RPTV informează că un sondaj realizat de INSCOP, comandat de Revista Capital arată cum privesc românii situaţia prin care trece România. Majoritatea răspunsurilor la chestionarul INSCOP Research care evaluează percepţia privind starea economiei şi măsurile ce trebuie luate de Guvern sunt extrem de tranşante şi arată o aşteptare uriaşă a românilor din partea celor care conduc ţara.
Sondajul precizează că singura întrebare la care s-a primit un răspuns echililibrat a fost cea legată de riscul de infectare. Rugaţi să auto-evalueze cât de mare este riscul să contacteze personal coronavirus, 23% dintre respondenţi au declarat că riscul este mare, 28,4% moderat, 24,6% un risc mic şi 18,9% că nu au niciun risc să se infecteze. 5,1% reprezintă procentul non-răspunsurilor.
Proporţia celor care nu cred că se pot infecta de 43 % este destul de ridicată şi arată că este nevoie de explicarea mai clară a riscurilor la care se expun, la care-i expun pe cei din jur, în paralel cu o întărire a măsurilor de prevenire a răspândirii coronavirusului, mai precizează sursa.
Remus Ştefureac, director INSCOP Research: "Ponderea românilor care cred că ei personal au un risc de infectare cu coronavirus mare şi moderat (51,4%) este mai mare decât cea a românilor care cred că au un risc de infectare mic sau nu au nici un risc să se infecteze (43,5%). Totuşi, procentul scepticilor este mare, iar faptul că aproape unul din cinci români crede că nu are niciun risc să se infecteze este îngrijorător în condiţiile în care, pe fondul ratei de îmbolnăvire ridicate şi a lipsei unui tratament, toţi medicii epidemiologi ne spun clar că oricine poate fi o ţintă a acestui virus agresiv. Acesta este grupul de populaţie cel mai suceptibil de a trata cu lejeritate regulile de izolare solicitate şi impuse de autorităţi."
Potrivit sondajului, acordul faţă de declararea stării de urgenţă este aproape unanim.
94,1% dintre români sunt de acord cu declararea stării de urgenţă pe teritoriul României pentru limitarea epidemiei de coronavirus. Doar 5,1% îşi exprimă dezacordul, în timp ce 0,9% nu ştiu sau nu răspund. Aceste cifre ne indică faptul că există un spaţiu social extrem de generos pentru măsurile pe care urmează să le ia autorităţile, se arată în sondaj.
Întrebaţi dacă economia României va fi sau nu afectată de epidemia de coronavirus, 91% dintre români au răspuns afirmativ, 5,2% negativ. 3,9% este procentul non-răspunsurilor. Un prim indicator al stării de anxietate care începe să domine societatea românească, cu un potenţial exploziv în lipsa unor măsuri adecvate, mai informează sursa.
În concordanţă cu răspunsul anterior, la întrebarea dacă sunt de acord că statul ar trebui să ia măsuri speciale pentru ajutorarea cetăţenilor care au fost afectaţi din punct de vedere economic din cauza epidemiei de coronavirus, se înregistrează un număr uriaş de răspunsuri care cer intervenţia Statului Român. 97,1% dintre respondenţi cer măsuri speciale pentru ajutorarea cetăţenilor, doar 1,5% nu sunt de acord cu ele, în timp ce procentul non-răspunsurilor este de 1,4%.
Întrebaţi care ar fi principalele două măsuri pe care ar trebui să le ia Statul pentru sprijinirea angajaţilor/persoanelor fizice afectate de epidemia de coronavirus din punct de vedere economic 44,3% au indicat amânarea plăţii ratelor la bancă.
-43,8% plata de către stat a unui procent din salariu cu condiţia ca angajatorul privat să nu efectueze concedieri
-25,5% concediul plătit de stat
-25% dintre respondenţi au ales reducerea unor impozite
-21,7% aplicarea unor scutiri de taxe
-21,5% suportarea de către stat a plăţii unei părţi din contravaloarea facturilor la utilităţi pentru persoanele concediate din cauza epidemiei de coronavirus. 1% au indicat alte măsuri.
-0,5% au ales varianta "niciuna dintre măsurile indicate".
-2,1% reprezintă procentul non-răspunsurilor.
Potrivit lui Remus Ştefureac, director INSCOP Research: "Aproape toţi românii cred că statul ar trebui să ia măsuri speciale pentru ajutorarea cetăţenilor care au fost afectaţi din punct de vedere economic din cauza epidemiei de coronavirus, fapt care arată dimensiunea riscului economic personal perceput de oameni. Plata de către stat a unui procent din salariu cu condiţia ca angajatorul privat să nu efectueze concedieri şi amânarea plăţii ratelor la bancă sunt principalele măsuri pe care cred românii că ar trebui să le ia statul pentru pentru sprijinirea angajaţilor/persoanelor fizice afectate de epidemia de coronavirus din punct de vedere economic."
Sondajul INSCOP Research a fost realizat în perioada 20-24 martie 2020, în parteneriat cu Verifield, la comanda revistei CAPITAL. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eşantionului fiind de 800 de persoane, reprezentativ pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3,5%, la un grad de încredere de 95%, încheie sursa.
1. Testarea in Bucuresti
(mesaj trimis de Cris în data de 26.03.2020, 20:35)
Testarea in Bucuresti propusa de Firea si doctorul Cercel este o masura IMBECILA. Pe langa faptul ca nu are nicio relevanta statistica starea de sanatate a 10.500 de oameni culesi aleator de prin blocuri.. acest test nu se concenteaza pe zona de risc si anume.. milionul de romani care a revenit in tara, in ultimele 2 saptamani si care s-au dispersat prin totata tara, in special in mediul rural... Aia trebuie testati, ca au intrat cu mainile in solduri prin vama Bors.. fara sa fie intrebati nimic..
Romania nu e Coreea de Sud ci e Africa Europei.. 70% din infectati s-au infectat in spitale.
Aceste spitale vor crapa in cel mai scurt timp o sa vedeti .. si vom avea mii de imbolnaviti contagiosi care NU vor putea fi controlati in izolare la domiciliu.. Credeti ca in rural, unde e WC-ul in curte, va putea lumea fi tinuta in casa de doi politzai locali.. ?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.03.2020, 02:39)
Daca nu a reusit virusul sa se raspindeasca destul de repede il ajuta Firea.
Va venii o masina cu doua asistente echipate corespunzator sa ne testeze individual dupa ce se plimba si intra in contact cu tot Bucurestiul deci mai mult ca sigur cu persoane infectate.
Bine inteles pentru ca echipamentele fiind deficitare nu se vor reechipa pentru fiecare persoana dar vor infecta cu echipamentul (mai ales cu minusile) pe toata lumea.
Pentru testul din deget au oare suficiente ace ... sau le vor refolosi ... daca nu ne da corona poate lom altceva la oferta hepatita sau poate HIV.
3. WC public
(mesaj trimis de anonim în data de 27.03.2020, 06:40)
Oraș Fără WC public : ce face milițianul vs căcăciosul penal?