7 din 10 români consideră că fumătorii adulţi ar trebui încurajaţi să treacă la alternative fundamentate ştiinţific, prin taxarea acestor produse la un nivel redus faţă de ţigări, dar suficient de ridicat pentru a descuraja consumul de către tineri şi nefumători, potrivit unui sondaj publicat de firma de cercetare independentă Povaddo, pentru Philip Morris International.
De asemenea, sondajul arată că românii atribuie un rol important guvernului, în calitatea sa de autoritate executivă, în ceea ce priveşte adoptarea de măsuri pentru îmbunătăţirea sănătăţii populaţiei. Astfel, 7 din 10 români consideră că guvernele pot ajuta la îmbunătăţirea sănătăţii publice prin adoptarea de politici care încurajează fumătorii să treacă la alternative fără fum, inovatoare şi avansate tehnologic, care au potenţialul de a fi mai puţin dăunătoare decât continuarea fumatului. În plus, 7 din 10 români consideră că reglementarea şi taxarea produselor în funcţie de dovezile ştiinţifice existente îi pot încuraja pe cetăţeni să facă alegeri mai bune în ce priveşte stilul de viaţă.
"Atunci când vorbim despre sănătatea publică împreună cu autorităţile de reglementare, guvernele şi comunitatea medicală şi ştiinţifică trebuie să primeze dialogul bazat pe ştiinţă şi dovezi. Misiunea noastră este să oferim soluţii pragmatice de care beneficiază fumătorii adulţi, iar sănătatea publică se poate îmbunătăţi doar dacă adulţii, care altfel ar continua să fumeze, trec la alternative mai bune. Aceastea sunt produsele fără fum fundamentate ştiinţific, radical diferite de ţigări şi au potenţialul de a fi mai puţin dăunătoare decât acestea.", a declarat Mircea Scăunaşu, Director General, Philip Morris România.
Sondajul Povaddo mai arată că românii sunt conştienţi de rolul pe care Uniunea Europeană îl joacă în dezvoltarea unor politici europene de sănătate.
"Din nefericire, suntem una din cele patru ţări membre ale Uniunii Europene în care rata fumatului este în creştere. În România avem 5 milioane de fumători, iar noi credem că aceştia merită soluţii fundamentate ştiinţific, care să-i îndepărteze de ţigări. Produsele din tutun şi cu nicotină ar trebui taxate în funcţie de riscurile la care acestea îi expun pe consumatori. Deoarece ţigaretele sunt cea mai utilizată formă de consum a nicotinei, dar şi cea mai dăunătoare, ar trebui să fie impozitate cu cel mai ridicat nivel şi semnificativ mai mult decât produsele inovatoare, care nu implică arderea tutunului." a adăugat Dragoş Bucurenci, Director External Affairs, Philip Morris România.