România va trebui să micşoreze consumul de combustibili fosili din industrie pe baza utilizării unor tehnologii curate , mai ales în sectorul construcţiilor , care consumă 40 % din energie, pentru a putea reduce emisiile de gaze cu efect de seră (GES) , a declarat, azi , Jan Sorensen, rezident coordonator ONU şi reprezentant rezident PNUD, la conferinţa "România pe drumul spre Copenhaga".
Pentru a-şi susţine afirmaţia , Sorensen a argumentat că economia românească încă produce foarte multe emisii de carbon , ceea ce va duce la o creştere cu circa 40 % a acestor emisii până în 2020 , comparativ cu nivelul din 1990.
"Se poate face mai mult şi în alte sectoare. De asemenea , România are un mare potenţial în tehnologia de captare şi stocare a emisiilor, pentru că are un avantaj competitiv" , a declarat Jan Sorensen.
În opinia reprezentantului ONU , România poate juca un rol foarte important în rândul economiilor emergente prin adoptarea unor strategii de introducere a tehnologiilor cu consum 0 de combustibili fosili.
În acest sens, Jan Sorensen a subliniat că există şansa unor parteneriate cu ţări mai avansate din acest punct de vedere.