Sondaj Provident: 2 din 10 români s-ar descurca mai puţin de trei luni cu economiile pe care le au, în situaţia în care şi-ar pierde principala sursă de venit

Comunicate de presă / 3 noiembrie 2021

În situaţia în care şi-ar pierde principala sursă de venit, 22% dintre respondenţii din România se aşteaptă ca economiile personale sau rezervele financiare să le ajungă mai puţin de trei luni, potrivit unui sondaj online IPSOS MORI comandat de grupul britanic International Personal Finance (IPF), care operează şi Provident Financial România, în opt ţări europene unde este prezent, precum şi în Mexic şi Australia, conform unui comunicat remis redacţiei.

Pe de altă parte, aproape un sfert (24%) nu au astfel de rezerve pentru situaţia în care ar rămâne fără venit şi doar 12% dintre ei au declarat că rezerva financiară actuală le-ar fi suficientă pentru mai mult de 12 luni. Rezultatele sunt similare în ţările europene care au participat la acest sondaj: 20% dintre respondenţii europeni (inclusiv cei din România) au declarat că se aşteaptă ca economiile personale sau rezervele financiare să le ajungă mai puţin de trei luni, dacă şi-ar pierde principala sursă de venit, cel mai mic procent fiind înregistrat în Spania (12%) şi cel mai mare în Estonia (24%).

Cât de mult economisesc românii?

În ce priveşte economisirea, 34% dintre respondenţii români au declarat că nu au pus niciun ban deoparte în ultimele 12 luni. Procentul celor cu comportament similar este mai mare doar în Mexic, 36%, dintre toate ţările sondate.

Un rezultat surprinzător la nivelul întregii baze de respondenţi din cele 10 ţări este că bărbaţii (73%) au economisit sau au pus bani deoparte într-o măsură mai mare decât femeile (68%) în ultimele 12 luni. Acest tipar este consecvent în toate pieţele, inclusiv în România.

În acelaşi timp, o mare parte dintre români (42%) spun că nici nu au împrumutat în ultimele 12 luni. Cei care au împrumutat bani au mers în proporţie de 19% către bănci şi în proporţie egală către familie şi prieteni (17%). Prin comparaţie, 67% dintre spanioli nu au luat un împrumut, iar procentul este apropiat în Ungaria (63%) şi Cehia (64%).

După luarea în considerare a cheltuielilor şi a veniturilor lunare, mai mult de jumătate dintre românii chestionaţi (61%) au declarat că le rămâne o sumă mică de bani în fiecare lună. 18% dintre respondenţi au spus că rămân cu o sumă potrivită, în timp ce 13% au afirmat că nu rămân cu nimic. Doar 3% dintre respondenţi au declarat că rămân cu o sumă mare de bani. Situaţia este similară şi în ţările europene care au participat la sondaj - 51% dintre respondenţii europeni (inclusiv cei din România) spun că rămân lunar cu o sumă mică de bani, în timp ce 15% nu rămân cu niciun ban.

Cât de mult împrumută românii şi de unde?

43% dintre românii intervievaţi care au luat un credit în ultimele 12 luni de la o bancă/IFN sau de la o companie specializată în împrumuturi rapide (114 respondenţi) au împrumutat o sumă cuprinsă între 401-2.000 de euro, în timp ce 30% dintre aceştia au împrumutat mai mult de 2.000 de euro. 23% au împrumutat o sumă mai mică de 400 de euro.

27% dintre românii participanţi la studiu au spus că vor lua cu siguranţă sau că vor lua cel mai probabil un împrumut personal în următoarele 12 luni.

Întrebaţi cât de încrezători sunt în nivelul de cunoştinţe pe care le au despre produsele şi serviciile financiare, 54% au declarat că sunt încrezători, în timp ce 42% dintre respondenţi au declarat că nu sunt încrezători.

Studiul a fost realizat de IPSOS Mori la comanda Provident, pe un eşantion de 5.027 persoane cu vârsta din Cehia, Ungaria, Polonia, România, Spania, Australia, Mexic Lituania, Letonia, Estonia. 500 respondenţi au fost din România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb