Cel mai recent sondaj publicat de firma de cercetare independentă Povaddo pentru Philip Morris International arată că 8 din 10 români (80%) consideră că fumătorii adulţi ar trebui să primească informaţii corecte, fundamentate ştiinţific, despre produsele fără fum - alternative mai bune la continuarea fumatului, arată un comunicat de presă transmis redacţiei. Cu toate acestea, sondajul arată că 7 din 10 români (69%) nu cunosc aceste produse şi nici modul în care ele funcţionează. În plus, 77% dintre respondenţi consideră că inovaţia, ştiinţa şi progresul tehnologic pot juca un rol semnificativ în reducerea prevalenţei fumatului.
"Este încurajator să vedem că oamenii au încredere în ştiinţă şi inovaţie şi sunt receptivi la informaţiile argumentate ştiinţific. La rândul nostru, credem că este important să informăm corect astfel încât românii să poată lua decizii în cunoştinţă de cauză. Trăim în epoca tehnologiei, iar ştiinţa ne rămâne cel mai bun aliat. Continuăm, aşadar, să investim în ştiinţă şi cercetare, pentru a accelera tranziţia de la ţigări la produse mai puţin nocive. Ne-am asumat misiunea, atât la nivel internaţional, cât şi în România, de a construi un viitor fără fum. În acest sens, vom continua să explicăm, ori de câte ori este nevoie, de ce produsele care nu ard tutunul reprezintă o alternativă mai bună la continuarea fumatului" a declarat Emma Zeicescu, Director Communications Philip Morris România.
Studiul abordează şi conceptul de "reducere a riscurilor", care se referă la modul în care ne folosim de progresele înregistrate în ştiinţă şi tehnologie pentru a reduce efectele negative ale unor comportamente potenţial dăunătoare. Românii apreciază că reducerea riscurilor în privinţa fumatului prezintă beneficii majore pentru sănătatea publică:
-7 din 10 români (71%) consideră că guvernele pot ajuta la îmbunătăţirea sănătăţii publice prin politici care încurajează fumătorii să treacă la alternative fără fum, inovatoare şi avansate tehnologic, care au potenţialul de a fi mai puţin dăunătoare decât continuarea fumatului.
-64% dintre respondenţi sunt de acord că susţinerea de către guvernanţi a produselor fără fum poate să sprijine egalitatea de şanse şi să reducă inegalităţile legate de sănătate şi le oferă fumătorilor adulţi din medii socio-economice defavorizate acces la alternative mai bune decât continuarea fumatului.
"În România avem 5 milioane de fumători care merită politici de sănătate reale şi coerente şi soluţii fundamentate ştiinţific. Suntem una dintre puţinele ţări din Uniunea Europeană în care vedem o creştere a prevalenţei fumatului şi este esenţíal să facem eforturi pentru a-i convinge pe fumători să se lase de fumat sau să aleagă o alternativă mai bună la continuarea fumatului", a declarat Emma Zeicescu, Director Communications Philip Morris România.
În context european, 74% dintre români consideră că Uniunea Europeană ar trebui să dedice timp şi resurse pentru eradicarea fumatului şi să-i încurajeze pe toţi fumătorii fie să renunţe complet, fie să treacă la o alternativă mai puţin riscantă, fundamentată ştiinţific, se precizează în comunicat.