Sondaj Bloomberg: Preţul petrolului ar putea să scadă după alegerile din Irak

Alina Vasiscu
Ziarul BURSA #Internaţional / 31 ianuarie 2005

Preţul petrolului brut ar putea să scadă în această săptămînă, piaţa fiind mai puţin tensionată după alegerile din Irak (n.r. - care s-au desfăşurat ieri), arată un sondaj realizat de Bloomberg, în perioada 24-28 ianuarie. Traderii şi analiştii chestionaţi sînt de părere că violenţele vor fi mai puţine după momentul alegerilor, fapt care va influenţa în mod pozitiv piaţa petrolului. Traderii cred, în proporţie de 48% (26 din 54 de respondenţi), că preţul ţiţeiului va scădea în zilele următoare. Numai 18 consideră că acesta va urca, iar zece anticipează că evoluţia va fi una nesemnificativă. Cu o săptămînă în urmă, 35% dintre traderi şi analişti afirmau că preţul petrolului va scădea în intervalul 24-29 ianuarie, iar 44% - că acesta va creşte.

"Preţurile de săptămîna trecută au inclus < un premiu > de risc geopolitic", declară Dariusz Kowalczyk, strateg la "CFC Securities" din Hong Kong.

În ultima zi a săptămînii trecute, cotaţiile petroliere au pierdut peste 3% faţă de ziua anterioară, investitorii fiind convinşi că Organizaţia ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) îşi va menţine cotele de producţie actuale. La New York Mercantile Exchange, petrolul brut era cotat la 47,18 dolari/baril, în scădere cu 1,66 dolari, iar la International Petroleum Exchange din Londra, ţiţeiul Brent a fost tranzacţionat la 44,95 dolari/baril, cu 1,49 dolari mai puţin decît în ziua precedentă.

OPEC, care realizează mai bine de o treime din producţia mondială de ţiţei, s-a reunit ieri, la Viena, unde a decis să nu micşoreze producţia. La 1 ianuarie 2005, OPEC şi-a redus cotele de producţie cu un milion de barili/zi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb