Solidaritate cu forţa

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 18 iunie 2010

Reprezentanţii în companiile unde statul este minoritar, obligaţi să-şi doneze indemnizaţiile

Reprezentanţii statului în Consiliile de Administraţie (C.A) şi în Adunările Generale ale Acţionarilor (A.GA.) din companiile private la care statul este acţionar minoritar vor fi obligaţi să-şi doneze indemnizaţiile Fondului de Solidaritate înfiinţat de Guvern.

Anunţul l-a făcut, ieri, premierul Emil Boc, care a subliniat că reprezentanţii statului care nu se vor conforma deciziei vor fi demişi.

Emil Boc a explicat: "Nu vor mai exista salarii ale secretarilor de stat sau ale consilierilor de miniştri sau altor persoane desemnate de minis-tere în C.A. la companiile unde statul are capital minoritar peste nivelul stabilit de lege. Noi nu putem să stabilim indemnizaţii la aceste societăţi private unde statul nu este acţionar majoritar, dar am stabilit foarte clar că toţi reprezentanţii statului, care sunt reprezentaţi în baza legii la aces-te societăţi, vor dona, în mod obligatoriu, sub rezerva pierderii funcţiei, toată acea indemnizaţie în Fondul de Solidaritate. Cei care nu respectă această regulă vor fi demişi imediat".

Premierul a menţionat că funcţionarii publici din ministere care reprezintă statul în C.A. nu-şi vor pierde funcţia din minister, ci numai calitatea deţinută în cadrul CA, în situaţia în care nu se conformează noii decizii a Guvernului.

"Spre exemplu, la compania < Petrom > 20% din salariul directorului general revenea reprezentantului în C.A., inclusiv reprezentantului din partea statului", a arătat Boc.

În ceea ce priveşte companiile cu capital majoritar de stat, premierul a amintit că Guvernul a decis, încă de anul trecut, să plafoneze sumele obţinute de reprezentanţii statului în C.A. la maxim 48 lei (respectiv 1% din salariul lunar al directorului).

Privind salariile mari din companiile de stat, premierul Emil Boc a menţionat că acestea vor fi plafonate până la un anumit nivel, care va fi stabilit în perioada următoare.

În ceea ce priveşte reducerile de personal din sectorul bugetar, Emil Boc a menţionat că numărul de bugetari care vor fi să fie disponibilizaţi va fi stabilit în perioada imediat următoare, în baza unei analize aflate în lucru. Conform primului-ministru, din decembrie 2008 şi până în prezent, au fost reduse 36.000 de posturi în sectorul public.

Totodată, cheltuielile materiale ale instituţiilor publice vor fi reduse cu 20% în trimestrele trei şi patru ale anului curent, iar cele cu carburanţii cu 50% până la finele anului, a mai spus premierul.

Nu în ultimul rând, Emil Boc a mai precizat că Executivul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă, prin care autorităţile locale vor beneficia de un împrumut din partea Guvernului de 360 milioane euro, pentru plata datoriilor la furnizori.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb