE ALEGERI ANTICIPATE Guvernul Bulgariei a demisionat din cauza protestelor

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 februarie 2013

"Avem demnitate şi onoare. Poporul este cel care ne-a încredinţat puterea, astăzi noi i-o dăm înapoi", a declarat Boiko Borisov.

"Avem demnitate şi onoare. Poporul este cel care ne-a încredinţat puterea, astăzi noi i-o dăm înapoi", a declarat Boiko Borisov.

Victor Ponta: Instabilitatea politică din Bulgaria afectează intrarea României în Schengen

Partidul majoritar al fostului premier Boiko Borisov nu va propune un nou Executiv şi se va opune, în Parlament, formării unui nou Guvern

Protestele violente antiguvernamentale de la Sofia, pe fondul măsurilor de austeritate, l-au determinat pe premierul bulgar Boiko Borisov să anunţe, ieri, demisia Executivului său.

"Avem demnitate şi onoare. Poporul este cel care ne-a încredinţat puterea, astăzi noi i-o dăm înapoi", a declarat Boiko Borisov.

Manifestaţiile de la Sofia s-au soldat cu 28 de răniţi, între care cinci poliţişti, marţi şi miercuri, potrivit presei.

Un tânăr bulgar şi-a dat foc miercuri dimineaţa în faţa primăriei de la Varna (est). Bărbatul în vârstă de 36 de ani a fost spitalizat într-o stare critică, având arsuri pe 80 la sută din suprafaţa corpului, potrivit unei purtătoare de cuvânt a spitalului local. Un alt tânăr bulgar s-a autoincendiat marţi la Veliko Târnovo (centru), pe o trecere de pietoni, după care a murit din cauza rănilor. Poliţia a afirmat că acesta suferea de tulburări psihice.

Urmează alegeri anticipate

Stefan Antonov, jurnalist pentru publicaţia economică bulgară "Capital", ne-a relatat: "Protestele au început săptămâna trecută, iniţial din cauza facturilor la electricitate (n.r. preţurile au crescut cu 13%, în iulie 2012). În Bulgaria, avem trei distribuitori mari de electricitate (n.r. CEZ, Energo Pro şi EVN), care deţin monopolul în districtele pe care le acoperă.

Aşadar, iniţial, protestele erau îndreptate împotriva monopolurilor, însă au escaladat şi s-au trans-format în manifestaţii antiguvernamentale.

În plus, mare parte din populaţie dă vina pe Guvern pentru că ar fi favorizat achiziţia de active cu probleme de către două bănci mari , în ultimii trei ani.

Lipsa creşterii economice, dificultăţile cu care se confruntă companiile mici şi mijlocii şi şomajul care a ajuns la 12%, potrivit datelor oficiale, şi probabil, în realitate, la 18%, sunt motivele pentru cel mai scăzut rating guvernamental.

După trei zile de proteste masive, în principalele oraşe, primul ministru a decis să demisioneze ca să calmeze tensiunile".

Potrivit lui Stefan Antonov, acum, partidul primului ministru, GERB (Citizens for European development of Bulgaria) care deţine 117 de locuri în Parlament din 240, va fi primul care va primi mandat să formeze noul cabinet. Mulţi parlamentari şi-au părăsit partidele, iar acum au devenit independenţi şi susţin GERB, aşa că partidul prim-ministrului Boiko Borisov poate bloca votul unui nou guvern.

Partidul GERB nu va folosi şansa să formeze noul cabinet şi se va opune şi încercărilor în acest sens din partea altor partide, potrivit primului-ministru.

"Probabil, vom avea alegeri anticipate în aprilie, iar până atunci un Executiv desemnat de preşedinte".

Victor Ponta: Decizia privind intrarea în Schengen va fi serios influenţată de instabilitatea politică din Bulgaria

Premierul Victor Ponta a declarat ieri, la scurt timp după demisia guvernului bulgar, că o eventuală decizie în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din martie privind intrarea în Schengen "va fi serios influenţată de instabilitatea politică din Bulgaria". Ponta a amintit că România şi Bulgaria sunt cuplate în dosarul aderării la Zona Schengen, adăugând că, până acum, nu a încercat decuplarea de Bulgaria.

Vânzări masive la Bursa din Bulgaria

Investitorii au început să vândă masiv acţiunile listate la Bursa de Valori din Bulgaria, după anunţul demisiei lui Boiko Borisov, potrivit presei locale.

În cursul dimineţii de ieri, declinul cel mai grav - de aproape 20% - aparţinea titlurilor "Toplivo".

Ivan Takev, CEO-ul bursei din Sofia, a preferat să nu comenteze legătura dintre performanţa acţiunilor listate şi situaţia politică din Bulgaria.

Operatorul bursier a oprit tranzacţionarea acţiunilor companiilor energetice, din cauza informaţiilor apărute în presă despre aceste companii.

Până pe 22 februarie nu vor fi tranzacţionate acţiunile "CEZ Bulgaria", "CEZ Electro Bulgaria", "Energo-Pro Retele" şi "Energo-Pro Vânzări", arată presa locală.

Autorităţile bulgare au în discuţie revocarea licenţei CEZ AS pentru distribuţia de electricitate în ţară, ca urmare a anchetei des-făşurate de Agenţia locală pentru Inspecţie Financiară la producătorul ceh de utilităţi.

Bulgaria nu retrage licenţa CEZ, deocamdată

Deşi premierul Boiko Borisov declarase marţi într-o conferinţă de presă că licenţa CEZ va fi revocată până la sfârşitul zilei, statul bulgar a cerut companiei ca până în aprilie să elimine toate neregulile constatate.

Autoritatea de reglementare va analiza din nou problema revocării licenţei CEZ Bulgaria, divizie a grupului energetic CEZ din Cehia, în aprilie.

Borisov anunţase în conferinţa de presă de marţi o reducere cu 8% a preţului electricităţii, de la 1 martie. Autoritatea de reglementare a dat înapoi şi în această privinţă.

Conducerea instituţiei a explicat că nu au primit o solicitare de modificare a cotelor din partea Companiei Naţionale de Electricitate, NEK, şi Operatorul Sistemului Energetic, ESO, iar autoritatea de reglementare nu poate lua o decizie în lipsa acestora.

Reprezentanţii autorităţii de reglementare nu au reuşit să explice dacă reducerea preţului electricităţii este posibilă, din punct de vedere legal, şi dacă va mai avea sau nu loc această măsură.

Iuliana Ivanova, preşedinte demisionar al autorităţii de reglementare, a declarat că nu a vorbit cu premierul Borisov şi că a aflat din presă despre intenţia acestuia de reducere a preţului electricităţii cu 8%.

Agenţia pentru Inspecţie Financiară a iniţiat în 2012 o investigaţie la divizia CEZ din Bulgaria, iar la data de 8 februarie 2013 a emis un raport care arată că societatea cehă "a eludat cerinţele Legii privind licitaţiile publice".

Ministerul Energiei i-a solicitat Inspecţiei să realizeze o anchetă similară la diviziile locale ale societăţii austriece EVN AG, respectiv la compania cehă "Energo-Pro".

Luna aceasta, "CEZ Electro" Bulgaria a informat că obţine un câştig de numai 9% la fiecare factură de energie electrică, iar restul banilor ajung la producătorii din domeniu.

CEZ controlează companiile ce furnizează electricitate în Sofia şi Pleven, care generează 41% din consumul de profil din Bulgaria.

Amintim că Albania a revocat licenţa CEZ în luna ianuarie, în urma disputelor pe marginea tarifelor şi taxelor. Compania cehă a anunţat că se va adresa unei curţi internaţionale de arbitraj în urma pierderii licenţei în Albania.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. care sa dea acest mesaj. Cu parere rau atunci cand v-am descris ca fiind un premier tanar si curajos pare sa apartina trecutului in cea ce priveste curajul. Pacat, ati fi putut schimba optica internationala aratand ca Romania dispune de mai mult decat de o persoana capabila a se lua la tranta cu rechinii. "Victor Ponta: Instabilitatea politică din Bulgaria afectează intrarea României în Schengen "

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb