Întreprinderile de dimensiuni mijlocii şi mari din întreaga lume îşi vor reduce cheltuielile de investiţii în medie cu 12% în acest an pe fondul efectelor economice devastatoare aduse de lockdown şi de celelalte măsuri de prevenţie impuse de autorităţi din toate ţările în răspuns la pandemia de Covid-19, arată un sondaj citat de Reuters.
Reducerea anticipată este mai mare decât declinul de 11,3% al Capex care a avut loc în 2009 ca urmare a crizei financiare globale şi ar fi cea mai abruptă cădere din toţi cei 14 ani în care compania Refinitiv realizează astfel de măsurători.
"Pentru multe firme, experienţa la limita supravieţuirii a lockdown-ului - când cash-flow-ul a dispărut pur şi simplu - va avea un efect îndelungat asupra dispoziţiei de a-şi asuma riscuri şi de a investi", spune Keith Wade, economist şef la asset managerul britanic Schroders, care adaugă că "investiţiile mai slabe vor îngreuna o recuperare în productivitate şi vor consolida rezultatul unei creşteri a PIB mai lente".
La nivel sectorial, energia, consumul discreţionar şi real estate-ul sunt văzute ca înregistrând cele mai mari reduceri la nivel de cheltuieli de investiţii, cu tăieri de 25%, 23% şi 20%. Printre numele mari care au anunţat deja tăieri mari se numără British Petroleum, Exxon Mobil sau General Electric, cu scăderi ale Capex de cel puţin 20% în 2020.
Pe ţări, companiile din SUA vor tăia cheltuielile de investiţii cu 22%, firmele din Rusia cu 19,2%, iar întreprinderile din Franţa cu 13,4%. În Asia, societăţile sud-coreene vor reduce investiţiile în medie cu 16%, potrivit estimărilor, urmate de firmele japoneze cu un declin de 11%.
În China, care a reuşit să-şi pună sub control epidemia de coronavirus, declinul aşteptat al cheltuielilor de investiţii va fi mult mai redus, de doar 4,5%.
Sondajul mai arată că analiştii se aşteaptă ca firmele să reducă în medie costurile de operare cu 19,7% în acest an, scădere ce ar reprezenta cel mai amplu declin din ultimii 14 ani. Veniturile sunt aşteptate de asemenea să se reducă cu 5% în acest an, în timp ce întoarcerea la nivelurile de profitabilitate anterioare crizei va dura mai mult ca urmare a modificărilor permanente în materie de comportamente de consum.
1. Capitalismu e pe moarte
(mesaj trimis de Cristian în data de 08.07.2020, 06:48)
Capitalismu își trăiește agonia înainte de a face implozie in propria lăcomie și nesăbuință.
De asta era anii planetei ne pregatesc un regim fascist planetar, sa mai poată ține conectat la aparate o vreme acest sistem ticălos apoi să-l înlocuiască cu ceva și mai și.