Peste 35% dintre românii care deţin un sistem de securitate, acasă, l-au instalat acum mai bine de 5 ani, arată sondajul "Cum preferă românii să îşi securizeze locuinţele", comandat de Atu Tech şi realizat pe un eşantion de 1.856 de respondenţi, cu vârste peste 18 ani, din mediul urban şi rural, în intervalul 10 - 15 iulie 2019.
Datorită ritmului accelerat al avansului tehnologic din domeniu, sistemele de securitate cu o vechime mai mare de 5 ani sunt soluţii învechite şi prezintă riscuri asumate de proprietari, în măsura în care modelele vechi nu pot oferi un nivel ridicat de protecţie şi au o incidenţă crescută la defecţiuni.
Sorin Felea, director Atu Tech, a declarat: "Este foarte important ca sistemele de securitate să fie de actualitate, fie că vorbim despre sisteme de alarmă, sau de supraveghere video. Trebuie să ţinem cont că sistemele de securitate sunt mereu pornite, iar o funcţionare continuă necesită şi mentenanţă. Astfel, cel puţin o dată pe an, este recomandată verificarea componentelor sistemului: camerele de supraveghere, sursele de alimentare, cablurile, conexiunile camerelor, DVR-ul şi harddisk-ul etc. Sistemul de alarmă trebuie înlocuit doar în cazul în care componentele nu mai dau randament. Recomandăm teste pentru a vedea calitatea senzorilor de alarmă, dar şi pentru a determina dacă sistemul comunică bine cu dispeceratul sau cu telefonul proprietarului".
În prezent, instalarea unui sistem de securitate este mult mai accesibilă în comparaţie cu acum 5 - 7 ani. Astfel, daca acum 5 ani, un sistem de supraveghere video complet, cu 4 camere cu o rezoluţie de 1 MP + DVR + cablu (100 metri) + sursa de alimentare + HDD, costa aproximativ 1.600 de lei, în prezent, un sistem complet de supraveghere video, pe o configuraţie similară, dar cu o rezoluţie de 2 MP, costă 800 de lei. Specialiştii în sisteme de securitate Atu Tech recomandă ca instalarea să fie făcută de instalatori autorizaţi.