Soluţie de criză: fotbal "pe datorie"!

D.N.
Ziarul BURSA #Sport / 4 martie 2015

Soluţie de criză: fotbal "pe datorie"!

Afectat de criza financiară, fotbalul autohton a găsit o modalitate temporară pentru desfăşurarea activităţii: totul se face "pe datorie". Chiar dacă la nivel declarativ atât Liga Profesionistă cât şi Federaţia Română de Fotbal militează pentru fair-play financiar şi implementarea unor măsuri care să creeze cadrul unei competiţii "sănătoase", distanţa de la vorbe la fapte rămâne una foarte mare. Cluburile intră în insolvenţă sau dispar într-un ritm ameţitor, federaţia are pierderi financiare de ordinul milioanelor de euro, investitorii şi sponsorii sunt tot mai rari, dosarele penale care au tangenţă cu fotbalul sunt din ce în ce mai frecvente.

În Comitetului Executiv al FRF va fi dezbătută problema echipelor care, din punct de vedere sportiv ar avea dreptul să se înscrie în competiţiile intercluburi organizate de forul continental, dar care îşi pierd acest drept din cauza problemelor financiare. Preşedintele LPF, Gino Iorgulescu, încercă să obţină de la UEFA o derogare pentru cluburile aflate în insolvenţă: "Numai UEFA poate decide dacă o echipă în insolvenţă poate juca în Liga Campionilor. Noi am făcut o adresă la UEFA şi aşteptăm un răspuns, pentru că au fost situaţii, cu ani în urmă, au fost echipe care au jucat în cupele europene, dar nu mai sunt aceleaşi condiţii, au schimbat puţin regulamentul. În acest sens am făcut adresa şi aşteptăm să ne răspundă. Trebuie să luăm lucrurile bune din această insolvenţă, pentru că toate cluburile ar trebui să se limiteze la banii pe care îi pot da jucătorilor şi să susţină activitatea respectivă. Sperăm să nu ajungem în situaţia ca finala Cupei României să fie între două echipe aflate în insolvenţă. Se va lua o hotărâre în Comitetul Executiv sau în Adunarea Generală cine va merge în Liga Europa din Cupa României". Până vor înţelege patronii sau preşedinţii de club să se limiteze la banii pe care îi au - să nu se mai ajungă la situaţii în care doar fondul de salarii depăşeşte cu peste 50% toate veniturile clubului într-un sezon, FRF şi LPF ar trebui să impună un plan de măsuri, astfel încât în competiţie să nu mai fie înscrise echipele care nu au un buget clar, fără surse de finanţare certe, capabile să poată acoperi toate cheltuielile aferente unui an competiţional. Având în vedere şi veştile care au venit dinspre FRF în această săptămână, se poate spune că situaţia este alarmantă. Federaţia Română de Fotbal a înregistrat pierderi financiare de 19.394.647 de lei în 2014 (o pierdere netă din activitatea economică de 6.363.842 de lei şi o pierdere aferentă activităţii nonprofit de 13.030.805 lei ), conform bilanţului contabil care va fi supus la vot în cadrul Adunării Generale a FRF, din 30 martie. Conform unui document oficial obţinut de Mediafax, toate veniturile FRF înregistrate în 2014 au fost de 57.790.836 de lei, iar totalul cheltuielilor a fost de 77.185.484 de lei. Totalul datoriilor FRF la data de 31 decembrie 2014 se ridicau la suma de 35.452.745 de lei. Din câte se observă, fotbalul autohton se află într-o situaţie grea. Faptul că interesul publicului pentru fenomenul fotbalistic a scăzut în ultimi ani, din cauza unor măsuri neinspirate ale cluburilor şi a lipsei de măsuri din partea forurilor tutelare, a atras după sine şi pierderi financiare consistente. Sumele încasate din vânzarea de bilete sunt infime, iar dezinteresul sponsorilor pentru nişte competiţii care nu se mai bucură de o audienţă foarte consistentă este evident. Devine o certitudine că fotbalul "pe datorie" nu este o soluţie, chiar şi în cazul fericit în care UEFA ar accepta, pentru moment, ca echipele aflate în insolvenţă să participe în cupele europene.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Tot footbalul romanesc este o adunatura de functionari publici corupti, interlopi si hoti ce sifoneaza banul public!!!!Implicarea autoritatilor locale in asa ceva este o MARE MAGARIE!!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb