SORIN CÎMPEANU: "Lucrurile impuse de oriunde altundeva din afara şcolii nu generează rezultate"

S.B.
Miscellanea / 13 aprilie 2021

"Lucrurile impuse de oriunde altundeva din afara şcolii nu generează rezultate"

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, anunţă că îşi doreşte implicarea unor reprezentanţi ai cadrelor didactice din fiecare şcoală în evaluarea şi desemnarea directorilor de şcoli la concursul care va avea loc pentru ocuparea celor aproximativ 10.000 de posturi de directori şi pe care ministrul intenţionează a-l organiza în două etape, informează news.ro.

"Am observat că lucrurile impuse de oriunde altundeva din afara şcolii nu generează rezultate. Poţi să fii foarte, foarte bun manager, dacă te respinge colectivul de cadre didactice din şcoală, nu cred că ai şanse şi cred că elevii sunt primii care pierd din aceste conflicte pe care le-am văzut în multe şcoli din România între conducerea şcolii şi colectivul de cadre didactice", consideră Sorin Cîmpeanu.

"În învăţământul preuniversitar eu cred că am reuşit să - ştiu că se înregistrează, dar o spun - am reuşit să ne bâlbâim foarte mult timp în relaţia macro între Ministerul Educaţiei, autoritatea centrală, inspectoratele şcolare, şcoli şi autorităţi locale. Relaţia asta de descentralizare este bună, oricum va trebui să ajungem la o descentralizare, dar (...) există neclarităţi, există o reglementare insuficientă ce generează ineficienţă. E bine să ne hotărâm", a afirmat Sorin Cîmpeanu, marţi, într-o dezbatere organizată la Ploieşti.

El a menţionat că e nevoie de o "clarificare" la nivel legislativ a relaţiei între aceste entităţi.

Ministrul a afirmat că îşi doreşte organizarea concursurilor pentru posturile de directori înainte de vacanţa de vară, însă după examenele naţionale, pentru ca şi profesorii care participă la aceste examene să se poată pregăti în vederea participării la concursuri.

"Ar fi nedrept să intrăm cu aceste activităţi peste luna august, care ar trebui să fie o lună binemeritată de odihnă pentru angajaţii din sistemul de învăţământ. Pe de altă parte, nu se pot organiza aceste concursuri înainte de examenele naţionale, e nevoie de cadre didactice de la organizare până la corectură. (...) Nu ar fi drept să iei unui cadru didactic implicat în corectură, să iei dreptul de a participa la concursul de director pentru că nu se va putea pregăti. Deci astea sunt constrângerile şi de asta am spus că nu sunt sigur că vom putea organiza înainte de intrarea în vacanţa de vară. Insist să nu se organizeze concursuri în luna august. Deci ori reuşim până până luna august, dar după examenele naţionale, Evaluare, Bacalaureat, ori, dacă nu, în toamna acestui an, oricum trebuie să fie organizate", a adăugat Cîmpeanu.

El a arătat că propunerea sa este ca examenele pentru ocuparea celor aproximativ 10.000 de posturi de directori de şcoli să aibă loc înaintea celor pentru inspectori şcolari, în două etape, şi a menţionat că nu pledează pentru memorarea unor articole din lege, pentru că "nu mă ajută cu nimic dacă le memorez şi nu ştiu să le aplic", ci vrea subiecte care să "privilegieze competenţa". Examenele ar urma să fie supravegheate.

"Ideea e să fie o tematică relevantă pentru ceea ce trebuie să facă un director de şcoală, o tematică sigură şi cei care vor depăşi nivelul 7 să spunem, nota 7, pot opta pentru a fi directori într-o şcoală. Sunt două variante în discuţie, sau ca la examenul de rezidenţiat, cine a luat 10 îşi poate alege orice şcoală, următorul, cu 9,99... Poate să fie o variată, nu este cea acoperitoare total. O altă variantă este să se exprime opţiunile în ordinea descrescătoare a rezultatelor la examenul naţional, 2, 3, 4, 5.. 7 opţiuni pentru o şcoală după care se intră în etapa a doua", a explicat Cîmpeanu.

A doua etapă ar urma să se ţină sub forma unui nou examen în faţa unei comisii, formată din reprezentanţi mai multor structuri. Ministrul a pledat pentru implicarea şcolii în evaluarea candidaţilor care vor să conducă unitatea de învăţământ, prin participarea a cel puţin unui reprezentant în comisia de evaluare.

"Sunt dintre cei care nu consideră normal ca o comunitate dintr-o şcoală sau dintr-un liceu să nu aibă un cuvânt de spus în alegerea liderului lor, alegere care să se facă dintre cei care au demonstrat că au competenţă la examenul naţional. (...) Am observat că lucrurile impuse de oriunde altundeva din afara şcolii nu generează rezultate. Poţi să fii foarte, foarte bun manager, dacă te respinge colectivul de cadre didactice din şcoală, nu cred că ai şanse şi cred că elevii sunt primii care pierd din aceste conflicte pe care le-am văzut în multe şcoli din România între conducerea şcolii şi colectivul de cadre didactice", a mai arătat Sorin Cîmpeanu.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ar fi nedrept sa intram in luna august, cand cadrele didactice au o pauza binemeritata!!!! Pauza la ce? La stat degeaba? Cadrele didactice au obosit saracii de atata nesimtire poate! Au salarii de parca lucreaza 12 luni si 4 stau! Nu va e putina rusine? Am mai vazut o nesimtire de tip cadre didactice: profesorii nevaccinati nu vor veni la scoala ci doar vor preda online! Am fost la vaccinare, era un centru special doar pentru profesori. Stiti cati profesori erau la vaccinare? Niciunul!!! Si era pfizer, pentru carcotasi. Nici un nesimtit de profesor nu vroia sa se vaccineze, sa nu cumva sa mearga la scoala, sa si faca treaba pentu care e platit! Niste nesimtiti, niste capuse, care iau banii degeaba! Ce sa invete copii de la asemenea lighioane?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb